logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór: Ryzen 5500 + RX 7700 XT czy Ryzen 5600 + RX 7600 XT do 4000 zł do gier?

darek wojnowski 05 Maj 2025 21:36 519 19
REKLAMA
  • #1 21540255
    darek wojnowski
    Poziom 10  
    Cześć,

Dziękuję za ten wątek, jest idealny dla mnie. Niemniej, potrzebuję jeszcze trochę zaoszczędzić, tak aby zamknąć się wraz z Windowsem i montażem w ok. 4000 zł. W związku z tym pytanie, która z poniższych opcji ma większy sens:

1. Dysk 512 GB zamiast 1 TB oraz redukcja z Ryzen 5600 na Ryzen 5500, czy
    2. Karta graficzna RX 7600 XT zamiast 7700 XT?

Dodam, że do tej pory syn grał na laptopie Dell Latitude 7400 i było, sądzę, że skok i tak będzie potężny (w każdym razie taką mam nadzieję).

Pozdrawiam.

----
    Wydzielono z tematu: Czy MSI Thin 15 B12UC-2211PL z RTX3050 to dobry wybór do gier? Opinie o hałasie?
    przez dt1 dnia 05 Maj 2025 21:36
  • REKLAMA
  • #2 21540313
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8285
    Witaj. W tym momencie należałoby się przyjrzeć wszystkim komponentom, tamten wątek jest sprzed pół roku, więc może są inne konfiguracje będą lepsze (zmieniły się promocje i ceny elementów).

Ani RX7700XT nie jest za wysokim modelem żeby go redukować do modelu niżej, ani 1 TB to nie jest za dużo miejsca dla komputera do gier.
  • #3 21540322
    darek wojnowski
    Poziom 10  
    W takim razie spróbuję wygenerować oszczędności na mniej kluczowych komponentach. Zacznę od Windowsa ESD, a potem może obudowa, może zasilacz, a może wyjdę jednak z założenia, że dysk będzie do wymiany z czasem, albo drugi do dołożenia, o ile płyta główna ma taką możliwość. I tak dzięki za dobry punkt startowy, ja jako laik nie wiedziałbym, od czego zacząć.
  • REKLAMA
  • #4 21540342
    dt1
    Admin grupy komputery
    Z Windowsami ESD trzeba uważać. Okazuje się, że nawet te z niektórych większych firm wzbudzają podejrzenia co do ich legalności. O kluczach za 50 złotych udających legalne nawet nie wspominając.

Na starcie trzeba się zastanowić nad kilkoma kwestiami. Czy będziesz chciał ten zestaw modernizować? Wątek, który wybrałeś jako podstawę opisuje komputer na Ryzenie z serii 5000. To zupełnie dobre procesory, ale platforma martwa, bez możliwości większej rozbudowy. Po serii 5000 nastąpiła zmiana platformy z AM4 na AM5. Na płytach AM5 można montować serie 7000, 8000, 9000 i jak dobrze pójdzie być może jeszcze jedną lub nawet dwie kolejne generacje. Więc może warto wybrać Ryzena 7500F na przykład. Kupując taki zestaw da się zmienić ten procesor na dużo nowszy. Ma to też swoje minusy. Płyty AM5 są droższe, obsługują one pamięci DDR5, które są droższe niż DDR4 (Ryzeny 5000 pracują z DDR4). Same procesory też są droższe. Więc kosztem posiadania bardziej rozwojowego zestawu jego bazowa wydajność spadnie, bo będzie trzeba jednak zjechać z karty graficznej na przykład.

O Intelach generalnie nawet nie piszę, bo ostatnie generacje, które były jak dla mnie w pełni bezpieczne i pewne to były procesory 12 generacji. 13 i 14 generacja były owiane złą sławą (i sposób, w który Intel próbował tę sprawę załatwić bardzo im zaszkodził). Aktualnie procesory desktopowe będące następstwem 14 generacji są drogie, płyty też są dość drogie, wydajność jest często nieco niższa niż wcześniejszych generacji - no więc jest to dość dużo powodów, żebym nawet o Intelu na ten moment nie wspomniał.

Również warto sprawdzić, czy nie masz kogoś zaufanego, kto by Ci ten zestaw złożył, nawet za podobne pieniądze jak sklep. Jedna sprawa, że przyłoży się pewnie do tego trochę bardziej, druga sprawa - można części zamówić z różnych miejsc, a więc zyskać na tym, bo zwykle jak jeden sklep ma procesory w fajnej cenie to za grafikę czy płytę się przepłaci, itd. I czasem są to dość spore oszczędności. Również składając na własną rękę można wziąć pod uwagę towary outletowe - da się kupić produkty outletowe, które mają pełną gwarancję, a są ze zwrotu 14 dniowego na przykład.
  • #5 21540356
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1915
    Składanie zlecisz sklepowi czy jakiemuś lokalnemu serwisowi? Bo nie wiem ile odliczyć. Tak mniej więcej, baza 1750zł:

Zrzut ekranu z koszyka sklepu internetowego z częściami komputerowymi o łącznej wartości 1740 zł po rabacie.

Karta 1726zł:
    https://www.amazon.pl/SAPPHIRE-PULSE-RADEON-Gaming-GDDR6/dp/B0CGLYMRFX

Składanie w Morele 209zł, w lokalnym serwisie komputerowym może być ciut taniej. Sklep bez problemu złoży kompa bez karty, kartę montujesz samodzielnie. Instalujesz Windowsa bez aktywacji i w międzyczasie dozbierywujesz brakujące ~200zł na licencję z Proshopu.
  • #6 21540364
    dt1
    Admin grupy komputery
    Po moich zakupach licencji w Proshopie mogę tylko napisać, że warto zastanowić się dwa razy nad zakupem tej licencji, bo do dziś nie jestem pewien, czy kupiłem coś bardziej legalnego niż od sprzedawców typu tanie kodziki pl.

Zestaw wygląda fajnie. Tym bardziej że da się skorzystać z promocji w Morele.
  • REKLAMA
  • #7 21540377
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Masz fakturę VAT z dużego, międzynarodowego sklepu z elektroniką, a nie jakiegoś podejrzanego kluczowiska, organy ścigania nie będą miały podkładki że kupiłeś z jakiegoś szemranego miejsca i mogłeś się spodziewać fałszywki.
  • #8 21540387
    dt1
    Admin grupy komputery
    Kupiłem towar, przy którym jest napisane Origin: CN.
    Klucz się nie aktywował.
    Został mi przysłany inny, mailem, w spisie licencji do konta sklepowego jest dalej dopięta licencja wcześniej przez kogoś użyta.
    Sklep nie wyjaśnił skąd takie nieprawidłowości. Nawet nie próbował.
    Nazewnictwo jest niepoprawne, nie jest to licencja ESD (zgodnie ze stanowiskiem osoby odpowiadającej na moje maile). Jest to licencja OEM.

Czyli w pełni legitne chińskie licencje ESD niebędące licencjami ESD bo są niby licencjami OEM.
    To jest żart w wykonaniu "dużego, międzynarodowego sklepu z elektroniką".

Takie same żarty są sprzedawane za 300 złotych mniej. Też z fakturą VAT :)
  • #9 21541105
    darek wojnowski
    Poziom 10  
    Zestawu nie będę rozbudowywał – wychodzę z założenia, że 5–7 lat ma posłużyć, a później to już dzisiejszy nastolatek niech sobie zarobi / odłoży i kupi coś lepszego, jeśli uzna, że obecne rozwiązanie nie jest wystarczające :).

Dzięki za nową konfigurację i za doświadczenia z Proshopem. Będę musiał sprawę przemyśleć raz jeszcze, może w takim razie zwiększę jednak budżet i nie będę ryzykował...
  • REKLAMA
  • #10 21541126
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    Z Windows sprawa jest prosta:
    - albo drogo i pewnie w oficjalnej dystrybucji (potrzeby firmowe, FV i odliczenia)
    - albo niepewnie taniej i bez żadnej gwarancji co się kupiło
    - albo po prostu aktywator i po sprawie, nikt tego w domu nie sprawdza ;-)
  • #11 21541901
    darek wojnowski
    Poziom 10  
    Zakupiłem ten zestaw, a później pogadałem z kolegą i zacząłem się martwić... Zasilacz jest 650 W, a w specyfikacji karty graficznej jest napisane, że minimalna zalecana moc zasilacza to 700 W... Do tego procesor, chłodzenie i jakieś inne głupotki – pewnie wyjdzie z tego co najmniej 800 W. Czy powinienem anulować zamówienie, póki jeszcze komputer nie jest zmontowany, i wymienić zasilacz? Czy jednak te 650 W z jakichś względów będzie wystarczające?
  • Pomocny post
    #12 21542012
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    darek wojnowski napisał:
    Zasilacz jest 650 W, a w specyfikacji karty graficznej jest napisane, że minimalna zalecana moc zasilacza to 700 W... Do tego procesor, chłodzenie i jakieś inne głupotki – pewnie wyjdzie z tego co najmniej 800 W

Ten szacunek na zalecana moc 700W to już ze wszystkim, a do tego przy założeniu że klient może kupić jakieś badziewie ...

Ten zasilacz Ci wystarczy, ale jak chcesz zadzwoń i uzgodnij większy ;-)
  • #13 21542020
    llukiz
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Karta maksymalnie pobiera 245W, procesor max 65W, reszta to pomijalne wartości po kilka watów
  • #14 21542163
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zasilacz jest dobrany prawidłowo i ma duży zapas dla tej konfiguracji, nic nie trzeba zmieniać.

Zalecana przez producenta wartość jest zwykle mocno zawyżona.
  • #15 21542193
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Producent karty nie wie czy masz Ryzena który ciągnie 60-70W czy jakiegoś i9 który potrafi przebijać 300W, nie zna też posiadanego przez klienta modelu zasilacza i jego wydolności na linii 12V stąd zalecenia z bardzo dużym zapasem.
  • #16 21542270
    darek wojnowski
    Poziom 10  
    OK, dzięki za wyjaśnienie. Faktycznie jest napisane "rekomendowana moc zasilacza", a nie "moc pobierana przez kartę" – a tak właśnie intuicyjnie to zrozumiałem. Widać trzeba czytać datasheety zamiast opisów w sklepie internetowym...
  • Pomocny post
    #17 21542289
    llukiz
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    turkuc11 napisał:
    Producent karty nie wie czy masz Ryzena który ciągnie 60-70W czy jakiegoś i9 który potrafi przebijać 300W

Skoro nie wie, to po co wprowadza ludzi w błąd i wypisuje głupoty, zamiast podać że potrzeba zasilacza ze stabilną linią ileś tam wat, a karta pobiera tyle i tyle
  • Pomocny post
    #18 21542317
    dt1
    Admin grupy komputery
    To jest pytanie do producenta, bo istotnie - nie wiadomo, po co tak robi.
    Napisanie, że potrzebna jest linia 12V o wydajności X Wat jest minimalnie mniej, ale równie nieprawidłowe jak wypisywanie sugerowanej mocy zasilacza.

W parametrach karty powinno być podane jej maksymalne zapotrzebowanie na prąd w pesymistycznym scenariuszu. Dla 7700XT jest to około 250W, tak jak napisałeś wcześniej - i taka informacja moim zdaniem byłaby bardziej przydatna w kontekście doboru zasilania do komputera. A nie jakieś tam bzdury o 700 watach, jak to producenci kart piszą, ta wartość będzie miała sens przy I9 ze zdjętym kagańcem, a w komplecie z większością procesorów AM4/AM5 zasilacz 450-500W będzie spokojnie starczył.
  • Pomocny post
    #19 21542322
    turkuc11
    Spec od komputerów
    llukiz napisał:
    zamiast podać że potrzeba zasilacza ze stabilną linią ileś tam wat

Procesor również jest zasilany z linii 12V więc wracamy do punktu wyjścia - jaki jest procesor i jaka jest potrzebna sumaryczna moc?
  • #20 21697605
    darek wojnowski
    Poziom 10  
    Temat rozwiązany. Zdecydowałem się nie robić dodatkowych oszczędności i kupiłem zestaw "początkowy". Jak na razie, brak problemów (choć użytkownikami "pro" raczej nie jesteśmy). Dziękuję za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru konfiguracji komputerowej do gier w budżecie około 4000 zł, porównując zestawy Ryzen 5500 z RX 7700 XT oraz Ryzen 5600 z RX 7600 XT. Poruszono kwestie oszczędności na dysku (512 GB vs 1 TB) oraz karcie graficznej. Zwrócono uwagę, że RX 7700 XT nie jest modelem zbyt wysokim, by go obniżać, a 1 TB dysk jest optymalny do gier. Omówiono także legalność i ryzyko zakupu licencji Windows ESD, wskazując na potencjalne problemy z kluczami niskiej jakości oraz różnice między licencjami OEM a ESD. Poruszono temat platformy AM4 (Ryzen 5000) jako zamkniętej pod względem rozbudowy, a także alternatywę w postaci platformy AM5 z procesorami Ryzen 7000, która oferuje większą przyszłościowość, lecz wyższą cenę i konieczność stosowania pamięci DDR5. Przedstawiono przykładowy koszt zestawu i opcje montażu komputera, wraz z uwagami na temat cen licencji Windows. Wątpliwości budziła moc zasilacza 650 W wobec zalecanych 700 W dla RX 7700 XT, jednak wyjaśniono, że zalecenia producentów są zwykle zawyżone, a rzeczywiste zużycie energii karty i procesora (około 310 W łącznie) pozwala na bezpieczne użycie zasilacza 650 W. Ostatecznie zdecydowano się na zakup zestawu bez dalszych oszczędności, z pozytywnym doświadczeniem użytkowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA