logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka Brother DCP 1622WE po wymianie tonera na zamiennik nie działa

bwphu 10 Gru 2021 20:24 4860 9
REKLAMA
  • #1 19756189
    bwphu
    Poziom 1  
    Dzień dobry. Mam problem z tonerem do drukarki Brother DCP 1622WE. Po wymianie tonera oryginalnego na zamiennik wyświetla się komunikat "brak tonera". Czy da się to jakoś obejść? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 19757464
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Przy włączonej drukarce wyjmij bęben z tonerem z drukarki. Wyjmij toner z bębna i zainstaluj sam bęben w drukarce i zamknij pokrywę. Niech drukarka "zakręci". Jak skończy to wyjmij ponownie bęben z drukarki, zainstaluj w nim toner i włóż do drukarki. Zamknij klapę.
    Powinno pomóc.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20946367
    birut
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Dostałem na serwis taką drukarkę z wyświetlanym komunikatem "brak toneu...". wymieniłem na nowy, chociaż klient również wymienił na nowy oryginalny i komunikat nie znika. Resetowałem poprzez menu i nic nie pomaga.
    Rozkreciłem lewą obudowę i się okazało że przy czujniku optycznym brakuje części. Włożyłem papierek w szczelinę i na moment komunikat zamienił się na "Gotowe", po wyciągnięciu powrócił komunikat "Brak Toneru". Ponownie już coś nie zatrybiło. Drukarka ma na liczniku 1 700 wydruków więc przypuszczam że to pierwsza wymiana toneru.
    Czy te części można gdzieś kupić i po kiego ktoś to wyciągnął.

Zbliżenie na wnętrze drukarki, ukazujące brakującą część przy czujniku optycznym.
  • REKLAMA
  • #4 20953723
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    Na pewno niema ramienia czujnika tonera, nie znalazłem nr katalogowego tej części.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • #5 20954365
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1229
    Na wstępie powiem, że nie wiem ile w tym prawdy, ale z powodów zawodowych zetknąłem się z tym problemem - nowy zamiennik kupiony w firmie od lat zajmującej się sprzedażą materiałów eksploatacyjnych i drukarka sygnalizuje brak toneru.

Rozmawiałem w tej sprawie z jednym z pracowników tej firmy i jego pierwsze pytanie dotyczyło podłączenia drukarki do internetu (wewnętrzna sieć wi-fi).

Powiedział mi wtedy, że nowe oprogramowanie drukarek tuż po wymianie materiałów eksploatacyjnych kontaktuje się z "jakimś miejscem w sieci" (nie pamiętam szczegółów, to było 2 lata temu) i na tej podstawie identyfikuje założony zespół drukujący. Wniosek prosty - jeśli zamiennik to go nie widzi.
    Opisana sytuacja dotyczyła drukarki HP.
  • #6 20954394
    leeart

Poziom 35  
    Jeżeli chodzi o Hp to masz racje, ale tu jest drukarka Brother i ona mniema chipa tylko reseter mechaniczny. A na zdjęciu po wyżyj ramienia od czujnika po prostu nie ma.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • REKLAMA
  • #7 20962774
    birut
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Kupiłem podobną dźwignię braku Bębna, jednak była za duża. Inicjuję zespół (bęben) papierkiem i się już nie zapala ale jest teraz "brak tonera". Reseter tonera ponownie ustawiony prawidłowo i nadal "brak tonera". Nie pomaga reset tonera z poziomu Menu iteż nic. Kiedy nacisnę przycisk " wyczyść" to wskoczy gotowość do zakoń czenia wydruku kopii.Może tak te drukarki mają ?
  • #8 20963222
    leeart

Poziom 35  
    Tej dźwigni której nie masz to jest od tonera nie od bębna.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Brother DCP 1622WE, która po wymianie oryginalnego tonera na zamiennik wyświetla komunikat "brak tonera". W odpowiedziach sugerowane są różne metody rozwiązania problemu, w tym wyjęcie bębna z tonerem i ponowne jego zainstalowanie, co może pomóc w resetowaniu komunikatu. Inny użytkownik zauważył, że brak elementu przy czujniku optycznym może być przyczyną problemu, a także wspomniał o konieczności posiadania odpowiednich części. Wskazano również, że drukarka Brother może nie wymagać połączenia z internetem, w przeciwieństwie do niektórych modeli HP, które mogą wymagać aktualizacji oprogramowania po wymianie tonera. Problemy z przewodnością i obwodem zamkniętym również zostały poruszone jako potencjalne przyczyny błędu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA