logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung WF60F4E0W2WEO ecobubble – brak reakcji po błędnym podłączeniu modułu

kam246 16 Maj 2025 02:31 777 3
  • #1 21550494
    kam246
    Poziom 2  
    Witam,
    mam problem z modułem sterującym pralki Samsung ecobubble WF60F4E0W2WEO po błędnym złożeniu modułu - pralka nie daje oznak życia.

W pralce są dwie płytki PCB:
    - DC41-00203A – główna, zasilająca (obsługuje m.in. grzałkę, silnik, zawory, itd.),
    - DC41-00204B – płytka sterująca z przyciskami, wyświetlaczem i brzęczykiem (panel czołowy).

Problem pojawił się po błędnym podłączeniu wtyczek modułu sterującego po tym jak poprawiałem luty (na DC41-00203A) na przekaźnikach RY2 i RY3.

Przez pomyłkę podłączyłem białą wtyczkę od płytki DC41-00204B (panel sterujący) do czarnego gniazda na płytce głównej DC41-00203A, które normalnie pozostaje niepodłączone - jest to złącze do aktualizacji oprogramowania. Po tym podłączeniu próbowałem uruchomić pralkę, ale nie było żadnej reakcji – brak dźwięku, brak podświetlenia.

Później wróciłem z białą wtyczką do prawidłowego białego gniazda, ale...
    pralka nadal nie reaguje – zupełnie jakby była martwa. Nic nie działa.

Prawidłowo:
    Biała wtyczka z DC41-00204B powinna iść do białego gniazdka CN1 – SUB PBA CONNECTION TERMINAL na płytce DC41-00203A
    (opisane jako: "Connect with SUB PBA").
    Błąd:
    Podłączyłem ją do czarnego gniazdka CN8 – PROGRAM UPDATE TERMINAL na płytce DC41-00203A
    (opisane jako: "Program Update terminal").

Zestawienie błędnie połączonych pinów:
    Gniazdo CN8 (gniazdo na płycie zasilającej) → połączony z wtyczką CN1 (gniazdo CN2 na panelu sterującym)
    1. 5V for Program Update      → 1. Main Tx (Sub Rx) Signal
    2. Signal for Program Update → 2. Main Rx (Sub Tx) Signal
    3. Signal for Program Update → 3. Sub Reset Signal
    4. RESET for Program Update → 4. 5V
    5. Signal for Program Update → 5. GND
    6. Rx for Program Update             → 6. 13V
    7. Tx for Program Update → 7. N.C
    8. GND for Program Update → 8. Standby Signal

Co sprawdziłem:
    - Na białej wtyczce/gniazdku jest napięcie 5 V i 13.7 V, więc wygląda na to, że zasilanie do panelu sterującego dochodzi.
    - Przycisk zasilania działa poprawnie – zwarcie na stykach przy wciśnięciu - oczywiście brak jakiejkolwiek reakcji ze strony panelu.
    - Słychać bardzo ciche syczenie z jednej z płytek, najprawdopodobniej z cewki – może przetwornica, ale to raczej wydaje się normalne.
    - Raczej nie widać upalonych elementów.
    - Oznaczenie na mikrokontrolerze, tym z 64 nóżkami "2P0C B1E2 50427508" - nie mogłem znaleźć nic w Internecie.

Pytania:
    1) Czy podłączenie panelu sterującego do złego gniazda (czarnego) uszkodziło coś na płytce sterującego czy głównej?
    2) Co jeszcze mogę sprawdzić, zanim zacznę szukać nowej płytki sterującej?
    3) Czy można jakoś zweryfikować, czy mikrokontroler na DC41-00204B w ogóle startuje?

PS nie mam zdjęcia spodu płytki głównej, bo wyciąłem tylko kawałek plastiku z obudowy który potrzebowałem, więc załączam zdjęcie prawie identycznego pcb pożyczone z innego wątku.

Samsung WF60F4E0W2WEO ecobubble – brak reakcji po błędnym podłączeniu modułuPłytka PCB modułu sterującego pralki Samsung z opisanymi złączami i przekaźnikami.Zdjęcie płytki drukowanej panelu sterującego pralki Samsung z zaznaczonymi złączami CN1, CN2, CN3 i CN4 oraz opisami sygnałów dla każdego złącza.Płytka PCB z pralki Samsung DC41-00204B z oznaczonymi pinami i sygnałami, widok z tyłu. Widok dolnej strony płytki drukowanej PCB z wieloma ścieżkami i punktami lutowniczymi, typowy moduł pralki.Przednia płytka sterująca DC41-00204B do pralki Samsung z wyświetlaczem, przyciskami i złączami podłączeniowymi, położona na szarej powierzchni.Schematyczny rysunek PCB modułu pralki Samsung z zaznaczonymi pięcioma złączami i elementami. 
    AI: Czy po bardzo dokładnych oględzinach (np. pod lupą) zauważyłeś jakiekolwiek ślady uszkodzeń na płytkach – przebarwienia, nadtopienia, zapach spalenizny, uszkodzone ścieżki lub elementy (szczególnie w okolicach złącz, mikrokontrolera lub przetwornicy)?
    Nie zauwżyłem
    AI: Jakim sprzętem diagnostycznym dysponujesz (np. multimetr, oscyloskop, programator, zasilacz laboratoryjny) i czy masz możliwość sprawdzenia sygnałów logicznych lub napięć bezpośrednio na mikrokontrolerze?
    Multimetr, zasilacz laboratoryjny. Nie mam możliwości sprawdzenia sygnałów logicznych
  • #2 21550499
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3232
    Spróbuj odwrócić wtyczkę na RY4.
    CN5 jest podpięte?
  • #3 21550551
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2326
    Wiem, będzie to trudne przez ten żel, ale zmierz, czy na liniach TX i RX nie masz zwarcia albo dziwnych wartości względem masy, pomiar spadek napięcia, miernik ustawiony na pomiar półprzewodników. Zmierz też, czy na liniach TX, RX nie ma jakichś elementów zabezpieczających, diody włączone do masy i do zasilania, czasami się stosuje w takich konstrukcjach.

Dodano po 3 [minuty]:

kam246 napisał:
    Czy można jakoś zweryfikować, czy mikrokontroler na DC41-00204B w ogóle startuje?

Można moduły na stół i mierzymy oscyloskopem czy pracuje generator przy CPU oraz co się dzieje na lichach tx rx czy moduły gadają miedzy sobą zapewne nie
    Acha jedno zdjęcie opis panelu się nie otwiera. ....
  • #4 21553335
    kam246
    Poziom 2  
    Dla porządku dopisuję, że problem został rozwiązany.

Wyjąłem całą główną płytkę PCB i sprawdziłem, czy podczas wcześniejszego wycinania plastiku od spodu obudowy nie przeciąłem przypadkiem ścieżek. Okazało się, że w dwóch miejscach, w tym jedna ścieżka należąca do pinu 1 złącza CN1 (Main Tx Signal).

Wniosek na przyszłość: zamiast wycinać fragmenty plastiku, lepiej po prostu odciąć żel na krawędziach i wyjąć płytkę w całości. Jest to prostsze i bez ryzyka uszkodzeń.

Po naprawie pralka działa prawidłowo. Dodatkowo poprawienie lutów na cewkach przekaźników zmiany kierunku silnika skutecznie usunęło wcześniejszy błąd 3E.
REKLAMA