logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika 3.6kW PGE, licznik prąd wsteczny – wysokie rachunki, jak sprawdzić?

pitrus69 12 Maj 2025 18:26 687 10
  • #1 21547288
    pitrus69
    Poziom 12  
    Ocena: 68
    Cześć. Mam od dłuższego czasu, tj. od 2021 roku, fotowoltaikę 3,6 kW (stare zasady) i mam też od PGE taki licznik jak na zdjęciu. Trochę czytałem i możliwe jest to, że sporo wadliwych było tych liczników na rynku albo też źle podłączonych.
    I jak jeszcze od założenia przychodziły mi normalne rachunki co pół roku w granicach 400–500 zł miesięcznie, tak ostatni mnie zaniepokoił, bo przyszło 1500... Okres rozliczeniowy mi się zmienił w połowie tamtego roku, tzn. w ostatnim okresie, bo jak było styczeń–czerwiec, lipiec–grudzień, tak teraz mam sierpień–styczeń, luty–lipiec. No ale kurde, aż taka różnica, że rachunek 1500 zł? Bo się w sumie odjął słoneczny lipiec, za który w sumie chyba zapłaciłem wtedy jakieś groszowe sprawy i naliczył mi się styczeń do ostatniego rachunku (do tego 1500 zł).
    Pytania.
    1. Świeci mi się diodą prąd wsteczny, co to oznacza? Czy to oznacza, że w tym czasie, gdy ona świeci, to ja oddaję moją nadprodukcję do sieci? A jak nie świeci, to wtedy pobieram energię z PGE?
    Czyli mam rozumieć, że jak działa fotowoltaika, to ona ma świecić, a jak nie ma słońca, to wtedy gaśnie i biorę energię z PGE?
    2. Co jakiś czas, jak świeci się diodą prąd wsteczny, mignie dioda zaznaczona na zdjęciu. To tak ma być?
    3. Czy ja jako laik, który nie ma za bardzo pojęcia o pomiarach, mogę jakoś sam sprawdzić, czy licznik działa mi prawidłowo, czy mogę np. jakiegoś fachowca poprosić i ten mi sprawdzi.
    Edit: dołączam jeszcze dla przykładu wyniki z licznika, ostatni zapis 3.03.2025 i do dzisiaj, jak to wygląda. Oraz wyniki produkcji z apki Solarman Smart.
    Załączniki:
    • Fotowoltaika 3.6kW PGE, licznik prąd wsteczny – wysokie rachunki, jak sprawdzić? 20250512_173429.jpg (3.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fotowoltaika 3.6kW PGE, licznik prąd wsteczny – wysokie rachunki, jak sprawdzić? Screenshot_20250512_180430_SOLARMAN Smart.jpg (267.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fotowoltaika 3.6kW PGE, licznik prąd wsteczny – wysokie rachunki, jak sprawdzić? Screenshot_20250512_181430_Samsung Notes.jpg (104.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21548169
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 126
    Migająca dioda sygnalizuje pobór mocy czynnej. Licznik orientacyjnie można sprawdzić przez podłączenie pojedynczego obciążenia o znanej mocy, takiego jak żarówka.
  • #3 21591334
    Mieciu121
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Udało się rozwiązać problem? Mam dosłownie to samo.
  • #4 21591646
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    Mieciu121 napisał:
    Udało się rozwiązać problem? Mam dosłownie to samo.

Ale jaki problem? Dioda zaznaczona na zdjęciu to optyczna sygnalizacja pomiaru. 1000 mignięć = 1 kWh pobrana. A prąd wsteczny to pewnie sygnalizacja, że energia jest oddawana do sieci.
  • #5 21595986
    Mieciu121
    Poziom 3  
    Chodziło mi też o właśnie problemy z rachunkami. Tak samo jak autor, przez chwilę były one niskie, a potem nagle zaczęły przychodzić magiczne kwoty za energię, gdzie teoretycznie powinnienem mieć „nadprodukcję”, a nie dopłacać niewiadomo ile.
  • #6 21596004
    pllub
    Poziom 21  
    Mieciu121 napisał:
    Tak samo jak autor przez chwilę były one niskie, a potem nagle zaczęły przychodzić magiczne kwoty za energie

Zmienił Ci się okres rozliczeniowy??? Bo ostatnio PGE z tym kombinowało i z tego powodu niektórym przychodziły wysokie rachunki i wysokie prognozy. Jeden raz wyrwali gotówkę, ale w kolejnych rozliczeniach powinno być +/- tak samo jak przed tymi zmianami.
  • #7 21596036
    Mieciu121
    Poziom 3  
    Nie dalej mam styczeń - czerwiec, lipiec, grudzień. A i tak cały czas są ogromne kwoty do opłacenia. Jeszcze jakieś głupie faktury prognozowane zaczęli wystawiać i przez co wołają sobie kilkadziesiąt dodatkowych złotych... Przykładowa faktura, jaką „najwcześniej” znalazłem: styczeń-czerwiec 2024. Dodatkowo takie wskazania licznika i taki rachunek... Było zgłaszane na PGE, ale oni uważają, że nie ma problemu i ewentualnie bym sobie odpłatnie licznik wymieniał :). Odczyty, jakie daję w załączniku, są z dnia 19 września 2024 roku.

Fotowoltaika 3.6kW PGE, licznik prąd wsteczny – wysokie rachunki, jak sprawdzić?
    Załączniki:
    • Dokument_298153195_2024 styczeń-czerwiec.docx (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21596475
    pllub
    Poziom 21  
    @Mieciu121 Tak na szybko to masz za małą instalację. Z rachunku wynika, że przez pół roku brakuje Ci 1666 kWh, za które musisz zapłacić. Więc rocznie to już ~3200 kWh. No i prąd po 2024 roku podrożał 30-40% więc samo to podbiło dotychczasowe rachunki.
  • #9 21596484
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    A to nie jest tak, że po podłączeniu fotowoltaiki do sieci energetycznej. Automatycznie płacimy dodatkowo za moc bierną?
  • #10 21596613
    Mieciu121
    Poziom 3  
    pllub napisał:
    @Mieciu121 Tak na szybko to masz za małą instalację. Z rachunku wynika, że przez pół roku brakuje Ci 1666 kWh, za które musisz zapłacić. Więc rocznie to już ~3200 kWh. No i prąd po 2024 roku podrożał 30-40%, więc samo to podbiło dotychczasowe rachunki.

Tak sobie napisali na fakturze, a w aplikacji Solarman pokazuje produkcję na poziomie 30-40% więcej niż to, co sobie tam prognozowali. Przez co wychodzi, że „brakuje”. Instalację mam 9,4 kW, w dni takie jak to na falowniku wyświetla produkcję rzędu 7-8 kW, na aplikacji średnio dziennie 40-60 kWh produkcji, a oni podają czasami, że produkcji było 10 xD
  • #11 21596685
    pllub
    Poziom 21  
    @Mieciu121 No to już trzeba sprawdzić instalację pv, napięcia w sieci, poprawność wskazywania licznika. Jak aplikacja liczy produkcję z falownika to ta większa produkcja to może być autokonsumpcja. Licznik ZE liczy tylko wysyłanie/pobieranie. To co zużywasz na bieżąco nie jest tam widoczne.

Dodano po 2 [minuty]:

murgrabia napisał:
    Automatycznie płacimy dodatkowo za moc bierną?

Aktualnie gospodarstwa domowe z pv nie płacą za moc bierną. Ale może kiedyś ktoś wyciągnie ręce po pieniądze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada instalację fotowoltaiczną o mocy 3,6 kW działającą na starych zasadach od 2021 roku oraz licznik energii elektrycznej od PGE, który według podejrzeń może być wadliwy lub źle podłączony. Zauważył znaczny wzrost rachunków za prąd, z około 400–500 zł miesięcznie do 1500 zł, co zbiegło się ze zmianą okresu rozliczeniowego. Pojawiło się pytanie dotyczące znaczenia świecącej diody „prąd wsteczny” na liczniku – czy wskazuje ona na oddawanie nadwyżki energii do sieci, a jej brak na pobór energii z sieci. W odpowiedziach wyjaśniono, że migająca dioda sygnalizuje pobór mocy czynnej, a licznik można zweryfikować poprzez podłączenie obciążenia o znanej mocy, np. żarówki. Dioda na zdjęciu to optyczna sygnalizacja pomiaru, gdzie 1000 mignięć odpowiada 1 kWh pobranej energii. Prąd wsteczny oznacza prawdopodobnie oddawanie energii do sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA