logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna 3 2.0 M4R704 – czujnik pedału sprzęgła, odczyt 73%, który sygnał?

morderczozabojczy 07 Maj 2025 19:46 993 4
REKLAMA
  • #1 21542437
    morderczozabojczy
    Poziom 2  
    Witam. Jestem Mateusz. Od dawna już korzystam z forum Elektroda i z góry dziękuję wszystkim, którzy do tej pory mi pomogli.
    Mam problem z czujnikiem pedału sprzęgła w Renault Laguna 3 2.0 M4R704.
    Po sprawdzeniu samochodu Delphi mam kilka opcji testu pedału sprzęgła. Zauważyłem, że 2 krańcowe odczyty, początek ruchu oraz koniec ruchu sprzęgła, są sprawne, natomiast potencjometr pedału sprzęgła w grupie ABS/ESP stoi na 73 procent. W samochodzie wyświetla się ikonka klucza wraz z informacją „Sprawdź samochód”, natomiast nie ma żadnych błędów przez OBD. Proszę o niedoradzanie mi, bym pojechał do mechanika. Byłem już u kilku i niestety zawsze się kończy na niczym albo na próbie naciągnięcia, dlatego też kupiłem sobie interfejs i staram się samemu rozwiązać problem. Dodatkowo lubię samemu pogrzebać. Niestety, pomimo że nie jestem noga w mechanice, to elektryka jest moją piętą Achillesową. Czy jesteście mi w stanie powiedzieć, który to czujnik wysyła sygnał 73 procent, a który pozycję start i koniec? Podejrzewam, że ten z ruchomym ramieniem to jest ten, co jest zawieszony na 73 procent, a ten, który wygląda jak czujnik stopu, to jest ten sprawny. Czy mój tok rozumowania jest całkowicie błędny i powinienem szukać problemu gdzie indziej? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21542495
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5130
    Z czujnika procentowego korzysta moduł hamulca ręcznego, sprawdź w nim działanie czujnika

Dodano po 1 [minuty]:

morderczozabojczy napisał:
    kupiłem sobie interfejs

Co to za interfejs?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #3 21542510
    morderczozabojczy
    Poziom 2  
    150e. A tak naprawdę okazało się po zakupie od Chińczyka, że 100e. Ale nie pracuję jako mechanik samochodowy, więc na moje potrzeby musi wystarczyć. Rzeczywiście ten parametr jest w module ABS/ESP, ale myślałem, że tak po prostu jest i tyle. Czytałem wcześniej, że błąd na desce "skontroluj samochód" z ikoną kluczyka może być od pedałów albo od BDU. Bezpiecznik na BDU jest sprawny. Samego BDU jeszcze nie wyciągałem. Ten jeden czujnik pedału sprzęgła jest z potencjometrem, więc myślałem, że to on może stoi na tym 73 procent. Nigdzie indziej nie znalazłem więcej parametrów sprzęgła. Tylko start position i end position. Pedał gazu ładnie pokazuje na wykresie, ile jest naciśnięty, myślałem, że sprzęgła podobnie.
  • REKLAMA
  • #4 21542557
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5130
    morderczozabojczy napisał:
    Nigdzie indziej nie znalazlem wiecej parametrow sprzegla

Napisałem gdzie jest podgląd pozycji sprzęgła
    Co to takiego bdu???
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 21542613
    morderczozabojczy
    Poziom 2  
    Sterownik akumulatora. A tak naprawdę w środku są blaszki pocięte pełniące rolę bezpieczników. Jeszcze się za to nie zabierałem. Na razie wolę sprawić inne opcje. Ale i tak pomysł, żeby tam zajrzeć, zaciągnąłem z forum. Że też Renault wymyśliło opcję pojawienia się komunikatu błędu na desce, którego nie ma w komputerze. I szukaj teraz wiatru w polu. Sprawdzałem też, na ile spada napięcie akumulatora podczas rozruchu. Z 12,3 V na 10,5 V, nawet jak wiele razy sprawdzałem pod rząd. Powoli zaczynam się martwić, że coś w wiązce jest rypnięte.
REKLAMA