logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pochylenie kół Passat B5 FL 2002 – interpretacja oznaczenia N w diagnostyce

starfire 02 Maj 2025 08:33 696 5
REKLAMA
  • #1 21536816
    starfire
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam

potrzebuje pomocy szukam informacji dotyczącej pochylenia kół w aucie passat b5 FL 2002 rok.
    W róznch programach diagnostycznych jest to nie do konca jasno opisane tzn jest ze : -35' +-25' lub 0"35'N +-25'
    i teraz szukam co oznacza literka "N" znalazłem ze to dodatnie pochylenie kola...
    czyli np. Etka mowi ze ma byc ujemne a Wurth ze dodatnie? Chyba ze je blednie to odczytuje - zalaczam wydruki
    Załączniki:
    • passat ustawienia kol b5fl wg wurth.pdf (37.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • passat b5 fl gemetria tabela ELSA.pdf (56.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21536828
    bufet2105
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    N oznacza Negatiwe czyli kąt pochylenia koła na minusie. Ja mam sprzęt do geometri PKO Olsztyn i wynik jest podawany w stopniach i minutach a zbieżność w milimetrach. Tak więc Twój Passat ma mieć pochylenie koła -0°30` +/- 0°15'.(na minusie)
    Kąt wyprzedzenia to 3°00' +/-15'
    Zbierzność 0,5 mm (zbierzny)
    +/- oznacza zakres tolerancji jednak trzeba pamiętać żeby różnica między lewym a prawym kołem nie była większa niż 0°30`
  • REKLAMA
  • #3 21536892
    starfire
    Poziom 13  
    no to juz wiadomo co to N .. ok a mozesz mi wyjasnic czemu : -0°30` +/- 0°15'.(na minusie) skoro w tabelach co podalem jest : -0°35` +/- 0°25'.(na minusie) - mowie o zawieszeniu 1BA

u mnie pochylenie tylu to -1"38' oraz -1"41' wiec sporo bo powinno byc -0"40' +-30'
    moze sproboje wymienic tuleje belki niby nie wygladaja zle... ale tam nie ma innej regulacji.

Pochylenie przodu natomiast jest :
    lewy : -1"15'
    prawy: -0"24'

co nie podlega regulacji ale mozna na sankach troche to wyrownac
    czy dobrze kombinuje oczywiscie teroetycznie jezeli na sankach da sie przesunac o 25 minut to bedzie :

lewy : -0"50'
    prawy: -0"49'

co juz powinno byc w ramach norm czyli : od -0"10' do -0"60'

Popraw mnie o ile sie gdzies myle bo temat jest dla mnie nowy.
  • REKLAMA
  • #4 21536956
    bufet2105
    Poziom 6  
    Zbieżność i kąty pochylenia z tyłu będą się zmieniać w zależności od obciążenia tyłu. Wartości, które masz podane, dotyczą obciążenia bez paliwa w zbiorniku i bez pasażerów. Weź też pod uwagę zmęczenie sprężyn.
    Regulację tylnej belki masz tylko na mocowaniu do karoserii. Regulacja polega tylko na tym, że możesz przesunąć belkę do tyłu lub do przodu.

Dodano po 8 [minuty]:

Pochylenie przodu natomiast jest:
    lewy: -1°15'
    prawy: -0°24'

co nie podlega regulacji, ale można na sankach trochę to wyrównać.
    Czy dobrze kombinuje, oczywiście teoretycznie, jeżeli na sankach da się przesunąć o 25 minut, to będzie:

lewy: -0°50'
    prawy: -0°49'

Raczej Ci się to nie uda. 0°25' jest to bardzo mały zakres błędu. Bardziej skłaniałbym się ku temu, że jest luz na którymś z górnych wahaczy lub wybita tulejka wahacza dolnego prostego. Przede wszystkim musisz zlikwidować luzy, bo podczas ustawiania zbieżności projektor będzie pokazywał błędy (raz zbieżny, a raz rozbieżny). W efekcie możesz ustawić gorzej niż jest w tej chwili.
  • REKLAMA
  • #5 21536970
    starfire
    Poziom 13  
    nie ma luzow caly nowy zawias jest z przodu lemfordera komplet plus amorki sachsa plus sprezyny wsio nowe

Dodano po 2 [minuty]:

bufet2105 napisał:
    dotyczą obciążenia bez paliwa

z tego co widzialem w ELSA to auto bez obciazenia ale zbiornik 100% pelen.
  • #6 21536975
    bufet2105
    Poziom 6  
    Spróbuj podnośnikiem zawindować trochę tył samochodu. To jest bardzo istotne, bo gdy będziesz obciążał tył, to będzie się zmieniał trapez geometrii zawieszenia z przodu. Jeżeli masz zmęczone sprężyny z tyłu lub masz jakieś dodatkowe obciążenie w bagażniku typu butla LPG i w dodatku zatankowana, to możesz mieć właśnie takie wskazania na projektorze geometrii.

Dodano po 2 [minuty]:

Spróbuj trochę unieść tył - tak o 5–6 cm i sprawdź wskazania na projektorze.

Dodano po 58 [minuty]:

I jaki masz wynik?
REKLAMA