OK - rozkręciłem swój gramofon i jednak wszystko wygląda podobnie.
Pozwoliłem sobie zrobić parę zdjęć i oznaczyć interesujące nas fragmenty.
Zdjęcie 1:
Zdjęcie 2 (oraz 2a):

Zdjęcie 3:
Zdjęcie 4:
Oznaczenia:
Zdj. 1
1 - dźwignia powrotu ramienia
2 - Blaszkę "numer 2" oznaczyłem dla odmiany numerkiem 2
3 - popychacz/"sprężynka" współpracująca z dźwignią numer 1
4 - popychacz/"sprężynka" przesuwająca blaszkę 2
5 - wkręt regulujący położenie popychacza 4, w którym to położeniu ma zadziałać automatyczny powrót ramienia
Zdj. 2
6 - blaszka blokująca
7 - blaszka pośrednia
8 - kółko zębate współpracujące z krzywką 9
Zdj. 3
9 - krzywka przesuwająca dźwignię 1
10 - mechanizm od przycisku "STOP"
Jeśli ramię ma wrócić do położenia początkowego, to blaszka 2 jest przesuwana w stronę wskazaną czerwoną strzałką na zdjęciach 1 i 3. To przesunięcie może być wynikiem dojścia ramienia do końca płyty (to jest oznaczone czerwoną strzałką na zdj. 1) albo naciśnięciem przycisku "STOP" - dźwignia oznaczona numerem 10. Ta blaszka przesuwa blaszkę pośrednią 7 a ta przesuwa blaszkę blokującą 6 w kierunku do zewnątrz koła zębatego 8 (czerwona strzałka na zdjęciu 2).
Teraz należy pamiętać, że cały czas obraca się talerz z kółkiem zębatym oraz wypustem pod spodem, to wysunięcie na zewnątrz blaszki 6 powoduje, że zahacza ona o wypust na kółku zębatym od talerza, co powoduje następnie zahaczenie o zęby koła zębatego 8. To koło jest połączone z krzywką 9, która to obracając się powoduje przesunięcie dźwigni 1, a ta znowu powoduje za pośrednictwem popychacza/sprężynki plastikowej 3 powrót ramienia w pozycję początkową (oznaczone żółtymi strzałkami na zdjęciu 3).
Podczas końcowej fazy obrotu koła zębatego 8 blaszka 6 powinna wrócić do wewnątrz koła (kółko 8 powinno mieć pod spodem wypust "zgarniający"), jak to jest zaznaczone żółtą strzałką na zdjęciu 2. Tu są blaszki w pozycji "wewnątrz kółka". Na zdjęciu 2a są blaszki w pozycji "na zewnątrz kółka".
To, że co chwila ramię wraca Ci do początku jest spowodowane prawdopodobnie tym, że blaszki 6 oraz 7 nie wracają na swoje miejsce (do wnętrza koła zębatego). Może to być wynikiem tego, że albo , tak jak pisałem wcześniej ten wypust "zgarniający" z kółka 8 jest wyłamany, albo coś blokuje blaszkę 2 (choć na Twoich zdjęciach tego nie widać). Sprawdź, czy po pełnym obrocie białego kółka 8 blaszki 6 i 7 wracają w położenie "do wewnątrz".
Możliwe też, że wkręt 5 jest za mocno wkręcony i blaszka 2 jest za wcześnie przesuwana w kierunku czerwonej strzałki, zanim jeszcze ramię dojdzie do końca płyty, nawet może być przy samym początku płyty.
Na zdjęciu 4 dodatkowo zamieściłem blaszkę numer 2 w całej okazałości - to przygięcie na końcu jest potrzebne, by przesunąć blaszkę pośrednią numer 7.
Mam nadzieję, że napisałem to dość zrozumiale - w sumie też chwilę dłuższą mi zajęło, zanim zrozumiałem cały ten dość pokrętny mechanizm
Jeśli wszystko jest ok, to spróbuj przede wszystkim z wkrętem regulującym (nr 5 na zdjęciu 1). Wydaje mi się, że należałoby go odkręcić.
Powodzenia.