logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dysk SSD/HDD 1TB wybrać do klonowania systemu Windows 10 z 500GB danych?

Ola190 03 Maj 2025 19:40 516 13
REKLAMA
  • #1 21538037
    Ola190
    Poziom 2  
    Czy to prawda, że nie na każdy dysk można sklonować system? Potrzebuję sklonować 500 GB danych na 1 TB. Może ktoś podeśle zdjęcie dysku, jaki powinnam kupić, bo nie znam się na tym zupełnie. Kupiłam malutki komputer dodatkowo, żeby nauczyć się klonować system. Kupiłam do niego jednak dysk, jaki wpadł w ręce i udało się. Ale teraz dane są ważniejsze. To jest screen mojego dysku systemowego.

Zrzut ekranu programu monitorującego stan dysku SSD SATA o pojemności 512 GB z informacjami SMART.

Procesor - Intel(R) Core(TM) i7 CPU 950 @ 3.07 GHz 3.07 GHz
    RAM - 16 GB
    System Windows 10 Pro 64 bit
    AI: Czy możesz sprawdzić i napisać, jakie złącze na dysk ma Twój komputer? Chodzi o to, czy obecny dysk jest podłączony przez SATA (szeroka płaska wtyczka), czy może przez coś innego (np. M.2, NVMe)?
    nie wiem
    AI: Jaki to dokładnie model komputera lub płyty głównej? Jeśli nie wiesz, możesz podać zdjęcie naklejki z modelem albo screen z programu np. CPU-Z (zakładka Mainboard)?
    ASUSTeK Computer NC
    P6X58D-E
    Rev 1xx
  • REKLAMA
  • #2 21538043
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1690
    Masz system na dysku SSD SATA 512 bez problemu sklonujesz go na 1TB SSD SATA.
    Jaki dysk planujesz na system?
    Bo już niewiele dobrej jakości SSD SATA zostało...
    MX500, EVO870, SKC600
  • REKLAMA
  • #3 21538079
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3531
    A czemu chcesz klonować na inny nośnik?

Nie wystarczy kopia?

I zamiast kupować drogi nośnik na SATA to kupić nośnik NVMe i adapter pod PCI-E.
  • #4 21538221
    Ola190
    Poziom 2  
    >>21538043 Jeszcze nie wiem, jaki. Jutro muszę otworzyć kompa, żeby sprawdzić, jakie ja tam mam złącza, bo nie wiem nawet, czy mam jakieś dostępne. Ja nawet nie wiedziałam, że takie malutkie dyski są również na kompa. :-) Nie wiem, które będą najlepszej jakości.

Dodano po 5 [minuty]:

>>21538079
    Potrzebuje klona bo komputer sluzy mi do produkcji muzyki i zostalo mi jeszcze 20Gb wolnego a chcialabym jeszcze kupić kilka instrumentów.Ale rownież po to ,żeby mieć klona jak się coś sypnie bo instalacja wszystkiego kosztowała mnie duzo roboty.
  • REKLAMA
  • #5 21538247
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8229
    To klona można zrobić, skoro nie jesteś w stanie usunąć niepotrzebnych danych, ale warto pomyśleć o jakimkolwiek mechanizmie automatycznych kopii zapasowych, bo stara kopia na mniejszym dysku momentalnie się zdezaktualizuje, a dyski SSD jednak miewają awarie (i to często takie, gdzie odzyskanie z nich danych jest często niemożliwe w warunkach domowych, a czasem i w laboratoryjnych). Kopię warto mieć, skoro dane są ważne.

Aktualnie Kingston KC600 1TB ma jakiś sens i da się go kupić w sensownej cenie.
  • #6 21538281
    llukiz
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    artaa napisał:
    Bo już niewiele dobrej jakości SSD SATA zostało...

czym praktycznie różni się dysk dobrej jakości od takiego nie dobrej jakości? Znacząco szybciej się z niego gry uruchamiają? Częściej się psują? Jaka różnica w awaryjności?
  • #7 21538359
    Kasek21
    Poziom 43  
    Zastosowanymi modułami pamięci, kontrolerem, oprogramowaniem układowym.
  • #8 21538394
    llukiz
    Poziom 16  
    Kasek21 napisał:
    Zastosowanymi modułami pamięci, kontrolerem, oprogramowaniem układowym

Nie trudno się domyślić. Pytam jak to wpływa to na czas uruchamiania gier, o ile częściej się psują. Szansa że padną po 3 latach wynosi przykładowo 2% zamiast 1%?
    Czy kupowanie dysku 50% drożej niesie ze sobą jakąś dodatkową dla mnie wartość, poza dobrym samopoczuciem że kupiłem "dobry"?
  • #9 21538426
    Kasek21
    Poziom 43  
    llukiz napisał:
    Pytam jak to wpływa to na czas uruchamiania gier

W grach nie zobaczysz różnicy.

llukiz napisał:
    Szansa że padną po 3 latach wynosi przykładowo 2% zamiast 1%?

Nie wiem, mnie żaden Samasung nie padł, padł jeden Crucial MX500 na około 60 szt.

Za to uszkodzonych GoodRamów, Adata czy jakiś chińskich tanich wynalazków przerobiłem z kilkadziesiąt.

Każdy robi jak uważa - jak ważne są dla niego dane.

Jak ktoś woli dołożyć 500zł do karty aby mieć 20FPS więcej zamiast do porządnego nośnika to jego sprawa.

Co do częstości to wpisz sobie w wyszukiwarkę na elece: SATAFIRM11 - zobacz ile jest tematów jak się używa najtańszego badziewia.
  • REKLAMA
  • #10 21538439
    llukiz
    Poziom 16  
    Kasek21 napisał:
    Każdy robi jak uważa - jak ważne są dla niego dane.

Jak ktoś używa dysku do instalacji gier, to raczej dane nie są dla niego ważne... Jeśli bym szukał dysku do pracy kiedy utrata danych z kilku godzin pracy i marnowanie czasu przekłada się na tysiące złotych strat, to raczej nie pytałbym o sens dopłacania 50% ceny czyli 100zł
    Kasek21 napisał:
    Nie wiem, mnie żaden Samasung nie padł, padł jeden Crucial MX500 na około 60 szt.
    Za to uszkodzonych GoodRamów, Adata czy jakiś chińskich tanich wynalazków przerobiłem z kilkadziesiąt.

Taka informacja jest dla mnie bezwartościowa, bo nie wiem czy te kilkadziesiąt to jest na 3tyś sztuk, czy na 120.
  • #11 21538462
    Kasek21
    Poziom 43  
    Jakiej Ty odpowiedzi się spodziewasz? Doktoratu i kilkuletnich badań?

Kup Sobie GoodRama CX400 i korzystaj xD
  • #12 21538472
    llukiz
    Poziom 16  
    Kasek21 napisał:
    Jakiej Ty odpowiedzi się spodziewasz?

Przykładowo jeśli padł ci jeden mx500 na 60 szt. To spodziewałbym się odpowiedzi, że ich awaryjność w 2 latach użytkowania oceniam na 2%.
    Albo takiej odpowiedzi: Jeśli kupisz tańszy dysk to szansa że ci padnie w 2 lat to moim zdaniem to jakieś 5% (czy ile tam ci się wydaje że jest). Wiadomo że jak byś miał dostęp do danych statycznych to byś mi je podał, ale skoro nie masz to oczekuję że podasz jak ci się wydaje że jest.
  • #13 21541051
    Ola190
    Poziom 2  
    Nie wiedziałam, że klonowanie dysku dezaktywuje stary system. Ale bym sobie narobiła hah.
    A kopii jeszcze nie robiłam.
    Przypomniało mi się, że złącza dodatkowe mam w kompie bo taki miałam starszy dysk systemowy:
    Etykieta starego dysku twardego WD Scorpio Blue 640GB z oznaczeniem modelu WD6400BEVT.
  • #14 21541079
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1690
    Ola190 napisał:
    Nie wiedzialam ,ze klonowanie dysku dezaktuwuje stary system

Nic takiego się nie dzieje.

Klonowanie dysku systemowego polega na przeniesieniu wszystkiego czyli partycji, boot i danych.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk systemowy o pojemności 500 GB z systemem Windows 10 można bez problemu sklonować na dysk SSD SATA o pojemności 1 TB, pod warunkiem kompatybilności z interfejsem SATA, który jest obecny w płycie głównej ASUSTeK P6X58D-E. Klonowanie przenosi wszystkie partycje, boot i dane, nie dezaktywując starego systemu. Zaleca się wybór dysków SSD o dobrej jakości, gdyż różnice między nimi wynikają z zastosowanych modułów pamięci, kontrolerów i firmware, co wpływa na awaryjność i stabilność działania. Dyski takie jak Kingston KC600, Crucial MX500, Samsung EVO870 są polecane ze względu na niezawodność i dostępność. Tańsze modele, np. GoodRam czy Adata, mogą mieć wyższą awaryjność, co jest istotne przy ważnych danych i pracy produkcyjnej. Warto rozważyć także mechanizmy automatycznych kopii zapasowych, aby zabezpieczyć się przed utratą danych. Użytkownik powinien sprawdzić dostępne złącza w komputerze, aby dobrać odpowiedni dysk i ewentualnie adapter NVMe pod PCI-E, jeśli planuje modernizację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA