logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć zasilacz do kontrolera LED bez wtyczki stałoprądowej – lutowanie przewodów

garretcxz 14 Maj 2025 12:51 330 6
REKLAMA
  • #1 21548908
    garretcxz
    Poziom 6  
    Witam, mam taki kontroler do LED-ów oraz zasilacz przeznaczony do niego, jednak problem polega na tym, że kiedyś potrzebowałem tej wtyczki, więc ją odciąłem... Czy jest opcja, żeby jakoś to zlutować na stałe, pomijając tę wtyczkę zasilającą? I jeszcze pytanie, który to plus, a który minus w tym zasilaczu?

Zasilacz KingDrive oraz kontroler LED z odciętym przewodem zasilania na białym tle.
    Zielona płytka PCB z trzema czerwonymi przyciskami, opisem AM+MIC+IR-V2 i dwoma białymi przewodami.
    Otwarty kontroler LED z podłączonymi przewodami na płytce drukowanej, widoczne szczegóły elektroniki.
    Zasilacz sieciowy z widoczną tabliczką znamionową, model oraz szczegóły techniczne na czarnej obudowie.

Załączam fotki, jakby ktoś mógł pomóc.

AI: Jaki dokładnie model kontrolera LED i zasilacza posiadasz? Możesz podać oznaczenia lub wrzucić zdjęcia tabliczek znamionowych?
    Jest na zdjęciu.
  • REKLAMA
  • #2 21548916
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1622
    Jak wtyczkę obciąłeś, to teraz sobie miernikiem sprawdź, który to plus a który minus, na zasilaczu jest wyraźnie to pokazane. Można gniazdo odlutować a pola lutownicze wykorzystać do podłączenia przewodu.
    Nie można ze starego zasilacza wtyczki przełożyć, aby pasowała?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21548921
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Weź miernik i najpierw na pomiarze napięcia zmierz napięcie na kabelkach zasilacza, to będziesz wiedział gdzie plus a gdzie minus. (wg. tabliczki zasilacza minus był na zewnątrz a plus w środku wtyczki, którą obciąłeś)

Następnie przełącz miernik na omomierz i zmierz, do którego miejsca na płytce jest połączony środkowy pin w gnieździe, do którego wkładana była wtyczka - tak ustalisz, gdzie należy przylutować plus zasilacza.

Podobnie zrób z gniazdem zasilacza dla minusa - zmierz, do którego miejsca na płytce dochodzi zewnętrzny styk w gnieździe zasilacza i tam przylutuj przewód minus zasilacza.
  • Pomocny post
    #4 21548950
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    garretcxz napisał:
    Witam, posiadam taki kontroler do ledów oraz zasilacz dedykowany do niego, jednak problem polega na tym, że kiedyś potrzebowałem tej wtyczki, więc ją odciąłem...
    Czy jest opcja, żeby jakoś to zlutować na stałe, pomijając tę wtyczkę DC?
    I jeszcze pytanie, który to plus a który minus w tym zasilaczu?

Tak jak tu:

Zasilacz sieciowy z opisem oznaczeń biegunowości i przewodu, z zaznaczonym plusem na środkowym pinie oraz na przewodzie z białym paskiem.

Żółta emotikona z warkoczem, wąsami, chińską czapką i uniesionym kciukiem.
  • REKLAMA
  • #5 21548956
    garretcxz
    Poziom 6  
    >>21548950 Dzięki wielkie

Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

>>21548950 A możesz mi powiedzieć, czemu na płytce to wejście stałoprądowe jest przylutowane na 3 punktach? Plus minus i co? Od czego jest ten trzeci?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21549942
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    garretcxz napisał:
    czemu na płytce to wejście DC jest przylutowane na 3 punktach? Plus minus i co? Od czego jest ten trzeci?

Sprawdź miernikiem czy są połączone razem na płytce któreś dwa pola lutownicze przy gnieździe. Być może jest to po prostu zdublowany jeden biegun.
  • #7 21550004
    garretcxz
    Poziom 6  
    Odlutowałem złącze i przylutowałem kable od zasilacza na stałe :P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono sposób podłączenia zasilacza do kontrolera LED po odcięciu oryginalnej wtyczki stałoprądowej. Zalecane jest użycie miernika do identyfikacji biegunów zasilacza – plus znajduje się na środku wtyczki, minus na zewnątrz, zgodnie z oznaczeniami na tabliczce znamionowej. Następnie należy zmierzyć omomierzem połączenia na płytce kontrolera, aby ustalić, do których punktów lutowniczych przylutować przewody zasilacza. Wtyczkę można odlutować, a pola lutownicze wykorzystać do trwałego przylutowania przewodów. Wyjaśniono także, że trzy punkty lutownicze przy gnieździe mogą stanowić zdublowane bieguny, co można potwierdzić miernikiem. Ostatecznie autor potwierdził, że odlutował złącze i przylutował przewody na stałe, rozwiązując problem podłączenia zasilania bez wtyczki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA