logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iveco Daily 70C18 2017 – kontrolka EDC, gruszka Zawór Turbosprężarki

kenseley 13 Maj 2025 20:08 432 0
REKLAMA
  • #1 21548381
    kenseley
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

posiadam Iveco Daily 70C18 z roku 2017 i mam problem z kontrolką EDC. Konkretnie – podczas jazdy losowo (wydaje mi się, że całkowicie przypadkowo) zapala się kontrolka EDC i silnik traci moc. Najczęściej dzieje się to, gdy pojazd jedzie na stałych obrotach, np. 5./6. bieg i prędkość powyżej 80 km/h, ale zdarza się to także przy niższych prędkościach – zawsze mniej więcej od 1800 obrotów silnika.
    Gdy zapali się EDC, po chwili kontrolka sama gaśnie (w ciągu sekundy). Jeśli nie zgaśnie sama, pomaga obniżenie obrotów – np. zmiana biegu albo po prostu puszczenie gazu na kilka sekund – wtedy EDC znika i silnik działa normalnie. Jednak po ponownym dodaniu gazu EDC wraca. Cała sytuacja jest całkowicie losowa – czasami dzieje się to ciągle przez 5 minut (kontrolka się zapala i gaśnie), a czasami silnik działa bez problemu przez 30 minut pod dowolnym obciążeniem.
    Diagnostyka wskazuje na uszkodzoną gruszkę turbiny – ta została już wymieniona, podobnie jak przepustnica. Czy ktoś może mi pomóc, co jeszcze może być nie tak? Może wiązka kabli do gruszki turbiny albo ten wąż, który do niej prowadzi? A może coś innego? Będę wdzięczny za każdą pomoc.

//Wymieniłem przepustnicę, ponieważ diagnostyka pokazywała, że jest zabrudzona (rzeczywiście była pokryta sadzą) – wspominam o tym tylko na wypadek, gdyby miało to jakiś potencjalny związek. Jeśli chodzi o gruszkę przy turbosprężarce, to wymieniłem ją na podstawie tego, że diagnostyka wskazywała błąd tej gruszki – coś w stylu zwarcia czy czegoś podobnego – a także dlatego, że widziałem wiele przypadków, w których wymiana gruszki pomogła.

Dziękuję!
  • REKLAMA
REKLAMA