logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio 2DIN Android z AliExpress – jak zwiększyć czułość mikrofonu i naprawić CarLink 2.0?

Rysiek.K 05 Maj 2025 17:08 1221 9
REKLAMA
  • #1 21539964
    Rysiek.K
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam
    Zakupiłem niedawno z Ali radio 2din/ Android/ 4/64 Gb jak w linku poniżej i mam pytania, może ktoś pomoże:
    https://pl.aliexpress.com/item/10050080356338...in.38.3f8f1c24LMkFjP&gatewayAdapt=glo2pol

1. Wmontowany mikrofon ma małą czułość, owszem mogę podłączyć dodatkowy zewnętrzny, jednak najpierw chciałbym spróbować czy można czułość ustawić gdzieś w menu.
    - wprawdzie natknąłem się gdzieś w necie, że jest taka opcja, ale nie mogę jej znaleźć

2. Oryginalnie wgrany CarLink 2.0 łączy się z bluetooth telefonu, po wyłączeniu radia, Carlink próbuje się połączyć, ale się zwiesza, jedyne rozwiązanie to reset radia lub oczyszczenie pamięci aplikacji.
    - czy macie jakieś propozycje rozwiązania problemu? Najchętniej bym go zaktualizował do wyższej wersji, ale nie wiem, czy w razie czego uda się powrócić do wersji pierwotnej.

Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 21541103
    Jakub Miko
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Co do mikrofonu, najlepiej podłączyć przewodowy i umieścić go np. w osłonie słonecznej. Jeśli chodzi o aktualizację radia, to uważaj. Czasami aktualizacja więcej pogorszy, niż pomoże, zwłaszcza przy 4 GB RAM. Albo masz coś źle podłączone, albo wadliwy towar, co się często zdarza z Aliexpress. Byś nie stracił gwarancji, najlepiej odezwij się do sprzedawcy i wymień radio na nowe.
  • #3 21543394
    Rysiek.K
    Poziom 14  
    Pisałem do niego o mikrofonie, a on mi odpowiedział zupełnie bez sensownie. Więc zacząłem szukać pomocy tutaj.
  • REKLAMA
  • #4 21543431
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    A to radio nie ma na stałe zamontowanego wewnętrznego mikrofonu?

Przykładowo też mam coś ala chińską stację i w niej, żeby faktycznie korzystać z zewnętrznego, trzeba odlutować mikrofon z PCB.
  • #5 21543867
    Jakub Miko
    Poziom 7  
    W większości jest wbudowany mikrofon wewnętrzny, ale bardzo słabej jakości. Prawdopodobnie z tyłu radia powinieneś mieć specjalne wejście pod mikrofon zewnętrzny typu (jack), przejrzyj instrukcję.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21543867
    Tak jak myślałem. W podanym linku przez ciebie masz wejście na zewnętrzny mikrofon
    Lista elementów zestawu radia samochodowego z 7-calowym ekranem oraz kablami RCA i wejściem na mikrofon zewnętrzny.
  • REKLAMA
  • #6 21544393
    Rysiek.K
    Poziom 14  
    Tak, dzięki mam możliwość podłączenia dodatkowego, jednak chciałem zwiększyć czułość softwarowo. Najwyżej spróbuję ten w radiu fizycznie podmienić na jakiś inny.
    PS Masz może takie lub podobne chińskie radio ?
  • #7 21544667
    Jakub Miko
    Poziom 7  
    Osobiście nigdy nie miałem. Jedynie montowałem dwa chińskie radia swoim znajomym. Co jeszcze chciałbyś wiedzieć?
  • REKLAMA
  • #8 21546281
    Rysiek.K
    Poziom 14  
    No miałbym kilka pytań. np
    1. na chwilę obecną największy problem to carlink o którym pisałem na samym początku
  • #9 21546400
    Jakub Miko
    Poziom 7  
    Co do Carlink, może pomoże hard reset? Do tego trzeba wejść w ustawienia administratora, które są chronione hasłem.
    Ewentualnie możesz spróbować aktualizacji, jak wspomniałeś wcześniej. Najwyżej w ustawieniach systemu cofniesz się do ustawień fabrycznych. A próbowałeś połączyć się innym telefonem?

Dodano po 4 [minuty]:

Może masz za nowy telefon? Carlink 2.0 to trochę przestarzała wersja. Jeżeli połączysz się jakimś starszym telefonem i będzie działało, to ewidentnie będzie wina oprogramowania.
  • #10 21553824
    Rysiek.K
    Poziom 14  
    Twardy reset czyszczenie pamięci w telefonie i radiu wielokrotnie robiłem, pomaga co najwyżej na 2-3 włączenia radia, ale jeszcze nie próbowałem z innym starszym telefonem,
    na końcu spróbuję zaktualizować go do 5.0

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy radia samochodowego 2DIN z systemem Android (4/64 GB) zakupionego na AliExpress, z problemami dotyczącymi niskiej czułości wbudowanego mikrofonu oraz niestabilnego działania aplikacji CarLink 2.0. Wbudowany mikrofon jest słabej jakości, a radio posiada wejście na zewnętrzny mikrofon typu jack, co umożliwia podłączenie lepszego mikrofonu przewodowego, np. umieszczonego w osłonie przeciwsłonecznej. Nie znaleziono natomiast opcji programowej do zwiększenia czułości mikrofonu w menu radia. W kwestii CarLink 2.0, aplikacja łączy się z Bluetooth telefonu, ale po wyłączeniu radia zawiesza się i wymaga resetu urządzenia lub czyszczenia pamięci aplikacji. Proponowane rozwiązania to wykonanie twardego resetu radia (dostępnego w ustawieniach administratora), próba połączenia z innym, starszym telefonem oraz ewentualna aktualizacja oprogramowania do wersji 5.0, z zachowaniem ostrożności ze względu na ryzyko utraty gwarancji i stabilności systemu, szczególnie przy 4 GB RAM. Wskazano również możliwość wadliwego egzemplarza lub błędnego podłączenia jako potencjalne przyczyny problemów.
REKLAMA