logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RSH5ZLBG – lodówka nie wykrywa zamknięcia drzwi, światło nie gaśnie

Wojtek232 03 Maj 2025 23:08 738 3
REKLAMA
  • #1 21538211
    Wojtek232
    Poziom 2  
    Witam, pacjent: lodówka Samsung RSH5ZLBG. Problem: tego typu lodówka nie widzi, że jest zamknięta, a co za tym idzie, nie załącza się agregat chłodzący. Sprawdziłem 3 czujniki, które znalazłem przy drzwiach i klapie schowka – wszystkie same w sobie są sprawne, przewody od czujnika do płytki sterującej mają przejście. Ale jest taki problem, czasem występujący w drzwiach od części chłodziarki: jak otworzę i przykładam magnes do kontraktona, nie gaśnie światło. Jak drzwi są zamknięte, a zdemontuję czujnik i mam go poza obudową, to magnesem normalnie gaszę światło w środku. Teraz się zastanawiam, czy jeszcze gdzieś nie ma czujnika zamkniętych drzwi i on nie wprowadza błędu, ale nie mogę go zlokalizować. Nadmienię, że drzwi od zamrażarki po otwarciu jestem w stanie wygasić w tej części światło bez kombinacji z wyjmowaniem czujnika i to mnie nakierowuje na hipotezę, że gdzieś może być jeszcze jakiś czujnik. Najgorsze jest to, że ona czasem działa dobrze i ciężko jest znaleźć jakiś czynnik, który jednoznacznie pokaże, że ten element jest uszkodzony. Proszę o jakieś rady, jeśli mieliście podobny problem.
    AI: Czy przed pojawieniem się tego problemu były wykonywane jakieś naprawy, wymiany części albo ingerencje w elektronikę lodówki?
    Nie było żadnych napraw.
    AI: Czy na wyświetlaczu lodówki pojawiają się jakieś komunikaty błędów albo słychać sygnały dźwiękowe, które mogłyby wskazywać na problem?
    Brak błędu.
  • REKLAMA
  • #2 21538416
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Poszukaj na forum niedawno był taki temat podobny tylko nie pamiętam czy taki sam model sprzętu
  • REKLAMA
  • #3 21538623
    Wojtek232
    Poziom 2  
    >>21538416
    Widziałem, sprawdziłem wszystkie, ale to mi nie pomogło. Na tę chwilę lodówka działa, jutro będę próbował z serwisem Samsunga jakoś się skontaktować.
  • #4 21538963
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 295
    Może magnes w drzwiach wypadł albo "stracił moc".
REKLAMA