logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beretta Idra Exclusive 20I – czy części z modelu 24 pasują do 20I? Wymiana zaworów

darpex 18 Maj 2025 17:43 453 3
REKLAMA
  • #1 21552922
    darpex
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    zostałem przez los trochę postawiony pod murem i muszę reanimować stary kocioł Beretta Idra Exclusive 20I, żeby przetrwał mi do przyszłego roku do wymiany. A mianowicie padł w nim zawór gazowy, bezpieczeństwa i napełniający (po jego wykręceniu woda leci i trzpień też przesuwa się, kręcąc pokrętłem). Mam wówczas wątpliwości co do zasadności wymiany jego. Czy nie wydarzyło się coś niepokojącego w zaworze 3-drożnym? Zawór gazowy nieosiągalny nowy, tylko zostaje poszukanie używki. Czy może ktoś posiada taki zawór na zbyciu, bo to chyba będzie największy problem z zakupem? Znalazłem kompletny niby sprawny kocioł z demontażu Idra Exclusive 24. Czy części z niego będą kompatybilne z 20I, żeby przełożyć i na nowo uruchomić kocioł. Już zacząłem myśleć o wymianie kotła i sprawdzałem ceny, ale rząd wydatku 10-12 tys. zł jest poza możliwościami finansowymi w danej chwili. A temperatury są jakie są i jeszcze brak CWU. Proszę o odpowiedź, czy kupić ten 24 na dawcę.
    Pozdrawiam
    Darek
    AI: Czy możesz podać rok produkcji obu kotłów – swojego 20I oraz tego 24, który rozważasz na dawcę?
    20I był chyba montowany, jak dobrze pamiętam, w 2000 r.
    24I nie jest podany rok produkcji, ale patrząc na dystrybutora z etykiety, to są w podobnym wieku.
    AI: Czy oba kotły (20I i 24) są w tej samej wersji – np. oba są na gaz ziemny, oba są atmosferyczne/turbo?
    20I - gaz ziemny, atmosferyczny
    24I - gaz ziemny, atmosferyczny
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21554341
    serwis25
    Poziom 20  
    Ocena: 199
    Zawory gazowe w tych modelach nie są zamienne.
  • REKLAMA
  • #3 21554597
    darpex
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedź. Czyli dalej muszę szukać części i to tylko do modelu 20I.
  • #4 21558424
    darpex
    Poziom 9  
    Brak możliwości zakupu uszkodzonego zaworu. Rozwiązanie jest tylko jedno: zakup nowego kotła.
REKLAMA