logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Centrala PC1616 - brak syreny i SMS po wymianie akumulatora

robson75 13 Cze 2019 14:53 666 6
  • #1 18009635
    robson75
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam ,
    Centrala PC1616 klawiatura z ekranem typu PK5500.
    Alarm mam od 10 lat , wszystko działało na 1 akumulatorze. Ostatnio alarm niby załączął , ale syrena nie wyła oraz nie było powiadomienia SMS.
    Na centralce miałem komunikat tekstowy, nie pamiętam dokładnie, ale w stylu "błąd akumulatora". Stwierdziłem że tak czy siak po 10 latach należy się nowy. Kupiłem nowy i dalej to samo. Co ciekawe , mam powiadomienie SMSem jak otworzę skrzynkę - przychodzą SMSy "sabotaż systemu". Lecz jak załączę alarm, wszystko niby OK , alarm na ekranie się złącza i sygnalizuje ze ktoś naruszył strefę, lecz syrena nie wyje oraz nie mam SMS. SMS mam tylko jak otworzę skrzynkę.
    Akumulator kupiłem wczoraj (nie mierzyłem w jakim był stanie naładowania). Czy możliwe , że syrena oraz info SMS nie załącza się przez jeszcze nie naładowany akumulator? A np. dzisiaj jak wrócę do domu, będzie już OK? Dodam że obecnie nie mam żadnych komunikatów błędu po wymianie akumulatora. Czas również ustawiłem. Alarm jest podłączony do telefonu komórkowego, jedynie mam powiadamianie SMS , bez podłączenia do zewnętrznej agencji ochrony.
    Będę wdzięczny za pomoc
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 18009968
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15512
    Jaki to moduł?
    Wysterowany z BELL czy PGM?
    Sprawdziłeś napięcie na BELL w momencie wystąpienia alarmu?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18010095
    robson75
    Poziom 10  
    Dzieki za odp. A po czym poznac czy to bell czy PGM?
  • Pomocny post
    #4 18010097
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15512
    Po opisach na złączach śrubowych...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #5 18010161
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 18023690
    pavvelll1988
    Poziom 10  
    robson75 napisał:
    alarm na ekranie się złącza i sygnalizuje ze ktoś naruszył strefę, lecz syrena nie wyje oraz nie mam SMS. SMS mam tylko jak otworzę skrzynkę.

Trochę chaotycznie to opisałeś, ale przy informacji "strefa naruszona" być może naruszasz czujnik zwłoczny, który daje czas na rozbrojenie systemu(wpisanie kodu) i po tym czasie dopiero wywołuje alarm,
    uzbrój system i przejdź się po domu - wtedy alarm powinien uruchomić się od razu.
    Akumulator nie ma tu nić do rzeczy.
  • #7 19425004
    robson75
    Poziom 10  
    Pomogły porady z forum i wizyta kolegi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z centralą alarmową PC1616, która po wymianie akumulatora nie uruchamia syreny ani nie wysyła powiadomień SMS. Po 10 latach użytkowania, po komunikacie o błędzie akumulatora, wymieniono akumulator, ale problem pozostał. Użytkownik otrzymuje SMS-y tylko przy otwarciu skrzynki, a nie podczas aktywacji alarmu. Odpowiedzi na forum sugerują sprawdzenie, czy syrena jest podłączona do wyjścia BELL lub PGM oraz że nowy akumulator może wymagać czasu na naładowanie. Dodatkowo, zwrócono uwagę na możliwość naruszenia czujnika zwłocznego, co może wpływać na uruchomienie alarmu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA