logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP-1610WE nie wykrywa nowego tonera po wymianie, reset nie pomaga

Perun99 14 Maj 2025 12:26 1134 5
  • #1 21548896
    Perun99
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Drukarka Brother DCP-1610we

Wyskoczyło info, że pusty toner – wymieniłem na nowy – nie widzi go.
    Nadal pokazuje brak tonera.

Sprawdzałem jeszcze na 2 innych nowych tonerach – to samo.
    Resetowałem za pomocą zębatki w tonerze.
    Resetowałem też bęben.

Pożyczyłem nawet od znajomych kolejny nowy toner – bez zmian. Domyślam się, że przyczyna tkwi w drukarce.
    Przywracałem ustawienia fabryczne – nie pomogło.

Co może być przyczyną?
    Żona potrzebuje drukarki do pracy...
  • #2 21549073
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1844
    Tonery zamienniki?... Sprawdź stan fizyczny styków zrobionych na kształt spiralnych kółek, możliwe że któryś z nich się odkształcił (miałem tak 2x) i nie styka z chipem na tonerze, jeśli każdy z nich wygląda identycznie to należy zdjąć boczną ściankę i sprawdzić stan styków i lutów.
    Jeśli przed tym grzebaniem chcesz chcesz mieć 100% pewności czy problem tkwi w ewentualnej blokadzie zamienników w firmware to włóż oryginalny toner firmy Brother.
  • #3 21549077
    Perun99
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Tonery nieoryginalne, ale toner do tego modelu nie ma elektroniki, tylko zębatkę. Kombinowałem już z tym ustawieniem nawet w nowych sztukach i nie pomaga.
    Zastanawiam się, co w drukarce na kontakt z tą zębatką, może tam leży problem.
  • #4 21551235
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    >>21549077 Dokładnie tak może być, sprawdź czujnik od resetu tonerów. Jest pod zębatką tonera w drukarce.

mieści się: https://arbikas.com/pub/media/locator/dcp-1510-1512-1518-mfc-1810-parts-reference-list druga strona
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • #5 21551358
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Spróbuj tej metody.
    https://odrukarkach.info/pomoc/250-reset-tonaru-tn-1030-w-drukarce-brother-dcp-1510-1512
    Ew. możesz jeszcze spróbować tego: włącz drukarkę, wyjąć toner z bębnem, wyjąć toner z bębna, zamontować sam bęben niech drukarka zakręci silnikiem, jak skończy wyjąć bęben, zamontować toner do bębna i włożyć komplet do drukarki. Czasami pomaga.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21586591
    Krzemmol
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Dzisiaj miałem ten sam problem, próbowałem sposoby z otwieraniem i zamykaniem z samym bębnem bez tonera, z Stop/Zakończ, Wyczyść, puścić i szybko na krótko Wyczyść, nic nie pomagało. Po wyłączeniu i załączeniu zamknąłem w tonerze białe kółko zębate przy uchwycie, obok sprzęgła napędu wałka (poprzez obrót kółka palcami w kierunku wałka tak, aby widoczne były tylko zęby). Po włożeniu tonera do bębna i drukarki – po problemie, drukuje. Pomogło przestawienie kółka zębatego, chyba że wpływ miały poprzednie sekwencje.
REKLAMA