logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dewalt DCD796 – czy da się wymienić samą zębatkę wirnika?

Brivido 04 Maj 2025 16:37 573 11
REKLAMA
  • #1 21538809
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 426
    Czy jest szansa zdjąć i wymienić zębatkę wirnika we wkrętarce DCD796? Do kupienia tylko cały środek jako jeden element, silnik z elektroniką...
    A do przekładni, to każda pojedyncza część dostępna.
  • REKLAMA
  • #2 21538941
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1331
    Znalazłeś w sprzedaży taką zębatkę, czy chcesz ją dorabiać? Czy też ta z 21 zębami oznaczona nr 53 z rysunku złożeniowego Link mechanizmu przekładni pasuje wymiarami również na oś silnika?
    Cyfrowy suwmiarka mierzy średnicę małej metalowej zębatki, wskazując wartość 12,51 mm.
    A może kupisz sam silnik z zębatką bez elektroniki: Link
  • REKLAMA
  • #3 21539279
    Brivido
    Poziom 34  
    Nie szukałem jeszcze aż tak, wstępnie kupiłem silnik używany za 100zł, a rozglądałem się za wyższym modelem całej wkrętarki.
  • #4 21539360
    elktrod
    Poziom 41  
    Gdy części zapasowe są dostępne do tej wkrętarki to nie zmieniałbym modelu na taki do którego nie ma części zamiennych. Gdzieś przewinął mi się model, że jest dostępny nawet sam wirnik wraz z zębatką, ale w cenie całego silnika, więc wolałbym kupować silnik nowy bo stan używanego zawsze budzi wątpliwości... Co do zębatki to gdy nie znajdziesz jej osobno po wymiarach to marnie widzę jej przekładkę. Ustaliłeś już w jaki sposób osadzona jest zębatka na wałku silnika? Czy na pasowanie czy na kleju, czy w jakiś inny sposób blokowana? Nie zamykaj tematu, to może ktoś się odezwie w kwestii sposobu mocowania oraz czy realna jest wymiana samej zębatki?
    Wirnik zębaty wraz z częścią silnika elektrycznego do wkrętarki, widok zbliżony na oś i zębatkę.
  • REKLAMA
  • #5 21539427
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 376
    Próbowałem w innej wkrętarce wymieniać i niestety - zębatka osadzona była tak, że nie dało się jej zdjąć "kulturalnie". Grzanie, chłodzenie, ściągacze, pobijanie... Ogólnie "da się", ale silnik został tak zmaltretowany, że nie miało to sensu.
  • #6 21539442
    elktrod
    Poziom 41  
    >>21539427 Która z tych metod osadzenia zębatki na wałku była zastosowana? : Link
  • #7 21539541
    cranky
    Poziom 30  
    Nie wiem, czy była klejona, czy osadzana na gorąco (raczej to pierwsze) Ale jak mówię grzanie nic nie dawało, a ośka jest zbyt delikatna, żeby poszło to kulturalnie.
  • REKLAMA
  • #8 21539550
    elktrod
    Poziom 41  
    >>21539541 Dziękuję.... Mniej więcej o to mi chodziło czy jakiś ściągacz dałby radę, ale jak oska miękka to kicha....
  • #10 21539598
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 981
    Jeśli jest nowa zębatka na wymianę, to ja problemu ze zdjęciem starej nie widzę, no chyba, że ma być jeszcze "do użycia"...
    Pilnik, brzeszczot, można w ręku, a można włączyć silnik, aby przyśpieszyć proces...
  • #11 21539602
    cranky
    Poziom 30  
    Wbrew pozorom urządzenie do rozcinania może uszkodzić ośkę (zębatka jest twarda, ośka nie). Zeszlifowanie z 2 stron działa znacznie lepiej.
  • #12 21570132
    Brivido
    Poziom 34  
    Ja już nie kombinowałem. Przyszedł silnik, stwierdziłem, że zębatki współpracujące z tą na wirniku też wymienię. Całą przekładnie wyczyściłem i nasmarowałem. Dałem smar łożyskowy, choć przypomniałem sobie, że mam też taki przekładniowy, którego używałem do szlifierki kątowej.

Reasumując, używany silnik ~100zł, zębatki 20zł. Zębatki nr 53, o które pytał wyżej kolega. Średnice mają tą samą, ale ta z wirnika jest 2x grubsza ;)

Ale kiedyś może nabędę DCD996 albo 999, albo tą najnowszą, by mieć coś mocniejszego w zanadrzu.

Zębatki przekładni leżące na papierowym ręczniku obok opakowania z napisem koło przekładni. Małe metalowe zębatki mechaniczne leżące na białym ręczniku papierowym, przygotowane do wymiany w przekładni. Dwa silniki elektryczne, jeden luzem, drugi zamontowany w częściowo rozłożonej obudowie żółtego narzędzia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość wymiany samej zębatki wirnika we wkrętarce Dewalt DCD796. Zębatka jest trudna do demontażu, ponieważ jest najprawdopodobniej klejona na wałku silnika, a ośka jest delikatna, co uniemożliwia jej "kulturalne" zdjęcie bez uszkodzenia silnika. Próby grzania, chłodzenia i użycia ściągaczy nie przyniosły skutku, a narzędzia do rozcinania mogą uszkodzić ośkę, gdyż zębatka jest twardsza od wałka. Dostępność części zamiennych do przekładni jest dobra, natomiast zębatka wirnika jest dostępna jedynie w kompletnym module silnika z elektroniką lub używanym silniku. Zaleca się zakup nowego silnika zamiast próby wymiany samej zębatki ze względu na ryzyko uszkodzenia i trudności techniczne. Wymiana zębatki jest możliwa tylko jeśli nie zależy na zachowaniu starej zębatki do ponownego użycia, wtedy można ją zniszczyć podczas zdejmowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA