logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bernard Gs 461 – jak poprawnie podłączyć L7810CV zamiast diody Zenera?

tnt122222 09 Maj 2025 21:56 516 8
REKLAMA
  • #1 21544585
    tnt122222
    Poziom 3  
    Posiadam gramofon Bernard GS 461 I. Od pewnego czasu mam problem ze stabilizacją obrotów. Po oczyszczeniu i nasmarowaniu silnika, wymianie paska i nasmarowaniu ośki od talerza problem nadal występował. Winna okazała się dioda Zenera, którą chcę wymienić na układ scalony L7810CV, ale mam problem z poprawnym wmontowaniem go w układ. Po podpięciu wejścia za diodę prostowniczą, GND do uziemienia, a wyjścia do Ł26, obroty szaleją. Metodą prób i błędów próbowałem podłączyć ten układ, ale bezskutecznie. Proszę was o pomoc. Chciałbym też zaznaczyć, że z oryginalnego układu wymontowałem tylko diody Zenera.
    Oto schemat, który używam:
    Schemat ideowy gramofonu Bernard GS-461, GS-463, GS-464 z oznaczeniem komponentów i ścieżek elektrycznych.
  • REKLAMA
  • #2 21544623
    olekt2002
    Poziom 31  
    Ocena: 500
    Czy montujesz kondensatory między wejście a masę, oraz wyjście a masę wg noty aplikacyjnej układu?
  • #3 21544629
    tnt122222
    Poziom 3  
    >>21544623 Nie zrobiłem tego, czy mogą to być kondensatory ceramiczne?
  • REKLAMA
  • #4 21544636
    olekt2002
    Poziom 31  
    Ocena: 500
    Mogą być.
  • #5 21545272
    tnt122222
    Poziom 3  
    >>21544636 Wlutowałem kondensator ceramiczny 0,3 µF 50 V (innego nie miałem) między wejście a masę i kondensator 0,1 µF 50 V między wyjście a masę, po czym wejście połączyłem z katodą diody prostowniczej, a wyjście do Ł26 i jest jeszcze gorzej niż wcześniej, kiedy nie było kondensatorów. Po włączeniu silnika wszystkie lampki migają, a silnik co chwilę zwalnia.
  • REKLAMA
  • #6 21545343
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 779
    Wydaje mi się, że powinieneś również usunąć rezystory R34 i R1, które są częścią regulatora napięcia opartego o zenerkę i w ich miejsce wstawić regulator napięcia.
    Równlolegle do C3 dodałbym C=100nF i 0,3 µF równolegle do C2, czego wymaga L7810CV.
    Schemat porównujący układ z diodą Zenera i rezystorami z układem po modyfikacji na L7810CV.
  • REKLAMA
  • #7 21545497
    tnt122222
    Poziom 3  
    >>21545343 Okej, wylutowałem te rezystory, dałem masę scalaka na Ł2 i te kondensatory są wlutowane w regulator. Jest duża poprawa, ale nadal obroty trochę zwalniają, po czym trochę przyspieszają. Co prawda, kiedy była stara zenerka, było lepiej. Co można poprawić jeszcze?
  • #8 21545569
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 779
    Przyjrzałem się schematowi. Nie znam tego sprzętu, ani nie jestem elektronikiem, więc mogę się mylić, co do oceny sytuacji. Może ktoś, kto zna ten gramofon podpowie coś więcej?
    Z tego, co widzę, to stabilizator, który podmieniłeś (Zenera na stabilizator scalony) zasila impulsator optyczny i oscylator. Silnik nie jest zasilany napięciem stabilizowanym.

Opis działania:
    Impulsy optyczne z kręcącego się talerza są wzmacniane tranzystorem T1 i sygnał ten trafia na podwajacz napięcia D4 + D5.
    Impulsy sygnału referencyjnego wytwarzane są w oscylatorze na tranzystorach T7 i T8. Oscylator jest włączany i wyłączany optycznie poprzez tranzystor T9.
    Sygnały z oscylatora i impulsy z talerza trafiają na wzmacniacz różnicowy T5 + T6 i różnica tych sygnałów (czyli błąd pomiędzy prędkością zadaną, a odczytaną) jest wzmacniany darlingtonem zrobionym z tranzystorów T3 i T4. Tak wzmocniony sygnał (błędu) trafia na silnik.

Jeśli regulacja obrotów jest "leniwa", to szukałbym powodu:
    - we wzmacniaczu T3, T4 - czy mają odpowiednie wzmocnienie; czy R9 ma nominalną wartość
    - we wzmacniaczu różnicowym - T5 i T6 muszą mieć identyczne parametry (dobrana para)
    - w kondensatorach przenoszących sygnał błędu: C4, C8, C9, C19, C11, C12, C13 (ESR i pojemność)
    - w oscylatorze - czy generowany sygnał się nie waha (na bazie T6), czy optyka F1 nie wyłącza czasowo oscylatora

Dodatkowo na schemacie podane są napięcia. Sprawdziłbym wszystkie, czy się zgadzają i czy któreś z nich nie zmienia się wraz ze zwalnianiem/zwiększaniem obrotów.

Dodano po 9 [godziny] 33 [minuty]:

Poprawka. T7 i T8, to nie oscylator, a przełącznik start/stóp wyzwalany sygnałami chwilowymi, co upraszcza analizę, bo na bazie T6 jest napięcie stałe (zależne od zadanej prędkości obrotowej).
  • #9 21549539
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 206
    tnt122222 napisał:
    Winna okazała się dioda Zenera

Na jakiej podstawie to stwierdziłeś, skoro później piszesz.
    tnt122222 napisał:
    Co prawda, kiedy była stara zenerka, było lepiej

Przede wszystkim należało by to napięcie po stabilizatorze zmierzyć w trakcie pracy. Nawet lepszy do tego byłby woltomierz analogowy, ale to bez znaczenia.
    To co opisujesz wygląda na problem z zasilaniem, niekoniecznie wynikający z zasilacza. Gramofon ma pięciowatowe trafo z jednopołówkowym (przerost idiotyzmu nad oszczędnością) prostowaniem. Szału z dostępną mocą więc nie ma. Już żarówki pobierają sporo z tej mocy - nie wymieniałeś ich czasem na inne? Jeśli nie, obstawiam na zużyty silnik. Ale najlepiej zacząć od zmierzenia napięcia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem stabilizacji obrotów gramofonu Bernard GS 461, gdzie oryginalna dioda Zenera została zastąpiona układem scalonym L7810CV. Po wymianie diody na stabilizator napięcia pojawiły się problemy z niestabilnymi obrotami silnika. Zalecano montaż kondensatorów ceramicznych (0,1 µF i 0,3 µF) między wejściem i wyjściem stabilizatora a masą zgodnie z notą aplikacyjną L7810CV. Konieczne było również usunięcie rezystorów R34 i R1, które były częścią pierwotnego układu opartego na diodzie Zenera, aby poprawnie włączyć stabilizator. Pomimo tych działań, obroty nadal wykazywały niestabilność, choć z poprawą względem stanu po wymianie samej diody. Analiza schematu wskazała, że stabilizator zasila impulsator optyczny i oscylator, a sam silnik nie jest zasilany napięciem stabilizowanym. Problemy z regulacją prędkości mogą wynikać z układu wzmacniacza różnicowego i sterowania silnikiem. Sugerowano również pomiar napięcia wyjściowego stabilizatora podczas pracy oraz sprawdzenie stanu silnika i zasilania, gdyż gramofon posiada prostowanie jednopołówkowe i ograniczoną moc zasilacza, co może wpływać na stabilność obrotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA