logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zetor Forterra 11441 EHR błąd 1-3 – cewka opuszczania działa tylko z błotników, diagnoza

jaro3870 09 Maj 2025 12:21 1431 9
REKLAMA
  • #1 21544070
    jaro3870
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z EHR w ciągniku Zetor Forrtera 11441. Panel sterowania wyświetla kod błędu 1 - 3, czyli problem z cewką elektrozaworu opuszczania i nie da się go używać. Da się jednak używać EHR z zewnętrznych przycisków na błotnikach. Cewki zmierzone - mają ok. 1,9 Ω.
    Układ sterowania składa się z panelu z potencjometrami - został sprawdzony i jest sprawny oraz z plastikowego sterownika - zmierzone diody, tranzystory i poprawione luty złącza. Poza tym zmierzyłem, sprawdziłem ciągłości wszystkich przewodów. Według not katalogowych Bosch EHR powinien być jeszcze ECU w metalowej obudowie, ale nie udało mi się go znaleźć.
    Gdzie szukać przyczyny problemów? Czy jest możliwe, że kod 1-3 odczytuje odwrotnie i powinno być może 3-1 a to by zmieniło usterkę? Z góry dziękuję za pomoc.
    Sterownik Bosch z numerem R917004030 trzymany w ręce, widoczna etykieta z danymi technicznymi.
    Panel sterowania EHR w ciągniku Zetor Forrtera 11441 z potencjometrami i przyciskami.
    Płytka drukowana z elementami elektronicznymi, zdjęcie z bliska, widoczne pady, rezystory SMD oraz niebieska dioda.
    Płytka sterownika elektronicznego z widocznymi elementami elektronicznymi i złączem, leżąca na drewnianym blacie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21544753
    Rowan
    Poziom 20  
    Ocena: 170
    Przy błędzie 31 podnośnik by normalnie działał. Zamieniałeś cewki miejscami?
  • REKLAMA
  • #3 21544787
    jaro3870
    Poziom 3  
    Nie, nie zamieniałem, ale czy mogę może zamienić same przewody na próbę i wtedy będzie inny numer kodu?
    Ale nie jest też tak, że jak działa podnośnik
    z przycisków z błotnika, to ta cewka czy cewki muszą być sprawne ?
  • Pomocny post
    #4 21544818
    Rowan
    Poziom 20  
    Tak, możesz tak zamienić.
  • #5 21545023
    jaro3870
    Poziom 3  
    Witam ponownie okazało się że jest to jednak błąd 3-1 czyli lewy czujnik draftu. Po odpięciu sprawnego zaświeca się dodatkowo kod 3-2. Czy bez tego czujnika hydraulika powinna działać w automacie czy nie bo już sam nie wiem? Porównuje spadki napięcia na potencjalnie uszkodzonym czujniku z tym który działa i niektóre wartości znacznie się różnią. Ktoś może wie jak prawidłowo go sprawdzić?

Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:

Otworzyłem czujnik i umyłem wnętrze, teraz oba czujniki mają taki sam spadek napięcia na każdym pinie w każdej kombinacji. EHR działał chwilę ale przestał i zaczął wyświetlać błąd 2-8. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć co oznacza. Teraz ani z panelu ani guzików na błotnikach nie działa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21545262
    Rowan
    Poziom 20  
    Wypnij oba te czujniki, jeden robi Ci zwarcie i powoduje spadek napięcia na linii 8v, bardzo częsty przypadek.
  • #7 21545565
    jaro3870
    Poziom 3  
    Udało się ogarnąć problem z czujnikami, w bolcach już nie ma tych błędów.
    Ale jest jeszcze jeden problem: w panelu sterowania włącznik główny podnoszenia, opuszczania raz działa, raz nie. Czy to da się jakoś naprawić? Jakby coś nie łączyło w tym głównym pokrętle. Było to rozbierane, wygląda wzrokowo dobrze, nie wiem, co można z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #8 21545642
    Rowan
    Poziom 20  
    Trzeba by zmierzyć czy tam jest stykowy przełącznik czy potencjometr.
  • #9 21545801
    jaro3870
    Poziom 3  
    >>21545642 Potencjometr, zdjęcie jest wyżej.
  • #10 21551731
    jaro3870
    Poziom 3  
    W moim przypadku kod 2-8 sygnalizował błędne ustawienie głównego potencjometru. Pokrętło się kręciło, ale część stykowa nie. Po poprawnym ustawieniu potencjometru i skręceniu obu elementów wszystko działa. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W ciągniku Zetor Forterra 11441 pojawił się błąd EHR 1-3 dotyczący cewki elektrozaworu opuszczania, która działa tylko z przycisków na błotnikach. Cewki mają prawidłową rezystancję około 1,9 Ω. Panel sterowania z potencjometrami oraz plastikowy sterownik zostały sprawdzone i naprawione, a przewody zweryfikowane pod kątem ciągłości. Brak potwierdzenia obecności ECU w metalowej obudowie, mimo informacji katalogowych Bosch. Po zamianie przewodów i dalszej diagnostyce okazało się, że właściwy kod błędu to 3-1, wskazujący na uszkodzony lewy czujnik draftu. Po odłączeniu sprawnego czujnika pojawił się dodatkowy błąd 3-2. Czujniki zostały oczyszczone, co chwilowo przywróciło działanie EHR, jednak pojawił się nowy błąd 2-8, który okazał się wynikać z błędnego ustawienia głównego potencjometru w panelu sterowania. Po poprawnym ustawieniu potencjometru i skręceniu elementów panel działa poprawnie. Dodatkowo zgłoszono problem z niestabilnym działaniem głównego włącznika podnoszenia i opuszczania, który jest potencjometrem i wymagał regulacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA