logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX21T1EE - Wybór tranzystora linii: 2SD1632 czy 2SD1577?

killer 17 Gru 2005 00:07 2559 7
REKLAMA
  • #1 2090665
    killer
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Witam.
    W TV przeciążona przetwornica, na żarówce startuje.
    Ktoś wcześniej zmieniał trafopowielacz (teraz miał przebicie) i tranzystor linii.

Nie mogę dojść jakie tam jest chassis, na podstawie schematu TC21L1R wnioskuje że jest to M16S, przynajmniej oznaczenia schematowe z płytką się zgadzają, ale oznaczenia płyty głównej jest inne. Na schemacie: TNP197068A (N,T,X) natomiast u mnie płyta to TNP197074.

Wg schematu M16S tranzystor linii to 2SD1632 a u mnie w tej chwili siedzi 2SD1577 (przypominam że go ktoś zmieniał już) który ma upływ CE ok 2kOhm w obu kierunkach. Złącze BE wygląda jak by miało rezystor ok 20 Ohm.
    Nota katalogowa nic nie podaje o rezystorze wew. co sugeruje (oczywiście przebicie CE też o tym świadczy) jego ewidente uszkodzenie.
    http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/WINGS/2SD1577.html

Teraz przyglądając się 2SD1632 (który wg schematu powinien być włączony)
    http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/108779/PANASONIC/2SD1632.html
    widać iż jednak ma rezystor między BE (zaś schemat M16S podaje że w tranzystorze jest tylko dioda zwrotna, nie ma rezystora pomiędzy BE), natomiast na elektrodzie można się doszukać że to dodatkowo darlington którego zamiennikiem może być BU508DF (dziwne), o dziwo nota nie podaje że to darlington.

I w tej chwili zgłupiałem, nie wiem co wstawić bo nie posiadam oryginalnego schematu. TV ten pół roku temu był robiony (więc może ktoś zły tranzystor podstawił i padł w końcu).

No ale pomóżcie, co tam wstawić?????????
    Jest ew. jakiś zamiennik?
    Z rezystorem między BE (2SD1632) czy bez, darlington czy nie?
    Ten TV wogóle jakiś zakręcony.

Poszę o pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2090689
    asanders
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    Witam
    Ja zawsze wstawiam S2055.
  • REKLAMA
  • #3 2090869
    killer
    Poziom 19  
    Akurat miałem pod ręką S2055 który po 10min z przegrzania padł (na bank był dobry bo kilka z tej samej serii wstawiłem już ponad rok temu i chodzą do dziś, ten ostatni się uchował). Chyba nie obędzie się bez oryginału.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2091894
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 769
    W oryginale TX21T1EE, Q551=2SD1632 - z diodą i rezystorem (na schemacie brak tego rezystora ale fizycznie jest).
    Sprawdź czy nie ma zimnych lutów na trafku sterującym T551, przez nie często ulega uszkodzeniu ten tranzystor.
  • #5 2091982
    killer
    Poziom 19  
    Dzięki.
    Jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia, po podstawieniu S2055 na chwile obraz był ok z tym że kolor czerwony był jak by przesunięty do dołu o ok 1-1,5mm (dobrze to widać na telegazecie na znakach. Tak jak filmy kiedyś były nadawane w 3D gdzie kolory są przesunięte w poziomie, tutaj czerwony był w pionie niżej). Czy to mogło być związane z tym że nie był wstawiony oryginalny tranzystor tylko S2055?
    Bo winy nowego trafopowielacza ja tutaj nie widze.
  • REKLAMA
  • #6 2092008
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3354
    Pewnie są lekko przesunięte pierścienie korekcyjne na szyjce kineskopu
  • #7 2093867
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Darlingtony są sterowane bezpośrednio, przez elektrolit - bez trafka. W Panasonicu, jeżeli wym. elka przy trafie driver H nie pomaga, warto podstawić trafko właśnie (ster.).
  • #8 2179707
    killer
    Poziom 19  
    Sorry że tak późno. Wstawiłem oryginał i jest ok.
    Co do kolorów to faktycznie pierścienie na szyjce kineskopu ktoś ruszał.

Dzięki i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Panasonic TX21T1EE wystąpił problem z przeciążoną przetwornicą i uszkodzonym tranzystorem linii. Właściwy chassis jest trudny do jednoznacznego określenia, jednak na podstawie schematu TC21L1R i oznaczeń płyty głównej można przypuszczać, że jest to M16S. Schemat M16S wskazuje na zastosowanie tranzystora linii 2SD1632, natomiast w urządzeniu znajduje się wymieniony wcześniej tranzystor 2SD1577, który wykazuje upływ między kolektorem a emiterem oraz uszkodzony rezystor wewnętrzny w złączu baza-emiter. Próby zastąpienia tranzystora oryginalnego zamiennikiem S2055 zakończyły się awarią po krótkim czasie, a także pojawiły się przesunięcia koloru czerwonego na obrazie, co mogło być spowodowane nieoryginalnym tranzystorem lub przesuniętymi pierścieniami korekcyjnymi na szyjce kineskopu. Zalecane jest stosowanie oryginalnego tranzystora 2SD1632 wraz z diodą i rezystorem, które fizycznie występują na płycie, mimo że nie są uwzględnione w schemacie. Dodatkowo warto sprawdzić lutowania na trafopowielaczu sterującym T551, gdyż zimne luty mogą powodować uszkodzenia tranzystora linii. Po wymianie na oryginalny tranzystor problem został rozwiązany, a korekcja koloru wymagała jedynie regulacji pierścieni na kineskopie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA