Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Huawei b315 - brak dostępu do panelu konfiguracji

dj crazy 19 Kwi 2017 17:41 2085 13
  • #1 19 Kwi 2017 17:41
    dj crazy
    Poziom 7  

    Witam,

    mam problem z routerem huawei b315, jest połączony z komputerem stacjonarnym kablem lan, internet działa, ale nie mogę dostać do do panelu konfiguracji, wpisuję standardowo adres 192.168.8.1 i wyskakuje komunikat nie udało się nawiązać połączenia. Dziwne jest to dlatego, że wpisując ten sam adres w przeglądarce telefonu połączonego poprzez sieć wi-fi z telefon mam dostęp do konfiguracji, a z PC nie mam dostępu. Komputer sformatowałem, router jest przywrócony do ustawień fabrycznych, ale nadal nie działa, po wpisaniu w wierszu poleceń ipconfig jako domyślna brama wyświetla się adres 192.168.8.1

    Code:
    Ethernet adapter Ethernet:
    

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::1d1d:458:7281:9a3%2
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.8.100
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.8.1

    Ethernet adapter Ethernet 2:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :

    Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:9d38:90d7:28c6:3bb8:3f57:f79b
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::28c6:3bb8:3f57:f79b%12
    Default Gateway . . . . . . . . . : ::

    0 13
  • Pomocny post
    #2 19 Kwi 2017 17:42
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Sprawdzałeś na różnych przeglądarkach? Wpisujesz http://192.168.8.1

    0
  • #3 19 Kwi 2017 18:23
    dj crazy
    Poziom 7  

    Tak, na 3 różnych i wyskakuje ten sam komunikat.

    0
  • Pomocny post
    #4 19 Kwi 2017 18:33
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    ping 192.168.8.1 odpowiada?

    0
  • #5 19 Kwi 2017 18:36
    dj crazy
    Poziom 7  

    Nie potrafię zweryfikować wyniku, wkleję to co otrzymałem.

    Code:

    Pinging 192.168.8.1 with 32 bytes of data:
    Reply from 192.168.8.1: bytes=32 time<1ms TTL=64
    Reply from 192.168.8.1: bytes=32 time<1ms TTL=64
    Reply from 192.168.8.1: bytes=32 time<1ms TTL=64
    Reply from 192.168.8.1: bytes=32 time<1ms TTL=64

    Ping statistics for 192.168.8.1:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
    Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 0ms, Maximum = 0ms, Average = 0ms

    0
  • Pomocny post
    #6 19 Kwi 2017 18:38
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Masz jakiś antywirus, firewall który mógł by blokować dostęp?

    0
  • #7 19 Kwi 2017 20:36
    dj crazy
    Poziom 7  

    Tak, mam kaspersky wyłączyłem go i zrestartowałem komputer, ale dalej to samo, zapora i ochrona systemu win 10 też jest wyłączona.

    Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

    Teraz z kolei pojawia się komunikat:

    Przerwane połączenie

    Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania strony.

    0
  • #9 19 Kwi 2017 21:30
    dj crazy
    Poziom 7  

    Niestety, ale nic nie pomaga w trybie prywatnym jak i awaryjnym, nie mogę wczytać strony.

    0
  • #10 20 Kwi 2017 18:28
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    To nie mam więcej pomysłów. Może jeszcze ktoś inny się odezwie.

    0
  • Pomocny post
    #11 20 Kwi 2017 19:45
    simhak
    Moderator - SAT

    Tylko z tym routerem brak łączności po LAN?
    Test na innym systemie, innym komputerze?

    0
  • #12 20 Kwi 2017 21:28
    dj crazy
    Poziom 7  

    Mam jeszcze drugi router tp-link td-w8970 jak go podłącze kablem lan z pc, to mogę normalnie dostać się do strony konfiguracyjnej wpisując http://192.168.1.1/
    Nie mam innego PC ani laptopa.

    0
  • Pomocny post
    #13 20 Kwi 2017 22:00
    simhak
    Moderator - SAT

    Inny system - linux Live CD?
    Inne porty LAN w ruterze?

    0
  • #14 22 Kwi 2017 14:02
    dj crazy
    Poziom 7  

    Dziwna sprawa z tym wszystkim, próbowałem dzisiaj skonfigurować drugi router jako punk dostępowy, rouer tp-linka, jak podłączyłem go do komputera to standardowo adres ip 192.168.1.1 działał,miałem dostęp do konfiguracji, w momencie gdy zmieniłem ip na 192.168.8.2 strona konfiguracyjna nie działa, nie mogę załadować strony. Przywróciłem tp-linka do ustawień fabrycznych i znowu adres 192.168.8.1 działa, ale z kolei ponowna zmiana poskutkowała tym, że nowy adres czyli 192.168.8.2, wyświetla komunikat przekroczono czas połączenia lub nie udało się nawiązać połączenia. Trzecia próba polegała na zmianie ip tp-linka na 192.68.1.2 po tej zmianie, wszystko działa, mogę konfigurować ruter na nowym adresie, problem zaczyna się w momencie zmieny na ip które ma 8 jako przedostatnią cyfrę czyli np 192.168.8.1

    Sprawdziłem sam na tyle ile umiałem wszystko, ktoś może będzie w stanie mi podpowiedzieć co blokuje dostęp ?

    0