Witam, pacjent: lodówka Samsung RSH5ZLBG. Problem: tego typu lodówka nie widzi, że jest zamknięta, a co za tym idzie, nie załącza się agregat chłodzący. Sprawdziłem 3 czujniki, które znalazłem przy drzwiach i klapie schowka – wszystkie same w sobie są sprawne, przewody od czujnika do płytki sterującej mają przejście. Ale jest taki problem, czasem występujący w drzwiach od części chłodziarki: jak otworzę i przykładam magnes do kontraktona, nie gaśnie światło. Jak drzwi są zamknięte, a zdemontuję czujnik i mam go poza obudową, to magnesem normalnie gaszę światło w środku. Teraz się zastanawiam, czy jeszcze gdzieś nie ma czujnika zamkniętych drzwi i on nie wprowadza błędu, ale nie mogę go zlokalizować. Nadmienię, że drzwi od zamrażarki po otwarciu jestem w stanie wygasić w tej części światło bez kombinacji z wyjmowaniem czujnika i to mnie nakierowuje na hipotezę, że gdzieś może być jeszcze jakiś czujnik. Najgorsze jest to, że ona czasem działa dobrze i ciężko jest znaleźć jakiś czynnik, który jednoznacznie pokaże, że ten element jest uszkodzony. Proszę o jakieś rady, jeśli mieliście podobny problem.
AI: Czy przed pojawieniem się tego problemu były wykonywane jakieś naprawy, wymiany części albo ingerencje w elektronikę lodówki?
Nie było żadnych napraw.
AI: Czy na wyświetlaczu lodówki pojawiają się jakieś komunikaty błędów albo słychać sygnały dźwiękowe, które mogłyby wskazywać na problem?
Brak błędu.
AI: Czy przed pojawieniem się tego problemu były wykonywane jakieś naprawy, wymiany części albo ingerencje w elektronikę lodówki?
Nie było żadnych napraw.
AI: Czy na wyświetlaczu lodówki pojawiają się jakieś komunikaty błędów albo słychać sygnały dźwiękowe, które mogłyby wskazywać na problem?
Brak błędu.