logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Samsung DW50R4050FS – kod LC po programie, czyszczenie filtra nie pomaga, co dalej?

Macias66 03 Maj 2025 15:23 1281 3
REKLAMA
  • #1 21537891
    Macias66
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć wszystkim!

Temat zmywarkowy

Samsung, model DW50R4050FS.

Nastawiłem godzinny program i po jego zakończeniu wyświetla się komunikat LC. Nie pozwala uruchomić żadnych opcji...

LC = wilgoć w komorze zmywarki lub uszkodzony wąż.
    Zmywarka nie ma roku i nie była ruszana. Nic z niej nie cieknie.
    Więc raczej wilgoć.

Co zrobiłem:
    Po pierwsze – wyczyściłem filtr – był mocno zatkany.
    Trochę wody było na dnie zmywarki, po włączeniu POWER – zmywarka ją wypompowała. Nie napływa nowa...
    (To wypompowywanie uruchamia się samo. To nie jest to po wciśnięciu na kilka sekund przycisku START.)
    Wybrałem wodę z wnęki filtra... praktycznie do zera.
    Robiłem reset – wyłączając zmywarkę z zasilania (gniazdko) – choć gdzieś czytałem o wyłączeniu zasilania na poziomie bezpieczników.

Cały czas wyświetla się komunikat LC.

Wstawić do komory jakąś farelkę?
    Zresetować na bezpiecznikach?
    Może jest gdzieś na wierzchu ten czujnik wilgoci, żeby przetrzeć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21538041
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3325
    Taca pod spodem zmywarki. Tam jest pływak i krańcówka od niego. Działa to tak że jak zmywarka ma wyciek taca się napełnia i pływak aktywuje krańcówkę , która to daje sygnał do całkowitej blokady zmywarki i ewentualnie awaryjnego wypompowania wody. Zmywarkę trzeba wysunąć i jak niema w niej wody przechylić na plecy po odłączeniu od prądu. Jak faktycznie jest zalana to wyleje się woda. Wtedy trzeba posprawdzać skąd się leje.
  • REKLAMA
  • #4 21539203
    Macias66
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    >>21538041 Jest mały wyciek. Jednak to, co mnie zaniepokoiło, to że rura odpływowa jest dość ciężka. Zastanawiam się, czy ona nie jest "zakitowana". W drugim domu miałem sytuację, że rura odpływowa zmywarki była zatkana taką białą "plasteliną".

Czy zakręcić dopływ i odblokować tę rurę, bo jak nie ma odpływu, to woda stoi, cieknie?
REKLAMA