logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić P4 1,7GHz do 2,26GHz na płycie Intel i845?

Izane 16 Gru 2005 22:35 2786 15
  • #1 2090347
    Izane
    Poziom 11  
    No więc jestem tu nowy i jak narazie ucze się podkręcania komputerka przed podkręcaniem troche poczytałem i już troche podkręciłem kompa bo dokładnie z 1,7Ghz na 1,87Ghz...lecz to mało w porównaniu do innych i teraz oto moje pytanie:

Sprzęt mój to:
    Procek: P4 1,7GHz
    RAM: 2x256MB
    1. 256MB 266MHz
    2. 256MB 400Mhz
    Płyta główna: Intel i845

Ile moge osiągnąć z tego procka?
    -------------------------
    STANDARDOWE USTAWIENIA:

100MHz/1,70 Ghz
    Auto =>DDR266
    Next boot AGP/PCI is 66/33MHz-DRAM is 133 Mhz

------------------------
    AKTUALNE USTAWIENIA:

110MHz/1,87 Ghz
    Auto =>DDR293
    Next boot AGP/PCI is 73/36MHz-DRAM is 146 Mhz

CHCIANE USTAWIENIA:

133MHz/2,26 Ghz
    Auto =>DDR266
    Next boot AGP/PCI is 66/33MHz-DRAM is 133 Mhz

Lecz zauważyłem że gdy wpisałem "133" to procek będzie wtedy miał "2,26Ghz" a Ram i reszta urządzenia będzie miało taką samą prędkość i wszystko jak miała na początku bez podkręcania i właśnie niewiem oco tu chodzi :)
    Czy jak to nic nie zwiększa i jak dam "133" to wtedy będzie wszystko chodziło ok tylko że Procek będzie potrzebował jakieś większego zasilania i chłodzenia ?

Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak najlepiej podkręcić takowe części ?

Dziękuje z góry

Pozdrawiam
  • #2 2091761
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    niestety nie wiem jak kręci się P4. Wogóle nie miałem styczności z krzemem tej firmy :D

myślę, że powinien iść spokojnie na 133, jednak zależy to od jego serii. Czasem zasilania nie trzeba podnosić jakie masz teraz?. Chłodzenie pasuje zmienić na wydajniejsze.

co do kręcenia przez FSB to działa w ten sposób, że FSB to magistrala systemowa dla poszczególnych elementów kompa są dla niej mnożniki np. procesor 100*12 daje właśnie 1700 MHz (prędkość twojego proca.
    Dla PCI jest 100/3 potem 4 i jak masz to 5 a nawet więcej. Dlatego 100/3 jest 33 (zaokrąglone)

Jeśli masz jeszcze jakieś konkretne pytania to pisz, sorki za błędy ale strasznie się śpieszę :D

Pzdro!!
  • #3 2092106
    Izane
    Poziom 11  
    No właśnie chce dać 133 bo wtedy wszystko będzie tak jak przy 100 tylko procek się zwiększy....lecz najpierw chce znaleść zworke na mojej płycie :D
    gdy dam 133 osiągne 2,26Ghz :)........
    Chłodzenie dokupie lepsze najwyżej i się zobaczy jak to będzie chodziło :)
  • #4 2093547
    ozy2001
    Poziom 28  
    a czy nie mozna tego przestawic w biosie?? 100 ==>133 powinno sie dac.
    prawie kazda plyta pozwala na delikatne OC :D
  • #5 2093789
    greku69
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    -->ozzy2001 100x12 to daje 1.2GHz a nie 1.7
    -->izane ustawienie 133x17 i pamiec 266 powinno robic idealnie jesli cos nie zagra to komp poprostu nie odpali wtedy reset biosa.jezeli obie pamieci bys mial 400MHz to mozesz kombinowac wyzej pamietajac zeby pamiec i proca puszczac symetrycznie fsb 133 pamiec 266 i tak dalej .chyba ze masz dobre pamieci mozesz sprubowac je tez krecic ale nie za wiele

pozdrawiam
  • #6 2093850
    ozy2001
    Poziom 28  
    greku69 - jak byś się czuł, jakby ktoś przekręcił twoją ksywę?? może ja zjem sobie literkę "e", za to ze ty mi dodałeś "z" może dla ciebie to awans na wyzsy poziom, ale ozy2001 brzmi o wiele lepiej niz ozzy2001:!:

jakbyś przeczytał dokładnie moją wypowiedź, to byś zauważył, że zaje... (bardzo) się śpieszyłem. Wytłumaczyłem koledze sprawę mnożników i dzielników, i myślę, że zrozumiał o co chodzi. a 12 zamiast 17 to zwykła literówka, nie ma co się przyczepiać.

co do pamięci... nie wiem jakiej są firmy, ja miałem kiedyś kingstony 266, poszły elegancko nawet na 333 po delikatnym podniesieniu napięcia.

każdy komp się kręci indywidualnie i nie ma co patrzyć jak śmigają inne.

izane puść proca na 133, a wszystko inne ustaw na auto, zobacz czy wstanie, jak nie to tak jak mówił greku69 reset biosa i wtedy będziemy myśleć dalej co zrobić.
    Jeśli jednak się odpali to Prime95 kilka(naście) godzin i będziemy wszystko wiedieć.
  • #7 2094062
    Izane
    Poziom 11  
    Ok to spróbuje wkrótce tj. w Poniedziałek chyba tylko że.....wytłumacze pewną sytuacje :)
    Jak dobrze się orientuje jak nie pójdzie to trzeba będzie zworki przestawić........a to zresetuje do ustawień fabrycznych caly BioS więc:

Moja płyta obsługuje max DDR 266...........miałem 2x 256MB RAM 266Mhz.......jedna mi się spaliła i koles w sklepie sprzedał mi 400Mhz........zamontowałem ją ale nie chodziła koleś mi mówił abym przyszedł to mi to ustawi w biosie lecz ja sam spróbowałem.......lecz nic takiego tam nie znalazłem aby kość 400MHz chodziła mi na 266MHz........no to dałem kolesiowi powiedziałem mu że chce widzieć jak to się robi a on mi na to "Tajemnica" i zrobił to po "kryjomu" i czy ktoś z was wie jak to się robi bo niechce co reset zworki chodzić do sklepu tego kolesia, bo go nie lubie i daleko mam:D

Aha i co do podkręcania procka to jak go podkręce z 1,7 na 2,26 to chyba będe musiał napięcie podnieść ? :D
  • #8 2096064
    greku69
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    najpierw sprzwdz bez podnoszenia napiecia, jak odpali winda i bedzie oki to zapusc prime-a jak mowil ozy2001 jak bedzie niestabilny to podnies napiecie tylko delikatnie :)
    pozdro
  • #9 2096965
    ozy2001
    Poziom 28  
    faktycznie... ziomek okazal sie dziwakiem. Z drugiej strony jednak musisz go troche zrozumiec. za wiedze trzeba placic :D Wiekszosc z nas zdobywa doswiadczenie poprzez wiele prob. uczymy sie na bledach (czasem kosztownych) z ktorych wyciagamy wnioski.

Co do tej pamieci to... koles ustawil ci ja w sklepie, jesli jestes pewien, ze zrobil to w biosie, to... teraz masz ustawione tak, ze chodzi. Nie znam plyt intela, nie wiem jaki tam jest bios.

Mozesz zrobic tak: zanim zaczniesz sie bawic z kreceniem, to... wez olowek i kartke, i pozycja po pozycji spisz wszystkie ustawienia na kartce. jak dojdzie do resetu i pamiec nie bedzie dzialac to ja wyjmij, ustaw parametry biosu z kartki, zapisz ustawienia wylacz kompa wluz pamiec i powinno byc ok.

jesli predkosc fsb ustawiasz przestawiajac zworke, to raczej nie powinno byc problemu z niedzialajaca pamiecia, bo niedokonujesz zadnych zmian e biosie, tylko zworka przestawiasz :D

jednak... jak pisalem wczesniej. doswiadczenie zdobywasz metoda prob i bledow (zycze ci tych drugich jak najmniej :) ).
  • #10 2097915
    Izane
    Poziom 11  
    Podkręciłem na 2,26Ghz..........
    Ehhh działał ale monitor się nie załączył (czyli że nie działał :P).......po czym potem usłyszałem system alarmowy z głośniczka z Biosa........
    Zrobiłem reset zworki i działa wszystko........
    Szkoda nie udało się :(

Czyli że już nic z tego ?
    A może jednak coś ?

W Biosie ustawiłem wszystko i RAMy działają ;)
  • #11 2098811
    ozy2001
    Poziom 28  
    a próbowałeś podnieść już napięcie na procku?

To, że piszczało i nie włączył się monitor, to wygląda mi raczzej na problem z grafiką. Sprawdź, czy grafika dobrze siedzi w gnieździe. kiedyś po zmianie radiatora na dość nietypowy, reż usłyszałem piski z głońniczka a że mocowanie radiatora było nietypowe :D to myślałem, że docisło zabardzo do jądra proca i... po procku. nie wpadając w panikę docisnołem wszystkie elementy, i zauważyłem że grafika się troszeczkę luźno czyma w gnieśdzie.

po tych zabiegach,,, cóż na procku miałem bardzo niską temperaturę, i wszystko działało bez problemu :D
  • #12 2098917
    Izane
    Poziom 11  
    Ok jutro spróbuje i podniose napięcie o +0,25Vcore......
    Ale nie sądze że to karta bo wszystko działało jak podkręciłem procka dopiero nie działało........ale spróbować można przecież nic się nie spali ? :D

A jakie są objawy tego że procek nie pójdzie na danych ustawieniach ? :D
  • #13 2099876
    ozy2001
    Poziom 28  
    jeśli mozesz to ustaw troche nizsze napiecei dla proca, probuj co 0,05 jesli mozesz...

jakie sa objawy? najgorzej, to poprostu wlanczasz kompa, wszystko sie wlancza, ale masz czrny ekran - czyli nie odpalil wogole.

troche lzej, jak... podczas wyswietlania info z biosu ram predkosc cpu, wykrywanie hdd bedzie mial zwiecha lub reset. - wtedy podnies napiecie i kontroluj napiecie, sprawdz rowniez, czy masz czysty radiator, wiatrak na cpu. dobrze by bylo zainwestowac w jakas pozadna paste termoprzewodzaca, polecam te oparte na azotanie srebra, ja jak zmienilem zwykla przexroczysta na srebrna, temp na procu w stresie spadla o 7*C !! to dużo!

kolejnym objawem jest to, ze windows pokazuje ci rozne bledy, ale przy ustawieniach 133 nie kreci ci sie ani pci ani agp, ram te chodzi na takiej predkosci wiec, prawdopodobnie bedziesz mial zwiechy przy sporym obciazeniu procka. popraw wydajnosc chlodzenia i zwieksz delikatnie napiecie dla proca.

w kazdym badz razie zawsze musisz monitorowac temperature cpu, uwazaj, zeby sie nie przegrzal. nie wiem jaka jest bezpieczna temperatura dla tych prockow, poszukaj na forum :D

a moze ktos napisze tutaj jaka jest bezpieczna temperatura dla tego krzemu??
  • #14 2100582
    Izane
    Poziom 11  
    Dużo czytałem i bezpieczna temperatura to najlepiej max 60 stopnic Celcjusza oczywiście :)..........

Napęcie minimalnie moge podnosić tylko o 0,25Vcore.....mniej się nie da niestety.........ale spróbować czy nie ? :D.....czy zwiększenie tego napięca o tyle może uszkodzić mój kochany komputerek ? :D
  • Pomocny post
    #15 2101511
    ozy2001
    Poziom 28  
    raczej nic nie powinno sie stac. probuj... zobaczymy co bedzie sie dzialo.

Dodano:
    21 Gru 2005 09:46

dla osob, ktorer sledza ten post:

wczoraj odbylem rozmowe z Izane na gg.

przyczyna nieudanych prob odpalenia procka na 133 prawdopodbnie jest bardzo slaby zasilacz 250W.

teraz pytanko w imieniu Izane.

Dla wymienionego w tym zestawie sprzetu jaki bedzie dobry zasilacz?

Pozdrawiam Very Happy
    Moderowany przez coal_chember:

Proszę używać opcji zmień, a nie pisać post pod postem.

• #16 2878152
    grzesiek410
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Przynajmniej 350W.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podkręcania procesora Intel Pentium 4 1,7 GHz na płycie głównej Intel i845 z pamięcią RAM 2x256 MB (266 MHz i 400 MHz). Użytkownik próbuje zwiększyć częstotliwość FSB z 100 MHz do 133 MHz, co teoretycznie podnosi taktowanie CPU do 2,26 GHz, przy zachowaniu standardowych prędkości pamięci i magistrali AGP/PCI. Próby podkręcania zakończyły się niepowodzeniem – system nie uruchamiał się, pojawiały się sygnały alarmowe BIOS-u, co wymagało resetu zworki. Wskazano, że podniesienie napięcia procesora (Vcore) o około 0,25 V może pomóc w stabilizacji, jednak należy to robić ostrożnie, monitorując temperaturę (zalecane max 60°C) i stabilność systemu za pomocą testów obciążeniowych (np. Prime95). Zwrócono uwagę na konieczność dobrego chłodzenia i jakości pasty termoprzewodzącej. Problemy mogą wynikać także ze słabego zasilacza (obecnie 250 W), który może nie zapewniać odpowiedniej mocy przy podkręcaniu; rekomendowany jest zasilacz o mocy co najmniej 350 W. W BIOS-ie można ustawić FSB na 133 MHz, ale ważne jest, aby pamięć RAM była kompatybilna i działała stabilnie na niższych częstotliwościach. Reset BIOS-u do ustawień fabrycznych po nieudanych próbach jest konieczny, a przed eksperymentami warto spisać aktualne ustawienia. Podsumowując, podkręcanie P4 1,7 GHz do 2,26 GHz na płycie Intel i845 jest możliwe, ale wymaga odpowiedniego chłodzenia, stabilnego zasilania, ewentualnego podniesienia napięcia CPU oraz ostrożnej konfiguracji BIOS-u.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA