logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wyregulować wyłącznik powrotu ramienia w gramofonie Fonica GS 475?

bogdanbodek1 06 Maj 2025 17:27 471 7
REKLAMA
  • #1 21541147
    bogdanbodek1
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam Mam pytanie , czy ktoś wie gdzie się znajduje regulacja powrotu ramienia w gramofonie Fonica GS 475 .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21541291
    bogdanbodek1
    Poziom 11  
    Nie ,tam jest tylko ogólna informacja o gramofonie
  • REKLAMA
  • #4 21541548
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1331
    Tak, jest tam instrukcja obsługi a na pierwszej jej stronie instrukcja wyważania a na drugiej stronie w uwagach końcowych na czerwono to co zapewne Cię interesuje - trzeba się zarejestrować w tym klubie i pobrać plik: Fonica_GS475_Instrukcja_obsługi.zip 23/01/20 8:48 pm 3.17 MB albowiem plik jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników tego klubu....
    Czy o to Ci chodziło:
    Fragment instrukcji obsługi gramofonu, zawierający uwagi końcowe wydrukowane czerwonym tekstem.
  • REKLAMA
  • #5 21541737
    bogdanbodek1
    Poziom 11  
    Mam już ten plik bo jestem klubowiczem ale tam nie ma mowy o tym jak i czym wyregulować powrót ramienia Ja mam taki problem ,ramie po zakończeniu płyty nie wraca ,muszę go popchnąć bliżej środka płyty żeby wróciło Albo nacisnąć przycisk stop .Mechanizm jako taki działa tyle że trzeba go wyregulować a nie chcę od razu rozkręcać gramofonu żeby znależć regulację
  • #6 21541781
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1331
    bogdanbodek1 napisał:
    Jak wyregulować wyłącznik powrotu ramienia w gramofonie Fonica GS 475? Witam Mam pytanie, czy ktoś wie gdzie się znajduje regulacja powrotu ramienia w gramofonie Fonica GS 475?
    bogdanbodek1 napisał:
    Mam już ten plik bo jestem klubowiczem ale tam nie ma mowy o tym jak i czym wyregulować powrót ramienia Ja mam taki problem, ramię po zakończeniu płyty nie wraca, muszę go popchnąć bliżej środka płyty żeby wróciło Albo nacisnąć przycisk stop .Mechanizm jako taki działa tyle że trzeba go wyregulować a nie chcę od razu rozkręcać gramofonu żeby znaleźć regulację.

Odpowiedź otrzymałeś na czerwono jaka czynność przywróci samoczynny powrót ramienia bez popychania, myślę, ze instrukcja jest napisana zrozumiale, możesz nie od razu rozkręcać, możesz to zrobić potem ale jak piszesz, że nie chcesz to oddaj go do serwisu lub do sklepu gdy jest na gwarancji...
  • #7 21541808
    bogdanbodek1
    Poziom 11  
    Bez urazy, ale to raczej ty nie rozumiesz, o czym ja piszę. Na czerwono jest napisane, co ZROBIĆ, GDY RAMIĘ SIĘ NIE WYŁĄCZA. Ja się pytam, jak i czym można WYREGULOWAĆ wyłączanie się ramienia WCZEŚNIEJ niż jest teraz. Teraz się wyłącza, a dopiero na LABELU.

Dodano po 2 [godziny] 9 [minuty]:

Już pozamiatane .Rozebrałem gramofon i znalazłem śrubkę regulującą powrót ramienia
  • #8 21541955
    bogdanbodek1
    Poziom 11  
    Sam znalazłem regulację

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem regulacji wyłącznika powrotu ramienia w gramofonie Fonica GS 475. Autor pytał o lokalizację i sposób regulacji mechanizmu samoczynnego powrotu ramienia, który obecnie działa z opóźnieniem – wyłącza się dopiero na etykiecie płyty, co wymaga ręcznego popychania ramienia lub użycia przycisku stop. Udostępnione linki prowadziły do ogólnych informacji i instrukcji obsługi, które nie zawierały szczegółów dotyczących regulacji powrotu ramienia. Ostatecznie autor samodzielnie rozebrał gramofon i odnalazł śrubkę regulacyjną odpowiedzialną za wyłącznik powrotu ramienia, co pozwoliło na dostosowanie momentu wyłączania ramienia bez konieczności dalszego rozbierania urządzenia. Wskazano, że w przypadku braku pewności można oddać gramofon do serwisu lub skorzystać z gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA