logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko HII64500 FT – pobór prądu 0,3-0,5A w stanie spoczynku, diagnoza zasilacza

vilanova 07 Maj 2025 20:35 636 10
  • #1 21542509
    vilanova
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wnętrze płyty indukcyjnej BEKO HII64500 FT z widocznymi płytami głównymi, modułami zasilacza i wentylatorem.
    Płyta indukcyjna Beko HII64500 FT pobiera prąd w stanie spoczynku.

Problem polega na tym, że znacznie wzrosły mi rachunki za prąd, drogą eliminacji znalazłem, że płyta pobiera mi około 0,3–0,5 A, gdy jest wyłączona.
    Dodam, że płyta jest sprawna pod względem działania, pola grzewcze działają.
    Wg mnie coś jest nie tak z zasilaczem po prawej stronie, ponieważ po rozebraniu jej i włączeniu zasilania słychać, że w tym zasilaczu coś brzęczy/trzeszczy.

Instalacja w domu 3-fazowa, miernik użyty do pomiaru – Uni-T cęgowy.

Jak zdiagnozować i co pomierzyć, żeby wykluczyć na 100% płytę, a nie np. licznik poboru energii, który może oszukiwać.

Wnętrze płyty indukcyjnej pokazujące elektronikę i zasilacze po odkręceniu obudowy. Zbliżenie na płytkę drukowaną zasilacza od płyty indukcyjnej BEKO z widocznymi elementami elektronicznymi. Płyta drukowana z podzespołami zasilacza płyty indukcyjnej BEKO HII64500 FT, widoczne cewki, kondensatory i przekaźnik.
    AI: Czy pobór prądu 0,3–0,5 A występuje na wszystkich fazach, czy tylko na jednej? Mierzyłeś każdą fazę osobno?
    Tak, na każdej fazie. Faza podłączona do prawego zasilacza pobiera 0,3–0,5 A; faza podłączona do lewego zasilacza pobiera 0,1–0,25 A, a trzecia faza jest połączona z neutralnym i tam nie ma poboru.
    AI: Pomiar był robiony przy całkowicie wyłączonej płycie (standby), czy panel sterowania był aktywny?
    Płyta całkowicie wyłączona, nic się nie świeciło, wszystko było nieaktywne.
  • #2 21542697
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    To potrafi żreć sporo mocy biernej, 0,5A 230V to około 100W, tyle co stara żarówka. Jakby szło w ciepło, to byś poczuł.
    Możesz ją spróbować zmierzyć wtykanym w gniazdko licznikiem energii który podaje PF (współczynnik mocy).
    vilanova napisał:
    problem polega na tym, że znacznie wzrosły mi rachunki za prąd

Złotówki czyli kilowatogodziny?

Czy masz na fakturze moc bierną? Jaka taryfa?
  • #3 21542706
    vilanova
    Poziom 11  
    Jutro sprawdzę i podepnę przez licznik do gniazdka 230 V.

Taryfę mam G11, nie mam wyszczególnionej mocy biernej na fakturze, choć licznik energii liczy moc czynną i bierną, ponieważ dioda od biernej miga. Więc chyba liczy. Nie stałem przy nim pół dnia, żeby sprawdzić, czy stan licznika zmieni się tylko od mocy biernej. :(
  • #4 21542747
    jarekgol
    Poziom 40  
    A co do elektroniki kuchenki, podłącz sam zasilacz (wydłub go lub odepnij przewody) tak, żeby te zielone płyty były odpięte i wtedy zmierz jednym i drugim miernikiem. Jeśli moje podejrzenia są słuszne, sam zasilacz dużo nie zje, chociaż 2×5 µF tam siedzi. Można policzyć, ile przez to płynie. Był gdzieś podobny temat na elektrodzie, tyle że gość miał taryfę C i planował dorobić prawdziwy wyłącznik do indukcji, czy tam jakiś stycznik z opóźnieniem.
  • #5 21543134
    vilanova
    Poziom 11  
    Podłączyłem dzisiaj sam zasilacz pod licznik do gniazda 230 V i pobierał 0,8 W, a mierząc w tym samym czasie multimetrem cęgowym na przewodach, był pobór 0,3 A.
  • #6 21543306
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4487
    5µF kolega widzi w zasilaczu? Przez taki kondensator po prostu płynie prąd zmienny.

Przez kondensator 5µF zasilany napięciem 230V AC przepływa prąd o wartości zależnej od częstotliwości napięcia. Można go obliczyć ze wzoru I = 2πfCV, gdzie:
    f - częstotliwość napięcia (50 Hz w Polsce).
    C - pojemność kondensatora (5µF = 5 x 10^-6 F).
    V - napięcie skuteczne (230V).

Po podstawieniu wartości: I = 2π * 50 Hz * 5 x 10^-6 F * 230 V = 0.0000181 A, czyli około 0.018 mA.
    Tam teoretycznie nie ma co "żreć" 0,8A czyli ok. 180W:
    wartość 0,8A wydaje się duża, ale prawdopodobnie jest to wynik niepełnego wyłączenia płyty lub błędu w pomiarze. W normalnych warunkach, wyłączona płyta indukcyjna powinna pobierać znacznie mniej prądu.
    Upewnij się, że pomiar prądu jest poprawny i nie jest spowodowany błędnym działaniem miernika.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #7 21543486
    vilanova
    Poziom 11  
    Nie 0,8 A, tylko 0,8 W pobierał po podłączeniu pod licznik energii (zdjęcie).
    Wyłączony licznik energii GreenBlue z widocznym ekranem i zielonymi przyciskami.
    A mierząc multimetrem cęgowym 0,3 A.

Pomiar robiłem samego zasilacza, wyciągniętego z płyty i podłączonego pod 230 V.
  • #8 21543525
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4487
    vilanova napisał:
    A mierząc multimetrem cęgowym 0,3 A.

A 0,3A x 230V= 69W
    to jak to ma się do tego?
    vilanova napisał:
    Nie 0,8 A, tylko 0,8 W pobierał po podłączeniu pod licznik energii (zdjęcie).

0,8W to dużo poniżej normy, tylko się cieszyć. Telewizor potrafi w Standby konsumować do ok. 5W.
    Wyliczając prąd płynący przez kondensator 0.018mA plus moc zasilacza pracującego w "czuwaniu", moc pobierana powinna oscylować w granicach ok. 6W co również
    jest wynikiem zadawalającym.
    0.018mA x 230V=4,14W

To takie na szybko wyliczenia...
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #9 21543568
    jarekgol
    Poziom 40  
    @vilanova te liczniki za zwyczaj podają też ampery jak w nie poklikasz. Miernik cęgowy może mieć duże błędy na tak małych prądach.
    Porównaj wskazania licznika dla samego zasilacza i całej kompletnej kuchenki.
    A co do rachunków, to może po prostu było zimno i się czymś dogrzewaliście?
    Edytowałem.[T.M.]
  • #10 21543595
    vilanova
    Poziom 11  
    jarekgol napisał:
    Te liczniki zazwyczaj podają też ampery, jak w nie poklikasz. Miernik cęgowy może mieć duże błędy na tak małych prądach.
    Porównaj wskazania licznika dla samego zasilacza i całej kompletnej kuchenki.

Kurde, zapomniałem o tym z braku czasu.

Przemierzę to jeszcze raz niedługo.

jarekgol napisał:
    A co do rachunków, to może po prostu było zimno i się czymś dogrzewaliście?

Nie, nie, nie dogrzewaliśmy się.
  • #11 21543606
    jarekgol
    Poziom 40  
    Napisz jeszcze dokładnie jaki miernik cęgowy i jakie ma zakresy pomiarowe prądu.
    Edytowałem.[T.M.]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Płyta indukcyjna Beko HII64500 FT wykazuje pobór prądu w stanie spoczynku na poziomie około 0,3–0,5 A, co budzi podejrzenia o nadmierne zużycie energii i wpływ na wysokie rachunki za prąd. Pomiar wykonano miernikiem cęgowym Uni-T w instalacji 3-fazowej. Podejrzenia padły na zasilacz płyty, który podczas pracy wydaje dźwięki brzęczenia. Po odłączeniu zasilacza i podłączeniu go samodzielnie do gniazdka 230 V zmierzono moc pobieraną na poziomie około 0,8 W, co jest wartością niską i typową dla urządzeń w trybie czuwania. Pomiar prądu cęgowego wskazywał 0,3 A, co jest sprzeczne z mocą i może wynikać z błędu pomiarowego lub charakterystyki prądu biernego płynącego przez kondensatory w zasilaczu. Obliczenia teoretyczne potwierdzają, że kondensatory 5 µF mogą przepuszczać prąd zmienny, ale o wartości znacznie mniejszej niż wskazywał miernik cęgowy. Zalecane jest użycie licznika energii z funkcją pomiaru współczynnika mocy (PF) do dokładniejszej diagnozy oraz porównanie wskazań licznika dla całej płyty i samego zasilacza. Wskazano również możliwość błędów pomiarowych miernika cęgowego przy niskich prądach. W dyskusji poruszono kwestie mocy biernej, taryfy G11 oraz wpływu urządzeń w trybie standby na zużycie energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA