logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Zoë 2021 – brak ładowania AC, działa tylko DC, komunikat AC ładowanie niemożliwe

cntomaszjablonski 06 Maj 2025 21:14 1557 16
REKLAMA
  • #1 21541409
    cntomaszjablonski
    Poziom 2  
    Cześć

Jestem posiadaczem Renault Zoë z 2021 roku.
    Od kilku dni nie jestem w stanie ładować auta prądem zmiennym. Czy to u siebie w domu, czy na stacjach ładowania. Lampka ładowania świeci się na czerwono, a na desce rozdzielczej świeci się "AC ładowanie niemożliwe".
    Co ciekawe, auto ładuje się na ładowarkach z prądem stałym.
    Czy ktoś wie, gdzie może być problem?

AI: Czy próbowałeś ładować auto innym kablem AC? Jeśli tak, czy problem nadal występuje?
    Tak, nadal występuje.
  • REKLAMA
  • #2 21541530
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Ocena: 94
    Może być uszkodzona ładowarka pokładowa lub bezpieczniki w tej ładowarce.
  • #3 21544096
    cntomaszjablonski
    Poziom 2  
    Rozwiązanie okazało się nader proste. Przyjechał kolega z komputerem, wykasował błędy, od 20 minut auto normalnie ładuje.
    Jeśli coś się zmieni (ponownie w niedługim czasie wyskoczy błąd), zaktualizuję post.

MARTIINO - dziękuję za rady. Wszelkie pomysły, sugestie naprowadzają do rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #4 21548716
    cntomaszjablonski
    Poziom 2  
    >>21544096 A jednak... po 3 dniach usterka wróciła. Dam znać, jak uda się rozwiązać problem.
  • #5 21588898
    cntomaszjablonski
    Poziom 2  
    Okazuje się, że MARTIINO miał rację.
    Wszystko dzieje się obecnie w autoryzowanym salonie Renault. W piątek został wymieniony akumulator 12 V jako jedna z potencjalnych przyczyn awarii.
    To jednak nie zadziałało.
    Drugim typem jest, jak to ładnie zostało opisane, "moduł filtra wejściowego", czyli na ile dobrze rozumuje przetwornica z prądu zmiennego na stały.
    Koszt... ponad 18 000 zł.
    Auto było na gwarancji do kwietnia. Usterka pojawiła się w maju.
    Rozumiem losowość różnych zdarzeń, ale ładować w auto 1/5 (1/6) jego wartości po 3 latach normalnego użytkowania to słabo to wygląda.
    Jeszcze w salonie mają się zastanowić, jak do tego podejść. Póki co pozostaje lekka irytacja.
    Czas popatrzeć również na inne warsztaty.

Pytanie. Pomysł.
    Ładowarka prądu zmiennego (przetwornica) po resecie za pomocą komputera działa przez 2–4 kolejne ładowania. Czyli generalnie tydzień czasu.
    Może zamiast potencjalnie kosztownej naprawy, będę co tydzień resetował błąd? Dla mnie to 2 min w tygodniu, a 18 000 piechotą nie chodzi.
    Jest to bezpieczne? Pytanie może głupie, ale kto wie.
  • #6 21588968
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Ocena: 94
    Myślę że winą usterki jest często spotykany problem przecieku płynu chłodzącego w w/w modułach co powoduje obecną awarie.
  • #7 21604393
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    Zoe jest bardzo modularne i wykorzystuje do różnych rzeczy te same komponenty. Np. nie ma dedykowanej ładowarki, jest filtr wejściowy z przekaźnikami który konfiguruje się na 1f lub 3f. Jest moduł "prostownika", jest falownik i jest uzwojenie stojana. Wszystko to składa się na funkcjonalność OBC. Generalnie oni pewnie patrzoszą całego PECa (ta skrzynia na silniku gdzie te komponenty są) - stąd taka cena.
    Jeśli chodzi o usterki jedyne co kojarzę to problem z filtrem wejściowym gdzie źle jest rozpoznawana konfiguracja zasilania co prowadzi do sklejenia się styków przekaźnika. Może warto zacząć od tego...

@Martino_ - taaa, szczególnie że żaden z tych modułów nie ma chłodziwa. Wszystkie zainstalowane są w PECu, takiej aluminiowej skrzynce i to ona jest chłodzona. Normalnie nie ma możliwości by chłodziwo dostało się do środka. Przypomnę, że w PEC jest jest falownik, kondensator linii HV DC i moduł przetwornicy DC/DC. I są też bezpieczniki...
  • REKLAMA
  • #8 21604568
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6622
    Naprawi to Patryk z Radomia. Poszukaj na google lub Facebook.
  • #9 21738933
    cntomaszjablonski
    Poziom 2  
    Dodam nieco na zakończenie przygody (póki co?)
    Salon wycenił wymianę na około 18 000 zł. Później okazało się, że jest jakieś wsparcie i skończyło się na 11 000 zł. Póki co nie skorzystałem.
    Kupiłem komputer diagnostyczny (około 200 zł), uznając, że może warto spróbować. Najwyżej będę co chwilę kasował błąd.
    Co jakiś czas zadziałało, ale reset możliwy na 3-4 ładowania. Później błąd wracał.

Od kilku tygodni inwerter działa bez problemów. Jedynie, co się mogło zmienić, to temperatura otoczenia. Nie wiem, czy ma znaczenie, czy nie, w tym przypadku. To już zostawiam wam do rozważenia.
    Zobaczymy, jak będzie za jakiś czas. Kto wie, może do wiosny.

Tak na marginesie, może jestem w błędzie, ale średnio to wygląda, jeśli część stanowiąca około 1/6 ceny samochodu psuje się po 3 latach użytkowania.
    Rozumiem wszelkie gwarancje itd., rzeczy, ale to tak trochę, jakby dekarz, pozycjonujący się na solidnego, budował dach z 3-letnią gwarancją, a jeden na "n" zapadał się po 3,5 roku i ów dekarz twierdziłby "no cóż" nie zawsze robię dobrze, ale gwarancja była na 3 lata. Niby wszystko poprawnie, ale drugi raz nie skorzystam.
  • #10 21739313
    tronics
    Poziom 38  
    W PEC masz komponenty od 3 do 4 producentów. ASO nie diagnozuje gdzie konkretnie tkwi usterka, raz że się nie znają (tak, nie znają, pierwsza wymiana samodzielnego inwertera w okolicach BB była robiona jako fitting test producenta inwertera z minimalnym wsparciem serwisu, bo nikt tam tego nigdy nie robił). Inna sprawa, że wszyscy bez wyjątków producenci samochodów dokładają swoją marżę do produktów firm trzecich jako spare parts. Co oznacza, że taka część zamienna jest sprzedawana 2-3x drożej niż sprzedaje ją producentowi samochodów producent komponentu. To jest mega niedobra sytuacja jeśli chodzi o komponenty EV/PHEV. A dopiero się płacz zacznie jak te wszystkie produkty które teraz się sprzedawały relatywnie dobrze zaczną zjeżdżać do serwisu, a tam komponentów brak, bo linie produkcyjne wygaszone, a komponenty bazowe obsolete.
  • #11 21811618
    Matthewnow
    Poziom 1  
    Dzień dobry.

Jak zakończyła się sytuacja z brakiem ładowania AC? Mam dokładnie ten sam problem.

Pozdrawiam
  • #12 21815904
    nobisz
    Poziom 14  
    Ocena: 72
    masz jakieś błędy, jakie objawy?
  • REKLAMA
  • #13 21866205
    kontakt24
    Poziom 1  
    >>21738933 Jaki komputer diagnostyczny kupiłeś, możesz wysłać model lub link?
  • #14 21871500
    cntomaszjablonski
    Poziom 2  
    >>21866205
    Vgate vLinker MC+ 4.0 Interfejs Bimmercode Forscan

Dodano po 3 [minuty]:

>>21811618
    Od ostatniego postu tj. 02.11.2025 wszystko działa względnie poprawnie. Może 1-2 razy musiałem kasować błąd.
    Tak jak wspomniałem nie mam za bardzo pojęcia co się zmieniło oprócz tego że błąd przestał pojawiać się wraz z nadejściem jesieni (niższych temperatur).
    Zobaczy czy ponownie wyskoczy jak będzie cieplej.
    Jeśli nie to ... "samo się naprawiło".
  • #15 21883770
    cntomaszjablonski
    Poziom 2  
    Wróciła wiosna, zrobiło się ciepło i wróciły błędy.
    Od dziś chyba z 10 raz restartuję błędy i nadal nie ładuje na 230 V.

Czyli jeśli nie chce się bawić w ciągłe restartowanie, jedyna opcja to wymiana całego inwertera za około 13 k?
  • #16 21883970
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    >>21883770 Hallo,
    a na czy polega wymiana inwertera?
    Czy na tym, że założą nowy, a stary zabierają?
    Czy na tym, że założą nowy, a stary zostaje Ci w ręku?
  • Pomocny post
    #17 21884017
    tronics
    Poziom 38  
    W Zoe ładowanie odbywa się poprzez 4 komponenty, stojan samego silnika (jako indukcyjnosć), falownik, filtr OBC oraz prostownik. Czyli generalnie wymienia się chyba całego PECa (tą puchę gdzie te wszystkie komponenty są) no może z wyjątkiem DC/DC.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Zoë 2021 wystąpił problem z ładowaniem AC: auto nie przyjmowało prądu zmiennego z domu ani ze stacji, świeciła czerwona kontrolka ładowania i komunikat „AC ładowanie niemożliwe”, بينما ładowanie DC działało poprawnie. Początkowo podejrzewano uszkodzenie ładowarki pokładowej, bezpieczników lub modułu OBC/PEC. Po skasowaniu błędów komputerem diagnostycznym ładowanie wracało na kilka cykli, ale usterka okresowo powracała, szczególnie przy wyższych temperaturach. W ASO wymieniono akumulator 12 V, bez trwałego efektu, a następnie wskazano kosztowną naprawę modułu filtra wejściowego / inwertera lub całego PEC, wycenianą na kilkanaście tysięcy złotych. W dyskusji pojawiły się też sugestie dotyczące możliwego przecieku płynu chłodzącego, sklejenia styków przekaźnika oraz problemów z rozpoznawaniem konfiguracji zasilania 1-fazowej/3-fazowej. Ostatecznie użytkownik opisał, że po okresowym resetowaniu błędu i zmianach temperatury problem bywał chwilowo nieobecny, ale po ociepleniu wracał.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA