logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kaucja za akumulatory kwasowe 12V – czy dotyczy też motocyklowych, żelowych, UPS?

Ture11 02 Maj 2025 00:49 1095 4
  • #1 21536701
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Cześć,

mam pytanie, jak obecnie wygląda sprawa z kaucją za akumulatory, które nie są określane mianem "samochodowe", ale np. motocyklowe, żelowe, UPS-owe?

Kupowałem (jako osoba fizyczna) niedawno różne akumulatory małych pojemności i zdałem sobie w pewnym momencie sprawę z tego, że nikt ode mnie nie pobiera kaucji za np. akumulatory żelowe 5Ah, 9Ah, 18Ah ani nie każe oddawać zużytych. No bo nie wierzę, że akumulator 12V 5Ah za 50zł ma wliczoną kaucję 30zł.

Próbowałem analizować przepisy, ale z nich wynika tylko, że każdy akumulator, bez względu na wymiary, itp - powinien podchodzić pod kaucję. Nonsens.

To jak to obecnie jest? Nieformalnie widzę zapiski, że przy akumulatorach "samochodowych" jest ta kaucja, ale o motocyklowych, kosiarkowych, wózkowych - nic nie znalazłem.

Ktoś podpowie, jak to wygląda w praktyce? Aku kwasowe sprzedaje się bez tego całego chromolenia o kaucji, dopóki nie pojawi się słowo "samochodowy"?
  • Pomocny post
    #3 21536869
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2561
    Ja zostałem dwa razy obciążony za akumulator do skutera 5 Ah. Później kupowałem akumulator motocyklowy 12 Ah w sklepie/hurtowni motoryzacyjnej to w ogóle nie chcieli starego akumulatora, ani nie pobrali opłaty depozytowej, tak jakby to była sprzedaż hurtowa. Natomiast żeby kupić przez internet akumulator zalewany starego typu, gdzie nie wejdzie żaden akumulator bezobsługowy, służący jedynie do kierunkowskazów i klaksonu, musiałem zrobić więcej kombinacji.
    https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20090790666
    Według ustawy: bateria samochodowa, akumulator samochodowy – baterię i akumulator, które są używane do rozruszników, oświetlenia lub inicjowania zapłonu w pojazdach;
    Ale według ustawy o prawie drogowym, motorower i motocykl, albo kosiarka nie jest pojazdem samochodowym...
    Natomiast akumulatory do UPS, alarmów itp. są klasyfikowane jako przemysłowe i nie podlegają opłacie depozytowej.
  • #4 21536895
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 434
    Ture11 napisał:
    akumulator 12V 5Ah za 50zł ma wliczoną kaucję 30zł.

`Najzwyczajniej zostałeś oszukany!
  • #5 21537278
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Dzięki, Panowie.
REKLAMA