logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Słabe ładowanie alternatora 12,9V – czy ECU odłącza klimatyzację jako pierwszą?

adamjur1 19 Sie 2025 18:26 594 11
REKLAMA
  • #1 21639093
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Witam pojazd to Renault Espace 4 poliftowy 2.0T
    Nie znalazłem takiego powiązania w tematach - czy prawdą jest, że przy pojawiającym się błędzie ładowania alternatora - słabe ładowanie - komputer odłącza pożeraczy energii - czyli jako pierwszą klimatyzację ?
    Altek już chyba dochodzi swych dni- napięcie na poziomie 12,9 V co prawda prąd zmierzony cęgami na jego wyjściu, przy dużym poborze ( wszystko co można włączone ) dochodzi do 85A. NA lidlowym ładowaczu z kontrolą alternatora ULG 17A jego "sprawność" jest określana , w zależności od obciążenia, od 15 do 35 %. Klima startuje, ale po małej chwili ( 2-3 s) jej sterowanie mocą spada z 45% łagodnie do zera.
    Co ciekawe - nie gaśnie kontrolka na panelu sterującym. Klima po wymianie parownika i osuszacza, nabita, sprawdzona na szczelność (8 godzin).
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #2 21639097
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Powiązania napięcie w tym aucie nie kojarzę. 85 amper i 13 V. To raczej za niskie obroty przyjrzałbym się na przykład czy sprzęgło jest sprawne.
  • REKLAMA
  • #3 21639104
    adamjur1
    Poziom 42  
    Obroty ( na jałowych) 850-900 bez klimy wchodzą na ok 1000 po jej włączeniu, po chwili spadają, ale klima jest dalej podłączona sprzęgłem, wentylator się kręci, świeci się kontrolka, podniesienie obrotów nawet do 2000 komputerem nie usuwa błędu ładowania, jak wyłączę manulnie klimę to spadaja . Jak dodaję gazu to też odłącza klimę sprzęgłem, na ustalonych wraca sprzęgło, ale nie chłodzi.
    Pozdr. J.
  • #4 21639107
    kkknc
    Poziom 43  
    Sprzęgło na alternatorze czy ci działa.
  • #5 21639110
    adamjur1
    Poziom 42  
    Z tego co pamiętam ( ok 5 lat temu był zmieniany - regenerowany) to sprzęgła tam nie ma...
    zwykła rolka pięciorowkowa
    Pozdr. J.
  • #6 21639111
    kkknc
    Poziom 43  
    Zrzuć pasek i zobacz, co masz. Czy masz rolkę zwykłą, normalną, czy sprzęgło. Z zewnątrz wyglądają tak samo, to się niczym nie różni, dopiero po wyjęciu albo po zakręceniu widać, że to jest sprzęgło, które zaczyna siadać, bo to pierwsze objawy są takie, że zaczyna nie doładowywać. A później znika całkowicie.
  • REKLAMA
  • #7 21639123
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ile się dało, zajrzałem telefonem, namacałem – nie różni się niczym od koła pasowego na drugim altku, który mam w zapasie i z którym jadę jutro do mechanika w celu ewentualnej wymiany.
    Chciałem tylko potwierdzić informację, że ECU blokuje działanie klimy po pojawieniu się (nawracającego) błędu ładowania w liście błędów na kompie diagnostycznym. Po jego skasowaniu na krótko próbuje ruszać, by znowu po pojawieniu się błędu wyhamować. Klima nie zgłasza żadnych błędów, komunikacja ze sterownikiem klimy jest OK.
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #8 21640256
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6652
    kkknc napisał:
    zobacz, co masz. Czy masz rolkę zwykłą, normalną, czy sprzęgło. Z zewnątrz wyglądają tak samo, to się niczym nie różni, dopiero po wyjęciu albo po zakręceniu widać, że to jest sprzęgło,

No nie. Przecież to widać od razu.

Metalowa rolka z wieloma rowkami, widok z boku, na białym tle
    Sprzęgło jednokierunkowe alternatora z rowkami klinowymi, zbliżenie

Pewnie " wodniaczek" już się kończy. Napięcia powinno oscylować około 14V.
  • #9 21640295
    kkknc
    Poziom 43  
    Wiesz ja rzucam okiem i widzę od razu ale laik nie bardzo.
  • #10 21643986
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2065
    W Renault dochodzi jeszcze koło z tłumikiem drgań, ma taki szeroki kołnierz, ono też się zrywało. Ale to chyba starsze modele niż 4. Tak czy inaczej napięcie za niskie, mierzyłeś na śrubie i obudowie alternatora? Bo mogą być jeszcze spadki napięcia na połączeniach.

Koło pasowe alternatora z tłumikiem drgań marki Maxgear, widok z góry
  • #11 21645556
    adamjur1
    Poziom 42  
    W innych postach pisałem o 25mm² na + i - w tym aucie...
    Pozdr. J.
  • #12 21756418
    adamjur1
    Poziom 42  
    Alternator wymieniony na regenerowany ale zgodnie ze specyfikacją renault. Ma on po kablu komunikacje z komputerem klimy ( tym pod nogami kierowcy). I jak brakuje tam odpowiedniej komunikacji ( wejście w regulatorze alternatora) to klima się blokuje, w jest sterowniku pojawia się błąd ładowania alternatora. Tamte altki po "zwykłej" regeneracji dawały napięcie max 13V.
    Ten nowy, jak jest zimno daje "nawet" 14.2V. I spada do 13.8-13.7 w zależności od obciążenia po rozgrzaniu się silnika ( i altka bo jest "chłodzony" płynem tym samym co silnik). Prąd dochodzi do 140A.
    Przy okazji zniknął komunikat o błędzie hamulca postojowego, on też jest uzależniony od napięcia na pokładzie.
    Odszczekuję wszystkie informacje o prawidłowym na zamiennikach regenerowaniu alternatorów do reno, a i fachowców od sprawdzania alternatorów uczulam na ten "niuans" regulatora.
    Temat zamykam, dziękuję wszystkim zaangażowanym uczestnikom.
    Pozdr. J.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Espace 4 poliftowy 2.0T pojawił się problem ze słabym ładowaniem alternatora, gdzie napięcie wynosi około 12,9 V, a prąd przy dużym obciążeniu sięga 85 A. Pojawił się błąd ładowania w ECU, który skutkuje blokowaniem działania klimatyzacji – jej sterowanie mocą spada z 45% do zera po kilku sekundach pracy, mimo że kontrolka klimatyzacji pozostaje aktywna, a komunikacja ze sterownikiem klimy jest prawidłowa. W dyskusji zwrócono uwagę na możliwe przyczyny: brak sprzęgła na alternatorze (zamiast niego zwykła rolka), potencjalne niskie obroty silnika, spadki napięcia na połączeniach oraz zużycie elementów alternatora. Po wymianie alternatora na regenerowany zgodny ze specyfikacją Renault, który posiada komunikację z komputerem klimatyzacji, problem z błędem ładowania i blokadą klimy ustąpił. Nowy alternator zapewnia napięcie do 14,2 V na zimno i 13,7-13,8 V po rozgrzaniu, a prąd do 140 A. Wskazano, że standardowe regeneracje alternatorów mogą nie uwzględniać specyficznego regulatora napięcia wymagającego komunikacji z ECU klimatyzacji, co powoduje blokadę klimy przy błędzie ładowania. Dodatkowo zauważono, że niski poziom napięcia wpływa także na pojawianie się błędu hamulca postojowego.
REKLAMA