logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podwójne łączniki schodowe – czy zasilanie może przychodzić na łącznik AB?

Dzonzi 02 Maj 2025 14:44 207 3
REKLAMA
  • #1 21537103
    Dzonzi
    Poziom 12  
    Ocena: 59
    Cześć, czy można wykonać taki układ oświetlenia tak żeby zasilanie z rozdzielnicy przychodziło na łącznik AB? Wszystkie łączniki są schodowe podwójne.
    Schemat trzech podwójnych łączników schodowych i czterech żarówek oznaczonych literami A, B, C, D, rozmieszczonych w układzie pomieszczenia.

Na razie mam zrobione tak, że zasilanie przychodzi do łącznika BD, bo w nim i w AC jeden styk działa jako zwykły łącznik, a nie schodowy, a w AB oba działają jako schodowe i trochę zgłupiałem czy w ogóle da się tak to zrobić.
    Jeżeli jest to możliwe to prosiłbym o pomoc i naniesienie przewodów na schemat. Mam do wykorzystanie 2x1,5, 3x1,5, 4x1,5 i 5x1,5. Szary i czarny to korespondencyjne, brązowy to faza.
    Obecnie mam tak, że zasilanie 3x1,5 na BD, z niego 5x1,5 do AB i z AB do AC też 5x1,5. Nie wiem czy warto dawać PE, bo i tak nie będzie do niczego podłączony, więc z funkcjonalnego punktu widzenia może go nie być.
  • REKLAMA
  • #2 21537123
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2098
    Dzonzi napisał:
    Nie wiem czy warto dawać PE,

Nie tylko warto, ale jest taki obowiązek
    Dzonzi napisał:
    prosiłbym o pomoc i naniesienie przewodów na schemat

Trzeba wiedzieć gdzie są doprowadzone przewody od lamp?
  • REKLAMA
  • #3 21537130
    Dzonzi
    Poziom 12  
    Ocena: 59
    Wydaje mi się, że takie podłączenie powinno być git:

Schemat połączenia elektrycznego czterech żarówek z czterema wyłącznikami i oznaczeniem przewodów oraz zasilania.

Te luźne końcówki w kółkach wpinamy w 3 wago z 5 wejściami. Co myślisz? Przy takim połączeniu pójdzie mi najmniej przewodów, bo tylko jeden 3x1,5mm2, dwa 5x1,5mm2 i cztery 3x1,5mm2.
  • Pomocny post
    #4 21537133
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2098
    Jest poprawnie.
REKLAMA