logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowa karta Plus 3-SIM (5G) niewykrywana w Panasonic G450 – kompatybilność z 2G?

dbator 02 Maj 2025 17:19 492 6
  • #1 21537182
    dbator
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Witam,

ostatnio musiałem zmienić starą kartę mini SIM (Plus Mega III z 2004 r.) na 3-SIM (multi SIM), ponieważ użytkownicy innych sieci niż Plus otrzymywali mylący komunikat o nieistniejącym numerze abonenta w przypadku, gdy telefon był wylogowany z sieci. Problem występował na kilku telefonach i został najwyraźniej dzięki temu rozwiązany. Niestety na jednym ze starych telefonów 2G (Panasonic G450), po włączeniu telefonu otrzymuję komunikat "Brak karty SIM". Oczywiście karta jest umieszczona w gnieździe karty jak mini SIM, wygląda być poprawnie wypozycjonowana względem styków złącza telefonu i nawet jej dociskanie w celu poprawy styku nie pomaga. Ponadto inna stara karta SIM od Orange (również 3-SIM), z opisem LTE, czyli z okresu, gdzie najnowszą techniką było LTE (4G) a nie ja, to zapewne jest w przypadku mojej nowej karty, czyli 5G, jest wykrywana przez ten telefon. Inne telefony, które wykrywają tę kartę to: NOKIA 6310i, NOKIA N97 i Xiaomi Redmi Note 7 ale ten ostatni to wiadomo nie powinien sprawiać problemów ze współczesną kartą.
    Skontaktowałem się w tej sprawie z salonem Plusa, w którym mi tę kartę wydano i w którym mnie zapewniano, że na starych telefonach też będzie działać, z biurem obsługi klienta i z jednym z lokalnych serwisów telefonów komórkowych i nikt nie potrafił mi jednoznacznie powiedzieć, czy mogę tu mieć do czynienia z brakiem kompatybilności. Porady, jakie usłyszałem to właśnie próba innej kary SIM, dociśnięcie jej, wymiana jeszcze raz na nową, bo może być wadliwa.
    Nie jest to na pewno kwestia SIMlock'a, ponieważ po pierwsze telefon ten ma tę blokadę usuniętą a po drugie mam drugi taki sam z SIMlock'iem i w przypadku włączenia go z kartą Orange pojawia się komunikat "SIM nieważny"

Żeby uniknąć niepotrzebnej wymiany karty SIM na kolejną, co pewnie niczego nie zmieni, i prób zakupu startera przedpłaconego z Plusa, postanowiłem wcześniej poradzić się w tutejszej społeczności fachowców.
    Czy Panowie - a i być może Panie - potrafią jednoznacznie powiedzieć, czego może to być przyczyna. Może ktoś z Was spotkał się już z takim problemem i potwierdził jego przyczynę?
  • #2 21537229
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 219
    Z tego co pamiętam te stare karty SIM miały inne napięcie pracy dlatego nowe karty nie są wykrywane przez te zabytki.
  • #3 21537231
    dbator
    Poziom 18  
    Według wikipedii późniejsze karty mimo napięć zasilania +3,3V i +1,8V (w przeciwieństwie do tych produkowanych przed 1998 r. na +5V), są kompatybilne - mogą być stosowane zamiennie. Druga kwestia, gdyby nie były kompatybilne, to mogłyby się spalić w starym telefonie. Tak się nie stało, ponieważ na szczęście ta karta nadal działa w Xiaomi.
    Chyba, że jest jeszcze jakiś szczegół, o którym nie wiemy.
  • #4 21537283
    Vortex1987
    Poziom 26  
    dbator napisał:
    Według wikipedii późniejsze karty mimo napięć zasilania +3,3V i +1,8V (w przeciwieństwie do tych produkowanych przed 1998 r. na +5V), są kompatybilne - mogą być stosowane zamiennie. Druga kwestia, gdyby nie były kompatybilne, to mogłyby się spalić w starym telefonie. Tak się nie stało, ponieważ na szczęście ta karta nadal działa w Xiaomi.
    Chyba, że jest jeszcze jakiś szczegół, o którym nie wiemy.

Tego też nie wiem ale miałem już takie przygody. Przykładowo stary HTC Desire Z resetuj się z kartą sum sieci Play z 2023 roku kiedy z innymi działa normalnie. Niektóre modele starszych Nokia też nie chciały z tymi nowymi kartami współpracować.
  • #5 21537288
    dbator
    Poziom 18  
    Jakieś błędy w odpowiedzi. Resetował się? A te inne dawały jakieś komunikaty? Np. Brak karty SIM?
    I reasumując, nie ma sensu jej wymieniać na kartę SIM Plusa z tej samej partii, bo będzie to samo, czyż nie?

Jeśli tak, to wielka szkoda, bo w regenerację baterii do dwóch telefonów Panasonic G450 włożyłem 100 zł (po 50 zł na baterię).
  • #6 21537294
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Resetowały się albo nie widziały takiej nowej karty. Problem leży właśnie w karcie SIM i trzeba by było zainstalować jakąś starszą
  • #7 21537302
    dbator
    Poziom 18  
    No to jeszcze jest jedna opcja, kupić jakiś stary starter przedpłacony Plus i jeśli będzie kompatybilny z tym Panasonic'iem, to poprosić Plusa o zamianę tej karty na mój numer abonamentowy.

edit: Złożyłem reklamację w Plusie przez iPlus ale chyba niepotrzebnie, bo niedługo po tym, poszukałem w internecie po angielsku i okazało się, że faktycznie niektóre współczesne karty SIM nie są kompatybilne z telefonami obsługującymi tylko sieci 2G. Są teorie, że to kwestia pojemności lub prędkości transmisji danych w tych kartach
    Ale na koniec przeczytałem coś, co mnie najbardziej przekonało, mimo iż się na tym nie znam. Szczegół, który wydaje się być bardzo wiarygodny: nowe karty SIM nie posiadają protokołu GSM 11.11 potrzebnego do obsługi telefonów 2G.
    https://www.reddit.com/r/USMobile/comments/17...ards_gsm_5g_network_upgrade_for_2g/?rdt=45442

I to by tłumaczyło, że niektóre wiadomości SMS nie są poprawnie nazwijmy to dekodowane:
    http://rfc.nop.hu/sms/pid.html

A oto zdjęcie mojego telefonu, z niepoprawnie wyświetlaną wiadomością.
    Stary telefon komórkowy Panasonic z nieczytelną wiadomością SMS wyświetloną na ekranie.

Kwestię wyłączenia sieci opisują Amerykanie, twierdząc, że w USA 2G miało zostać i tak wyłączone w ubiegłym roku. Czy tak się stało, to nie wiem. Wiem, że u nas mieli wyłączać 3G a 2G wydaje się potrzebne do innej komunikacji, niż połączeń telefonicznych, więc sprawdziłem to teraz i faktycznie sieć 3G ma być wyłączona w 2028 r. a sieć 2G między 2028 a 2030 r. a jest on jeszcze używany przez niektóre urządzenia, jak podobno automaty biletowe w komunikacji miejskiej u nas mieście.
    https://tachospeed.pl/blog/sieci-2g-3g-w-pols...-kluczowe-informacje-dla-firm-transportowych/

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku wykrywania nowej karty SIM Plus 3-SIM (5G) w starym telefonie 2G Panasonic G450, mimo poprawnego umieszczenia karty w gnieździe. Inne telefony, takie jak Nokia 6310i, Nokia N97 oraz Xiaomi Redmi Note 7, wykrywają tę kartę bez problemu. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być niekompatybilność nowych kart SIM z urządzeniami obsługującymi wyłącznie sieć 2G. Starsze telefony często wymagają kart SIM o napięciu 5V, podczas gdy nowe karty działają na niższych napięciach (3,3V lub 1,8V), jednak teoretycznie są kompatybilne. Problem może wynikać z braku wsparcia protokołu GSM 11.11 w nowych kartach, co jest niezbędne do obsługi 2G. W efekcie niektóre starsze telefony nie rozpoznają nowych kart SIM 5G, co potwierdzają doświadczenia z innymi modelami, np. HTC Desire Z i starszymi Nokiami. Proponowanym rozwiązaniem jest użycie starszej karty SIM lub zakup starego startera Plus kompatybilnego z Panasonic G450 i wymiana karty w sieci Plus na abonamentową z tym numerem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA