logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aprilia 500 – częste uszkodzenia cewki wtryskiwacza benzyny, co je powoduje?

911 17 Maj 2025 15:15 186 6
REKLAMA
  • #1 21551840
    911
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Co może niszczyć wtryskiwacz benzyny ? Mam skuter Aprilia 500 na wtrysku w zeszłym roku w lecie padł mi wtryskiwacz , brak przejścia na cewce . Wymieniłem i parę razy przejechałem sie ale pod koniec sezonu znów nie mogłem odpalić . Teraz szukając przyczyny znalazłem ,że spadła też wtyczka z czujnika położenia wałka rozrządu niestety ma uszkodzony ten zaczep na klikniecie . Poprawiłem to mocując na trytke nie ma mowy aby teraz spadła . Jednak nadal nie mogłem odpalić i wykryłem to samo brak przejścia na cewce wtryskiwacza .Moim zdaniem to ta wtyczka na czujniku raczej nie ma związku z uszkodzeniem wtryskiwacza .
    Co może być powodem ,że w tak krótkim okresie ta sama awaria .
  • REKLAMA
  • #2 21551880
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 688
    Zwykle to napięcie powoduje takie uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 21551889
    911
    Poziom 9  
    >>21551880 Ale co konkretnie można zrobić ? Który element obejrzeć ?
  • REKLAMA
  • #4 21552018
    Adamforum
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Sprawdź rezystancję na kostce, cewce, też napięcie przed odpaleniem i po odpaleniu.
  • #5 21552138
    911
    Poziom 9  
    >>21552018 Ale obecnie silnik nie odpala . I tak się obawiam ,że jak włoże kolejny wtryskiwacz czy go też zaraz nie spali . Staram sie odgadnąć przyczyne . Cewki tych uszkodzonych mają przerwę a nowy około 15ohm.
  • REKLAMA
  • #6 21552245
    Adamforum
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Jeszcze raz, sprawdź rezystancję na pinach od wtrysku po zapłonie i bez.
  • #7 21552255
    olekt2002
    Poziom 31  
    Ocena: 498
    Warto byłoby zmierzyć napięcie w instalacji. Cewkę i tak trzeba wymienić. Uruchomić silnik i dokonać pomiarów.

Podsumowanie tematu

✨ W skuterze Aprilia 500 zasilanym wtryskiem paliwa pojawia się problem częstych uszkodzeń cewek wtryskiwacza benzyny, objawiający się brakiem przejścia na cewce. Uszkodzenia mogą być spowodowane nieprawidłowym napięciem w instalacji elektrycznej. Zaleca się pomiar rezystancji na pinach wtryskiwacza zarówno przed zapłonem, jak i po uruchomieniu silnika, a także kontrolę napięcia w instalacji. Uszkodzona wtyczka czujnika położenia wałka rozrządu, mimo mechanicznego uszczelnienia, raczej nie wpływa na awarie cewki. Wymiana cewki jest konieczna, jednak bez ustalenia przyczyny napięciowej problem może się powtarzać. Diagnostyka powinna obejmować pomiary rezystancji i napięcia w układzie wtryskowym podczas pracy silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA