logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kuchenka indukcyjna Bartscher Studio IK 2000 Duży pobór prądu czuwania płyty po naprawie tranzystora

aonwojtek46 27 Lis 2024 23:19 282 8
REKLAMA
  • #1 21322996
    aonwojtek46
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Indukcyjna płyta kuchenna IK 2000 w kolorze czarnym na białym tle.
    Płyta indukcyjna to złodziej prądu. Chciałbym przekazać cenną uwagę po naprawie pojedynczej płyty indukcyjnej IK 2000, która polegała na wymianie tranzystora FGA25N120 ANTD i uporządkowaniu sterowania.
    Moja uwaga dotyczy dużego poboru prądu czuwania, który wynosi 0,82 A, co w porównaniu z prądem czuwania w TV, który wynosi około 0,15 A, to ponad 5 razy więcej. W związku ze wzrostem cen prądu proponuję zainstalować wyłącznik kołkowy 10 A albo odcinać napięcie przez wyjęcie wtyczki zasilającej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21323013
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    To jakieś 190W pobieranej mocy - zastanów się, co może w niej pobierać tyle energii.
    Co to za marka? Bo po wpisaniu samego modelu w wyszukiwarkę wyskakuje jedynie produkt marki Bartscher, ale to płyta żeliwna, nie indukcyjna, poza tym widzę tam najpewniej analogowy termostat, więc wątpię aby chodziło o ten model - bo tam nie byłoby raczej żadnego tranzystora.
    A to, że indukcyjny szajs to złodziej energii wiadomo nie od dziś. Zwróć uwagę, ile pobiera jej podczas gotowania. Ludzie się na to rzucili, bo była moda, i niestety nie przeminęła.
  • #3 21323290
    aonwojtek46
    Poziom 9  
    Witam
    W czuwaniu włączona jest tylko płytka sterowania, która włącza kuchenkę po naciśnięciu sensora POWER.
    Nie mam wiedzy porównawczej o poborze prądu w czuwaniu w płytach indukcyjnych.
    Wszystko działa prawidłowo i tak duży pobór prądu jest dla mnie zaskoczeniem.
    W czuwaniu tranzystor mocy nie bierze udziału.
    Pozdrawiam
    Etykieta techniczna na urządzeniu elektrycznym z logo „studio”, oznaczeniami CE i GS oraz informacjami o mocy i napięciu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21323804
    aonwojtek46
    Poziom 9  
    Nie podawałem mocy 190 W. Nie wiem z jakiego wyliczenia ta wartość powstała. P=UxI
    Opisałem na forum wykonany miernik z żarówką zabezpieczającą do uruchomień niepewnych urządzeń. Także pomiar uważam za właściwy zwłaszcza, że podłączony TV w czuwaniu prawidłowo pobiera 0,15A
    Ponieważ pobór prądu w czuwaniu w płytach ind. jest zbliżony to jeżeli masz możliwość zmierzenia to proszę o podanie wyniku pomiaru to dużo wyjaśni.
    Dziękuję i pozdrawiam
    Gniazdko z miernikiem cyfrowym, wyświetla napięcie 234 V, prąd 0,07 A i moc 0,6 W.
  • Pomocny post
    #6 21323857
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2914
    aonwojtek46 napisał:

Moja uwaga dotyczy dużego poboru prądu czuwania, który wynosi 0,82 A, co w porównaniu z prądem czuwania w TV, który wynosi około 0,15 A, to ponad 5 razy więcej. W związku ze wzrostem cen prądu proponuję zainstalować wyłącznik kołkowy 10 A albo odcinać napięcie przez wyjęcie wtyczki zasilającej.

I co z tego że taki prąd pobiera? Za prąd płacisz rachunki czy za energię? Ja płacę za energię.
    Z samego prądu i napięcia nie da się mocy czynnej obliczyć albo energii, więc pisanie że coś jest droższe w utrzymaniu bo więcej prądu pobiera niż inne urządzenie jest nie na miejscu. Urządzenie które mniej prądu pobiera może pobierać więcej energii niż inne urządzenie które pobiera więcej prądu i pracuje tyle samo czasu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21325672
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 957
    Płyta Beko HDMI32400, 2 pola, jednofazowa. W czuwaniu prąd i moc niemierzalne:
    Watyomierz VRONE z wyświetlanym kosztami energii 2.11 i prądem 0.000 A. Miernik energii pokazujący pomiar prądu i mocy dla płyty Beko.
    W gotowości czyli po włączeniu wyświetlaczy i oczekiwaniu na nastawy grzania prąd duży, cosΦ żałosny, moc czynna adekwatna.
    Miernik elektryczny pokazujący zużycie energii i koszt w trybie gotowości. Miernik elektryczny pokazujący koszty i zużycie energii. Multimetr Virone pokazujący wartości prądu i energii
  • #8 21326401
    aonwojtek46
    Poziom 9  
    Porównując z Beko ponad dwukrotnie zawyżony prąd Standby przy prawidłowym działaniu płyty indukcyjnej jest winą producenta.
    Propozycję podałem w pierwszym komentarzu.
    Ten typ tak ma.
  • #9 21328704
    aonwojtek46
    Poziom 9  
    Witam.
    Porównując otrzymane pomiary BEKO, stwierdziłem, że moje zawyżone ponad dwukrotnie pomiary w trybie gotowości /Standby/ wskazują na takie opracowanie modułu sterowania przez producenta.
    Ponieważ płyta ind. działa prawidłowo, nie będę ingerował w układ.
    Kończę temat z powiedzeniem - "ten typ tak ma."
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    Cyfrowy miernik cęgowy pokazujący wartość 00,76 Multimetr cyfrowy Mimarjor 923E pokazujący odczyt prądu AC. Woltomierz pokazujący napięcie 235 V, natężenie 0,81 A i moc 1,3 W.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Płyta indukcyjna Bartscher Studio IK 2000 po naprawie tranzystora FGA25N120 ANTD wykazuje znaczny pobór prądu czuwania wynoszący 0,82 A, co jest ponad pięciokrotnie wyższe niż w przypadku telewizora (0,15 A). Użytkownik sugeruje zainstalowanie wyłącznika kołkowego 10 A lub odłączenie zasilania przez wyjęcie wtyczki. W dyskusji pojawiają się wątpliwości co do dokładności pomiarów, a także porównania z innymi modelami, takimi jak Beko HDMI32400, które w trybie gotowości mają niższy pobór prądu. Użytkownicy zauważają, że wysoki pobór prądu może być wynikiem konstrukcji modułu sterowania przez producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA