logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[POMPA CWU] Ariston Nuos Evo 110 WH –na co wymienić?

chris_6_chris 07 Maj 2025 15:13 444 4
  • #1 21556916
    chris_6_chris
    Poziom 2  
    Cześć
    Sprzęt i instalacja:
    Urządzenie: Ariston Nuos Evo 110 WH (powietrzna pompa ciepła CWU, monoblok, 110 l)
    Miejsce: mieszkanie w kamienicy, tylko prąd i woda (brak gazu, brak CO)
    Dodatkowo: grzejniki elektryczne w każdym pomieszczeniu

Mieszkanie kupiłem kilka miesięcy temu. Nie miałem więc wpływu na zamontowane urządzenia.

Od początku na wyświetlaczu pojawiał się błąd H4 („parownik zablokowany – brak przepływu powietrza”).
    Serwisant Ariston stwierdził błędny montaż (za wąskie rury doprowadzające powietrze) i zaproponował jedno z dwóch rozwiązań:
    * Przełączenie urządzenia w tryb Auto
    * Zmiana sposobu pobierania powietrza (wyłącznie z łazienki)
    Rok produkcji wg serwisanta – 2016

Przy wymianie urządzenia – zostać przy pompie ciepła CWU, czy przejść na bojler elektryczny (np. Ariston Velis 80)?
    Jakie są realne koszty eksploatacji i żywotność pompy CWU vs. bojlera?
    Czy znacie inne sensowne rozwiązania CWU przy dostępie tylko do prądu i wody?

Z góry dzięki za wszelkie porady i doświadczenia!
    AI: Ile osób korzysta na co dzień z ciepłej wody i jakie jest mniej więcej Wasze dzienne zużycie CWU?
    2 osoby, wody miesięcznie zużywamy ok. 6 m³, więc pewnie ok. 50% z tego to CW. Załóżmy, że ciepłej wody dziennie zużywamy ok. 0,1 m³
    AI: Czy w mieszkaniu jest możliwość poprawy wentylacji lub montażu innego typu urządzenia (np. większy bojler, inna pompa), czy są jakieś ograniczenia lokalowe?
    Co do wentylacji to nie wiem, nie znam się. Podejrzewam, że to byłoby kosztowne (kucie w ścianach, demontaż sufitów podwieszanych itp.).
    Co do ograniczeń lokalowych. Szerokość urządzenia podobna, wysokość może być większa.
  • #3 21564978
    chris_6_chris
    Poziom 2  
    chris_6_chris napisał:
    wisant Ariston stwierdził błędny montaż (za wąskie rury doprowadzające powietrze) i zaproponował jedno z dwóch rozwiązań:
    * Przełącze

>>21558630 >>21558630
    Cześć
    Serwisant wypiął rurę i teraz urządzenie w trybie eco zasysa powietrze z łazienki.
    Od tego momentu nie ma problemu z tym błędem.
    Ale zastanawiam się, co kupić, gdy urządzenie to przestanie już działać.
    Wolę mieć coś na oku wcześniej niż szukać i pytać w momencie awarii.
  • #4 21564991
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21568809
    chris_6_chris
    Poziom 2  
    rasputnik6502 napisał:
    A nie da się czegoś wymyślić, żeby nie tylko mieć ciepłą wodę, ale i ogrzewanie tego mieszkania?

Wolałbym nie. Szukaliśmy mieszkania po remoncie.

Cytat:
    No bo po co oszczędna pompa ciepła do grzania wody, jak resztę mieszkania grzejnikami elektrycznymi grzejesz – to równie dobrze można i tę wodę grzać grzałką elektryczną i w ogóle nie zawracać sobie głowy pompami ciepła.

Tak zrobił poprzedni właściciel.
    Też nie wiem po co. Skoro jest, to niech tak zostanie. Ale chcę mieć jakiś pomysł na przyszłość, gdy pompa przestanie już działać.

Cytat:
    Jeśli szykuje się remont mieszkania, to zastanowiłbym się nad pompą ciepła zewnętrzną (gdzieś np. na balkonie), typu monoblok, z funkcją grzania CO i CW – tylko że wtedy trzeba by zrobić instalację CO. Teraz te pompy dość tanio można kupić, myślę, że się zwróci dość szybko w kosztach prądu.

Remontu nie planujemy i oby nie było takiej potrzeby. Balkonu nie mamy. Ładować kasę w instalację CO raczej też nie.

Cytat:
    Ewentualnie ogrzewanie za pomocą klimatyzatora/klimatyzatorów typu split – też dość tanie w zakupie (ale one już wody nie zagrzeją)

No, jest to jakaś opcja na kiedyś.
    Tymczasem bardziej mi zależy na odpowiedzi na pytanie: czym ogrzewać wodę, gdy aktualne urządzenie przestanie działać.
REKLAMA