logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic SA-CH84M zmieniarka CD 60+1 nie obraca płytą – co sprawdzić, gdzie kupić paski?

darek_med 07 Maj 2025 10:59 348 6
REKLAMA
  • #1 21541875
    darek_med
    Poziom 2  
    Wieża Panasonic SA-CH84M - Zmieniarka CD 60 1 nie czyta płyt

Witam. Walczę z moją starą wieżą... konkretnie odtwarzaczem płyt. Uporałem się już z samą zmieniarką - winny był pasek tak jak u kolegi w tym wątku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4080569.html

Na ten moment wózek porusza się sprawnie i wykrywa i pobiera płyty. Niestety po załadowaniu płyty nie czyta jej. Na załączonym filmiku widać, że nawet nie zakręci płytą. Ktoś podpowie, gdzie szukać przyczyny?

Przy okazji - gdzie mogę kupić zestaw gumek do wszystkich mechanizmów w tej wieży? Ktoś coś podpowie? Na ten moment jadę w ramach testów na "recepturkach".
    AI: Czy po załadowaniu płyty słychać, że silnik od talerza próbuje ją obrócić, czy jest zupełnie cisza?
    tak, słychać, że silnik rusza
    AI: Czy pasek od napędu talerza CD też jest wymieniony (albo testowany na recepturce), czy został stary?
    nie dostałem się jeszcze tak głęboko... faktycznie to może być pasek... gdzie mogę coś takiego zakupić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21542001
    darek_med
    Poziom 2  
    Jeszcze nie wiem… to, co na wierzchu, wygląda ok, w sensie taśmy itp. Póki co rozebrałem to do stanu, jaki widać na filmie. Postaram się to na dniach jakoś rozebrać dalej, tak żeby dobrać się do samego odtwarzacza… jeśli po tym nie ruszy, to będę tutaj dawać znać. Sprzęt nie był używany przez wiele lat, a grał, jak dla mnie, bardzo dobrze, więc byłoby super, jakby poza AUX i radiem odpalił też CD.

Póki co dziękuję za chęć niesienia pomocy!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21546741
    dariuszmedrek
    Poziom 2  
    Rozebrałem to i przeczyściłem, niestety bez zmian. Mam jeszcze taki sam egzemplarz z podobnymi objawami i zastanawiam się nad przekładką napędu. Ktoś podpowie, jak to jest z tymi taśmami – czy mogę je wyciągnąć z tego gniazda, czy to jest raczej nierozbieralne i powinienem to wylutować razem z gniazdem z płyty?

Zbliżenie na taśmę połączeniową podłączoną do złącza na płytce drukowanej w komputerze.
    Zbliżenie na taśmę FFC podłączoną do gniazda wewnątrz metalowej obudowy urządzenia elektronicznego.
    Taśma sygnałowa typu FFC wpięta w złącze na płytce drukowanej wewnątrz urządzenia elektronicznego.
  • #6 21546746
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 754
    taśma jest wciskana w gniazdo
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #7 21632995
    dariuszmedrek
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie za pomoc. Reasumując — udało mi się reanimować odtwarzacz. Wyciągnąłem napęd (potwierdzam — te tasiemki się wysuwają), potem poszedł odkurzacz, waciki i alkohol i sprzęt ruszył. Na jakieś 50 płyt nie czyta mi może 4, więc jest sukces.

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wieży Panasonic SA-CH84M z 60-płytową zmieniarką CD, która po załadowaniu płyty nie obracała jej i nie czytała. Przyczyną początkowo był zużyty pasek napędu wózka, który został wymieniony, co umożliwiło poprawne pobieranie płyt. Jednak talerz nie obracał się, mimo że silnik próbował ruszyć. Sugerowano sprawdzenie stanu lasera, krańcówki zamknięcia szuflady oraz taśm połączeniowych. Po rozebraniu i oczyszczeniu lasera oraz wyjęciu i wyczyszczeniu taśm (które są wciskane w gniazda i można je wysunąć bez lutowania) odtwarzacz zaczął działać poprawnie. W efekcie na około 50 płyt problem wystąpił tylko na kilku, co uznano za sukces. Autor pytał także o źródła zakupu gumek do mechanizmów, jednak nie uzyskał konkretnej odpowiedzi w dyskusji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA