logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch GSD26N11/01 (FD9007) – zamrażarka za mocno mrozi na każdej pozycji, wymiana termostatu?

Riverbend 16 Maj 2025 06:52 564 16
REKLAMA
  • #1 21550536
    Riverbend
    Poziom 7  
    Zamrażarka Bosch FD9007
    Mam taki problem. Skala na pokrętle jest 0–4 i jest jeszcze S (szybki). Wiem, że właściwa temperatura powinna być -18 °C. Gdy ustawiam na minimum, czyli "1", temperatura jest około -22 °C, nawet -25 °C. Więc trochę za nisko, ale nie da się zejść niżej, bo wyłączę zamrażarkę. Gdy ustawiam wyżej, np. "3" czy "4", to temperatura spada do blisko -30 stopni (Syberia). Podejrzewam termostat. Kupiłem zamiennik w sklepie z częściami AGD, bo oryginalny kosztuje tyle co cała zamrażarka.

Proszę o pomoc.
    Czy zamiennik jest właściwy? Zamieszczam fotki termostatu i tabliczki znamionowej zamrażarki. Drugie pytanie... czy moja diagnoza jest właściwa? Czy to termostat? Zamrażarka ma już trochę lat.
    Bosch GSD26N11/01 (FD9007) – zamrażarka za mocno mrozi na każdej pozycji, wymiana termostatu?Zamrazarka...Bosch.jpeg (70.84 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Bosch GSD26N11/01 (FD9007) – zamrażarka za mocno mrozi na każdej pozycji, wymiana termostatu?termostat..1.jpeg (85.01 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Bosch GSD26N11/01 (FD9007) – zamrażarka za mocno mrozi na każdej pozycji, wymiana termostatu?termostat..2.jpeg (84.52 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 21552489
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 882
    Zamiennik jest do zamrażarki, więc go zastosuj.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #3 21552736
    Riverbend
    Poziom 7  
    Wymieniłem termostat na zamiennik i... nadal jest źle, tylko inaczej. Teraz bez względu na to, czy ustawiam na 1, 2, 3 czy też 4, temperatura jest taka sama... około -16 stopni.
    Zastanawiam się, czy ten zamiennik jest właściwy, czy też przyczyna jest inna. Kapilara w zamienniku była znacznie dłuższa niż w oryginale. Byłem zmuszony zrobić kilka "okretek" nadmiaru kapilary, żeby się zmieściła pod panelem. Starałem się nie robić ostrych zakrętów kapilary... Ale... kto wie... czy to zaszkodziło, czy jest niewłaściwych parametrów.
    Nie wiem... W tej sytuacji jestem zmuszony wrócić do starej, oryginalnej... i mieć nadzieję, że ta będzie chociaż tak działać jak przed wymianą.
  • #4 21552993
    kecajk49
    Poziom 38  
    Czy agregat zatrzymuje się?
    Parametry termostatu to temperatura najwyższa, czyli najcieplej dla niego to -25°C, a najzimniej to -32°C, więc skoro zmierzyłeś -16°C, to problem leży w agregacie, a nie w termostacie! Wygląda na problem ze sprężarką! Albo z osuszaczem, jeśli czynnik jest w układzie. Stawiam na zużycie sprężarki i większe straty na niej, co powoduje brak możliwości osiągnięcia niższej temperatury!
    Inny termostat?

Raczej nie do znalezienia, bo od dawnych lodówek też miały niższe temperatury niż osiągasz obecnie w zamrażarce, pomijając brak wyjścia ALARM, który jest w zamrażarkach.
  • REKLAMA
  • #5 21552997
    Riverbend
    Poziom 7  
    Ok, ale dlaczego w takim razie przy starym, oryginalnym termostacie temperatura jest w okolicach -23, czasami -25?

Dodano po 57 [sekundy]:

Agregat się zatrzymuje.
  • #6 21553088
    kecajk49
    Poziom 38  
    To o co chodzi z tym termostatem bo się gubię?
    Czy mierzono podawane temperatury?
  • REKLAMA
  • #7 21553130
    Riverbend
    Poziom 7  
    Stary, oryginalny termostat przy "1" dawał na -23, nawet -25. Nie dało się cofnąć, żeby ciut podnieść temperaturę do -18.
    Nowy, wymieniony zamiennik zachowuje się dziwnie... Czy nastawię na "1", czy na "4" — taka sama temperatura około -16.
  • #8 21553141
    kecajk49
    Poziom 38  
    Były takie chińskie ale do chłodziarek W , które wyłączały wyżej niż powinny (jakieś -10 zamiast 2-3) , może i ten nowy też ma taki problem?
    Nominalne temperatury masz są opisane na korpusie a jeśli sprężarka zatrzymuje się to coś jest nie tak z termostatem,
    A przewody to podłączyłęś jak trzeba? bo zalatuje mi to błędem, sprężarka powinna być na "4"- chyba czarny przewód?
  • #9 21553197
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3368
    Zamontuj z powrotem stary termostat i zobacz czy wróci do poprzednich temperatur.
    Jaki jest ten stary termostat? Jakieś oznaczenia, zdjęcia?
  • #10 21553363
    Riverbend
    Poziom 7  
    Stary termostat był produkcji słowackiej, nie chińskiej.

Wróciłem do starego, oryginalnego termostatu Bosch i mam tak, jak miałem. Przy nastawieniu na "1" temperatura jest -22 °C, -23 °C w zależności od półki.
    Czyli troszkę za zimno... Toż ma być -18 °C. Zrobiłem fotki oryginalnego termostatu Bosch, jak również zamiennika. Ktoś tutaj się zna, to może mi powie, czy zamiennik jest właściwy.
    Bosch GSD26N11/01 (FD9007) – zamrażarka za mocno mrozi na każdej pozycji, wymiana termostatu?Termostat ...ch 01.jpeg (92.51 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Bosch GSD26N11/01 (FD9007) – zamrażarka za mocno mrozi na każdej pozycji, wymiana termostatu?Termostat ...ch 02.jpeg (64.71 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Bosch GSD26N11/01 (FD9007) – zamrażarka za mocno mrozi na każdej pozycji, wymiana termostatu?Termostat ...ch 03.jpeg (56.68 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Bosch GSD26N11/01 (FD9007) – zamrażarka za mocno mrozi na każdej pozycji, wymiana termostatu?Termostat ...ch 04.jpeg (63.65 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Bosch GSD26N11/01 (FD9007) – zamrażarka za mocno mrozi na każdej pozycji, wymiana termostatu?Termostat ...ch 05.jpeg (86.31 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Bosch GSD26N11/01 (FD9007) – zamrażarka za mocno mrozi na każdej pozycji, wymiana termostatu?Termostat ...ik 01.jpeg (82.15 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Bosch GSD26N11/01 (FD9007) – zamrażarka za mocno mrozi na każdej pozycji, wymiana termostatu?Termostat ...ik 02.jpeg (97.51 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Bosch GSD26N11/01 (FD9007) – zamrażarka za mocno mrozi na każdej pozycji, wymiana termostatu?Termostat ...ik 03.jpeg (71.24 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21553591
    Riverbend
    Poziom 7  
    A... jeszcze jedno. Zauważyłem, że kapilara oryginalna Boscha jest troszkę krótsza... nie dochodzi do dna otworu na kapilarę. Sięga jakieś 5-6 cm przed denkiem.
    Ma to jakieś znaczenie? Toż to oryginał...
  • #12 21553688
    kecajk49
    Poziom 38  
    Prawidłowo powinna sięgać dna kanału.
    Brak odpowiedzi na postawione pytanie o obsadę konektora nr 4 termostatu czarnego, bo jeśli przewód czarny prowadzący do sprężarki jest na innej pozycji niż był na czerwony to o wyłączaniu sprężarki decyduje styk załączający sygnał ALARM !
    Wrzuć fotkę konektorów czerwonego i czarnego z widocznym opisem konektorów bo ten czarny czymś się rożni od czerwonego.
  • #13 21553733
    Riverbend
    Poziom 7  
    Jezu... ja to pierwszy raz w życiu robiłem.
    Zrobiłem fotkę przed rozłączeniem termostatu oryginalnego, więc raczej na 99,9% jest dobrze podłączone.

Dodano po 27 [minuty]:

Nie jestem elektrykiem. Podlaczylem tak samo czarny zamiennik zakladajac, ze styki sa na tych samych pozycjach.
    Czyzby bylo inaczej ?
    Załączniki:
    • Bosch GSD26N11/01 (FD9007) – zamrażarka za mocno mrozi na każdej pozycji, wymiana termostatu? 002.jpg (100.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bosch GSD26N11/01 (FD9007) – zamrażarka za mocno mrozi na każdej pozycji, wymiana termostatu? 001.jpg (94.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21553848
    kecajk49
    Poziom 38  
    Opis konektorów zupełnie nieczytelny, brak takiej fotki tego czarnego termostatu.
    Czarny przewód ma być na "4"-ce ! bo to jest wyjście do sprężarki !
  • #15 21554062
    Riverbend
    Poziom 7  
    Czarny termostat wygląda identycznie, czarny kabelek podłączony do 4-ki tej po lewej (gdy pokrętło jest do dołu), bo tam są dwa styki.
    Nie mam fotki podłączonego czarnego, bo został zdjęty, ale to wygląda identycznie jak ten brązowy, oryginał. Tak samo był podłączony.
    Teraz na górnej półce zamrażarki mam -24 stopnie przy pokrętle ustawionym na "1". To jest zbyt zimno... Nie da się już cofnąć, aby podnieść temperaturę, bo "za plecami" jest już "0" i się wyłączy wszystko.
    W głowę zachodzę, o co tu chodzi...
  • #16 21554084
    kecajk49
    Poziom 38  
    Brązowy może mieć mocno zużyte przeguby ostrzowe a czarny może być fabryczny bubel., inna sprawa to osiąganie temperatur zadziałania podanych na korpusie.
  • #17 21554176
    Riverbend
    Poziom 7  
    Obydwa termostaty sa firmy Danfoss.
    Załączniki:
    • Bosch GSD26N11/01 (FD9007) – zamrażarka za mocno mrozi na każdej pozycji, wymiana termostatu? Termostat zamiennik 04.jpeg (71.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Zamrażarka Bosch model FD9007 (oznaczenie FD9007) ma problem z nadmiernym mrożeniem – przy ustawieniu termostatu na najniższą wartość "1" temperatura wynosi około -22 do -25 °C, a przy wyższych nastawach spada nawet do około -30 °C. Próba wymiany termostatu na zamiennik firmy Danfoss nie przyniosła poprawy; nowy termostat utrzymuje stałą temperaturę około -16 °C niezależnie od ustawienia pokrętła. Zamiennik miał dłuższą kapilarę, którą trzeba było skręcić, co mogło wpłynąć na jego działanie. Stary, oryginalny termostat Bosch, również firmy Danfoss, dawał niższe temperatury, ale nie pozwalał na podniesienie ich do optymalnych -18 °C. Agregat zamrażarki zatrzymuje się prawidłowo, co wskazuje, że problem nie leży w sprężarce. Podłączanie przewodów termostatu zostało wykonane zgodnie z oryginałem, z czarnym przewodem podłączonym do styku nr 4, który odpowiada za wyłączanie sprężarki. Dyskusja sugeruje, że problem może wynikać z parametrów termostatu lub jego zużycia, a także z długości i ułożenia kapilary. Ostatecznie zaleca się powrót do oryginalnego termostatu Bosch i ewentualne dalsze testy, gdyż zamiennik może mieć nieodpowiednie parametry lub być wadliwy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA