logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 2 2003 – czy puszka z Allegro to właściwy filtrosuszacz do układu klimatyzacji?

Janusz_kk 05 Maj 2025 10:27 186 6
REKLAMA
  • #1 21539515
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1428
    Witam
    Pacjent to Mazda 2 z 2003 r. klima nie chłodziła to dałem jej puszkę zamiennika r134,tu opisałem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3461717-1650.html#21095762
    i klima zaczęła działać, potem zobaczyłem że trochę jakby olej wycieka, tu opisałem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4064857.html#21153008

ale że to był październik to już odpuściłem temat, stwierdziłem że znowu uzupełnię olej na wiosnę i tak chciałem zrobić, włączyłem klimę, nawiew na full, uzupełniam z puszki i nic, klima nadal cyka, wskazówka lata od zielonego pola do czerwonego i się wyłącza, myślałem że mam za dużo r290 po poprzednim uzupełnianiu to spuściłem do zielonego około 30 i znowu chciałem dobić i nic. Wyglada że chyba mam zapchany filtr/osuszacz, patrzę po aledrogo ale samych filtrów nie ma jest tylko taka puszka

Srebrny filtr osuszacz klimatyzacji z rurkami i mocowaniami, przeznaczony do samochodu Mazda 2.

piszą że to jest do tego modelu. Pytanie czy faktycznie to jest ten filtr?
  • REKLAMA
  • #2 21539606
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 250
    To jest osuszacz klimatyzacji i raczej mało prawdopodobne żeby się zapchał
  • REKLAMA
  • #3 21539624
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ok, to w takim razie gdzie jest filtr i jak wygląda?
  • REKLAMA
  • #4 21539685
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 511
    Klimatyzacje nie mają filtrów. Gdyby tak było że posiadają nie trzeba by było płukać całego układu po zatarciu.
  • #5 21539758
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    No to co w takim wypadku 'zatyka' układ? bo takie są objawy, zawór rozprężny? coś takiego?

Metalowa, cylindryczna część z centralnym otworem oraz uszczelką O-ring, widoczna na białym tle. Metalowy zawór rozprężny do układów klimatyzacji z widoczną uszczelką.
    co tu się może zepsuć albo zapchać?
  • #6 21539768
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 511
    A skąd wiadomo że się coś zapycha, uklad to nie tylko zawor rozprezny ale też sprężarka, nie znam tego układu w tym aucie a czy czasem nie ma tam sprężarki o zmiennej wydajności? A moze ma dysze dlawiaca a nie zawor rozprezny.
  • REKLAMA
  • #7 21539792
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Nie, to prosty układ, ma sprzęgło które włącza/wyłącza sprężarkę.

jarewa napisał:
    A skąd wiadomo że się coś zapycha,

Dlatego że pół roku temu takich skoków ciśnienia po włączeniu sprzęgła nie było, lekko wzrastało ciśnienie i tyle, trzymało się na zielonym zakresie manometru, teraz od razu skacze na czerwone i sprężarka się wyłącza.

jarewa napisał:
    A moze ma dysze dlawiaca a nie zawor rozprezny.

A czym, się to różni? jedno i drugie dławi, jedno i drugie musi mieć regulację dławienia.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Mazdy 2 z 2003 roku zgłasza problem z klimatyzacją, która nie chłodziła. Po zastosowaniu puszki zamiennika czynnika R134a klima zaczęła działać, jednak pojawił się wyciek oleju. Po kilku miesiącach próby uzupełniania czynnika i obserwacji wskazań manometru, klima nadal nie działa poprawnie – ciśnienie skacze od zielonego do czerwonego pola i sprężarka się wyłącza. Pojawiło się podejrzenie zapchania filtra/osuszacza, jednak dyskusja wyjaśnia, że klimatyzacje nie posiadają filtrów, a osuszacz raczej się nie zapycha. Układ klimatyzacji w tym modelu jest prosty, z włączanym sprzęgłem sprężarki, bez zaworu rozprężnego, co sugeruje, że problem może leżeć w sprężarce lub dyszy dławiącej. Skoki ciśnienia i wyłączanie sprężarki wskazują na możliwe zablokowanie lub uszkodzenie elementów regulujących przepływ czynnika chłodniczego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA