logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja serwera FTP na Neostradzie z routerem i G6 FTP Server

Tsport 17 Gru 2005 05:57 1607 5
REKLAMA
  • #1 2090910
    Tsport
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam chciałbym postawić serwer ftp. Mam neostradę ,router i g6 ftp serwer. W opcjach routera przekierowałem w zakładce Virtual Server dwa porty 20 - public port na 20 private port, port type - tcp i podałem host ip adress 10.0.0.50 i tak samo zrobiłem z portem 21. G6 ftp serwer skonfigurowałem zgodnie z postem znalezionym na elektrodzie. Wchodząc na serwer ze swojego kompa 10.0.0.50 widzę go, natomiast z drugiego w wewnetrznej sieci już nie - komunikat - błąd podczas dostępu do folderuupewnij się czy nazwa jest poprawna lub nie mam uprawnień dostępu. Komputer nie jest podłączony z siecią. Nie wiem co zrobić aby drugi komputer w sieci widział serwer. Chciałbym udostępnić serwer na zewnątrz wykorzystując no-ip. Co mam zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 2091290
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Z tego co napisałeś wynika, że ustawiłeś wszystko co potrzeba aby działał serwer FTP.
    Problem może być z ustawieniami serwera FTP dla konkretnego login'u.
  • REKLAMA
  • #3 2091325
    JacoMan
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Lekko zakrecony tej twoj opis, wiec napisze jak to zrobic najprosciej.
    Konfigurujesz G6 co jest proste.
    Jezeli chcesz aby osoby z sieci lokalnej wchodzily na tego ftp nic nie musisz robic na ruterze, po prostu wchodza na twoj ftp wpisujac jako adres serwera ftp: 10.0.0.50
    Jezeli chcesz go uodstepnic na zewnatrz (z internetu), to wlasnie tak jak pisales, przekierowywujesz porty na ruterze na twoje ip lokalne, wtedy osoba z zewnatrz wpisuje jako adres serwera ftp twoje ip neostrady. (oczywiscie nic sie nie zmienia dla userow lokalnych, dalej wchodza do Ciebie po 10.0.0.50
    Jezeli chcesz na no-ip, po prostu sie rejstrujesz, sciagasz klienta i instalujesz go na swoim kompie, on wykrywa odpowiednie ip i je rozglasza. Wtedy ludzie z zewnatrz wchodza juz po nazwie, np costa.no-ip.com. (ludzie z wewnatrz, dalej wchodza po ip 10.0.0.50)

Jak tak zrobisz wszystko musi dzialac.
  • REKLAMA
  • #4 2093269
    Tsport
    Poziom 14  
    Teraz wszystko działa a nic nie robiłem.
    Mam jeszcze jedno pytanie: Jak zwiększyć prędkość przesyłu? Obecnie jest ok 6-7 kb/s
  • REKLAMA
  • #5 2093492
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Tsport napisał:
    Mam jeszcze jedno pytanie: Jak zwiększyć prędkość przesyłu? Obecnie jest ok 6-7 kb/s

Wykupić szybsze łącze ...

Rozumiem, że taki transfer mają osoby spoza Twojej sieci.
    Zwróć uwagę na to, że w Neo szybkość wysyłania jest znacznie mniejsza od ściągania.
  • #6 2094051
    Tsport
    Poziom 14  
    mbo napisał:
    Tsport napisał:

Wykupić szybsze łącze ...

Rozumiem, że taki transfer mają osoby spoza Twojej sieci.
    Zwróć uwagę na to, że w Neo szybkość wysyłania jest znacznie mniejsza od ściągania.

No tak jest to rozwiązanie :) ale myslałem, że coś można jescze skonfigurować.
    A taki transfer mają oczywiście osoby spoza sieci.
REKLAMA