logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć baterię 8.4V do nadajnika GPS w aucie bez podtrzymania zasilania? model Mking mkx10

lukaszwawrziczek 08 Maj 2025 09:23 474 7
  • #1 21542885
    lukaszwawrziczek
    Poziom 2  
    Mam w samochodzie założony nadajnik GPS, sam go montowałem, lecz jest bez baterii, nie ma podtrzymania napięcia. Posiadam baterię 8,4 V, którą mógłbym wykorzystać do tego celu. Niestety nie mam z tym doświadczenia, czy ktoś z was może mi pomóc, w jaki sposób taką baterię mogę podpiąć do nadajnika, aby po wyłączeniu auta czerpał napięcie z tej baterii?
  • #2 21542899
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1613
    Wiesz, że nie wiemy jaki to nadajnik i czy ma osobne wejście dla baterii, czy trzeba do głównego zasilania ją podpinać przez diodę.
    Opisz dokładniej.
  • #3 21543164
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    lukaszwawrziczek napisał:
    w samochodzie założony nadajnik GPS

Czyli zasilanie 12V
    Posiadam baterię 8,4 V,

Potrzebujesz przetwornicę 8,4 V > 12 V
    kindlar napisał:
    do głównego zasilania ją podpinać przez diodę

Jak najbardziej poprawnie.
    Trzeba tylko rozwiązać kwestię ładowania dodatkowego akumulatora.

kindlar napisał:
    nie wiemy jaki to nadajnik

To jest kluczowe pytanie.

Może lokalizator GPS będzie prawidłowo funkcjonował przy obniżonym napięciu do 8,4V
    Wtedy wystarczy inna przetwornica 12V > 8,4V i zasilić lokalizator niższym napięciem.
    W takim układzie masz w prosty sposób rozwiązany problem doładowywania akumulatora.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21543305
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Przecież w samochodzie są układy zasilane na stałe, można wykorzystać jeśli nie chcesz wpinać się do Aku bezpośrednio. Po co komplikować sobie życie?
  • #6 21545472
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1053
    Przetwornica MT3608 DC-DC Step-Up 4-28V 2A - podwyższająca napięcie na allegro ok 4zł
  • #7 21545486
    lukaszwawrziczek
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie wam za podpowiedzi...
  • #8 21545771
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    ...model Mking mkx10

Lokalizator GPS MKX10 do samochodu, motocykla, łodzi, bądź innego pojazdu!
    (...)
    Dodatkowo urządzenie jest wyposażone w baterie 80 mAh (3.7 V) dzięki której możemy również zlokalizować auto po odłączeniu zasilania.

Cytat pochodzi ze strony:
    https://mking.pl/do-auta-lodzi-motocykla/loka...-sledzenie-pojazdu-odciecie-zaplon-mkx10.html

sam go montowałem, lecz jest bez baterii, nie ma podtrzymania napięcia. Posiadam baterię 8,4 V

Po co kombinować ?

Wymień uszkodzoną baterię wewnątrz urządzenia.
    Możesz przerobić lokalizator i zastosować zewnętrzną baterię 3,7V o dużo większej pojemności niż fabryczne 80mAh.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia baterii 8,4 V do nadajnika GPS w samochodzie model Mking MKX10, który fabrycznie posiada wewnętrzną baterię 3,7 V o pojemności 80 mAh do podtrzymania zasilania po wyłączeniu auta. Zwrócono uwagę, że lokalizator wymaga zasilania 12 V, więc zastosowanie baterii 8,4 V wymaga użycia przetwornicy podwyższającej napięcie (np. MT3608 DC-DC Step-Up). Kluczową kwestią jest także zapewnienie ładowania dodatkowego akumulatora. Alternatywnie zasugerowano wykorzystanie stałych układów zasilania w samochodzie lub adapterów zasilania, które chronią baterię przed nadmiernym rozładowaniem. Najprostszym rozwiązaniem jest wymiana uszkodzonej oryginalnej baterii 3,7 V na nową lub zastosowanie zewnętrznej baterii o tej samej nominalnej wartości napięcia, lecz o większej pojemności, co pozwoli na podtrzymanie zasilania lokalizatora po odłączeniu zasilania głównego.
REKLAMA