logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BCS-B-NVR0801-8P(2.0) – brak połączenia przez aplikację mobilną mimo dostępu LAN

eservice 04 Maj 2025 19:57 1311 11
  • #1 21539019
    eservice
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Brak dostępu przez apkę mobilną do rejestratora BCS-B-NVR0801-8P(2.0).
    Wszystko udało się uruchomić, po kablu mam dostęp do kamer, ale nie mogę zalogować się z telefonu przez apkę (testowałem na Androidzie i IOS). Po zeskanowaniu kodu QR wyskakuje komunikat :"Połączenie z urządzeniem nie powiodło się. Możliwe przyczyny : 1 - urządzenie nie zostało zainicjowane, upewnij się, że telefon i urządzenie są w tej samej sieci LAN. 2 - sieć urządzenia nie została skonfigurowana. Podłącz urządzenie do kabla i dokończ konfigurację.
    I taka sama informacja jest na 3 różnych aplikacjach. W IP scanner normalnie znajduje mi ten rejestrator i mogę się na niego zalogować. Chmura mobilna jest włączona. Nie potrzeba zakłądać konta, wystarczy zeskanować kod QR do dodania urządzenia do apki.
    Podpowiecie coś ? Może czegoś w opcjach nie zaznaczyłem... chociaż instalowałem w ten sam sposób rejestrator HIK Connect i działa bez problemu...
  • #2 21539043
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2092
    eservice napisał:
    Chmura mobilna jest włączona

Wyświetla się status Online ?
    Rejestrator po wi-fi z poziomu aplikacji z sieci lokalnej powinien się dodać.
    IP rejestratora ustaw poza pulą DHCP z routera a bramkę wpisz jako IP routera.
  • #3 21539066
    eservice
    Poziom 10  
    1 - jest połączony z siecią
    2 - jest poza pulą (o ile w tym TP linku mogę ustawić pulę - Deco M4 ?). Wszystkie adresy w sieci mam pomiędzy 192.168.68.110 a 120, na rejestratorze ustawiłem 192.168.68.10, bramka była dobrze ustawiona 192.168.68.1
    Niestety dalej ten sam komunikat błędu.
  • #4 21539071
    gradek83
    Poziom 43  
    eservice napisał:
    dostępu przez apkę mobilną

Jakiej aplikacji używasz ?

W ustawieniach LAN rejestratora zakładka P2P masz włączoną tą opcję i pokazuje Ci status Online ?
  • #5 21539074
    eservice
    Poziom 10  
    BCS VIEW pokazuje, że kod QR jest błędny (Nie można rozpoznać kodu QR).
    To samo mam w HIK Connect.
    Natomiast te błędy, o których pisałem są w DMSS oraz BCS Line.
  • #6 21539081
    gradek83
    Poziom 43  
    eservice napisał:
    BCS VIEW pokazuje, że kod QR jest błędny

Spróbuj aplikacji BCS BASIC

BCS VIEW to rebrand Dahua a ty masz rejestrator serii BASIC czyli rebrand HIKVISION

Dodano po 2 [minuty]:

eservice napisał:
    Natomiast te błędy, o których pisałem są w DMSS oraz BCS Line

Nie będą działać z tym rejestratorem.

Pokaż status okna P2P w ustawieniach rejestratora. Tylko jak będzie tam QRCODE czy S/N to zamaż. Albo po prostu sprawdź czy masz status Online nie wiem czy ta zakładka P2P tak samo w interfejsie Basic się nazywa czy np. zdalny dostęp.
  • #7 21539092
    eservice
    Poziom 10  
    Na BCS Basic jest to samo co na HIK Connect, czyli niepoprawny kod QR.
    W załączniku stan online.
    Fragment panelu konfiguracyjnego z informacjami o połączeniu z siecią oraz instrukcją skanowania kodu QR, część danych zaczerniona.
  • #8 21539119
    gradek83
    Poziom 43  
    Połącz się telefonem z routerem po wi-fi wyłącz transmisję danych w telefonie tak abyś był pewny że masz połączenie wi-fi.
    Następnie spróbuj w aplikacji Hik-Connect dodać urządzenie ręcznie rejestrator. Najpierw przez Domenę Hik-Connect. Lub dodaj no przez opcję Urządzenia Online wtedy wyszuka rejestrator w sieci lokalnej.
    Lub zaloguj się i spróbuj dodać przez przeglądarkę.
    https://www.hik-connect.com/views/login/index.html#/login

Dodano po 6 [minuty]:

A już wiem to nie Hikvision.

Star4Live to platforma chmurowa przeznaczona do zdalnego zarządzania systemami monitoringu wideo – głównie współpracuje z urządzeniami Uniview Tec
    Czyli tym razem rebrand Uniview Tec https://www.univiewtechnology.com/
    Załóż konto zaloguj się https://global.star4live.com/login
    a aplikacja to: Mobilna aplikacja Guard Viewer i chyba aplikacja BCS Point powinna też zadziałać chodź pewności nie mam. Zazwyczaj logując się do rejestratora po przeglądarce masz podany QRcode do aplikacji a obok QRcode z S/N. Sprawdź może ruszy.
  • #9 21539139
    eservice
    Poziom 10  
    na tym Starlive już się wczesniej rejestrowałem. teraz to wygląda tak, że na przeglądarce na laptopie na tej stronie jest online, ale w apce offline.
  • #11 21539149
    eservice
    Poziom 10  
    Po zalogowaniu się do tej apki Guard Live od razu pokazał rejestrator - nie musiałem nic dodawać. Ale kamery zostawiłem w pracy ;) Jak sprawdzić, czy on jest online ? Tam nie mam chyba ustawień, ale widzę, że jest 8 kamer...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem rejestratora BCS-B-NVR0801-8P(2.0) przez aplikacje mobilne mimo dostępu do kamer w sieci LAN. Rejestrator jest poprawnie podłączony kablem, ma stały adres IP poza pulą DHCP i prawidłowo ustawioną bramkę. Próby logowania przez aplikacje BCS VIEW, HIK Connect, DMSS oraz BCS Line kończą się błędem niepoprawnego kodu QR lub komunikatem o braku połączenia. Rejestrator jest serią BASIC, będącą rebrandem urządzeń HIKVISION, jednak w rzeczywistości jest to rebrand Uniview Tec, co wymaga użycia dedykowanych aplikacji Guard Viewer lub BCS Point oraz platformy chmurowej Star4Live. Połączenie przez Star4Live na przeglądarce jest online, natomiast w aplikacji mobilnej offline. Zalecane jest dodanie urządzenia ręcznie w aplikacji, wyłączenie transmisji danych mobilnych i połączenie wyłącznie przez Wi-Fi. Dodatkowo sugerowano użycie oprogramowania Guard Station VMS na Windows do zarządzania rejestratorem. Problem wynika z niezgodności aplikacji i konieczności użycia właściwego oprogramowania dedykowanego dla rebrandu Uniview Tec.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA