logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Deye Hybrid ikona OFF-GRID – częste wyłączenia, spadki External Power, analiza

mm00007 19 Maj 2025 09:06 3732 12
REKLAMA
  • #1 21553442
    mm00007
    Poziom 3  
    Ocena: 7
    Witam,

Parę dni temu zamieniłem stary falownik Sofar na Deye SUN-10K-SG04LP3-EU wraz z magazynem energii Deye sg 5.1 pro (3sztuki).
    Wydaje mi się, że falownik trochę dziwnie pracuje tzn. często pojawia się czerwona ikona OFF-GRID.
    W ustawieniach Grid Setting/IP Protection napięcie średnie z 10minut mam ustawione na 260V, a maksymalne napięcie chwilowe 0.1s ustawione na wartość 265V.

Falownik jest zintegrowany z Home Assistantem.
    Oto niektóre przebiegi:

Niebieski - to pomiar mocy (suma 3 faz) na wejściu do domu - mierzona przez urządzenie Shelly3EM.
    Żółty - po External Power z integracji falownika (falownik ma podłączony miernik Chint DTSU666 przez kabel; dodam, że falownik w czasie przedstawionym na wykresie nie zgłąszał problemów z komunikacją z miernikiem).
    Pasek żółto-szary pokazuje kiedy Grid było właczone/wyłączone.
    Czerwony - to produkcja z paneli

Wykres mocy i statusu zasilania sieciowego dla falownika Deye SUN-10K-SG04LP3-EU zintegrowanego z Home Assistantem, pokazujący stan Grid oraz pomiary mocy z urządzeń Shelly3EM i zewnętrznego miernika.

Skąd te spadki External power do zera?
    Falownik wyczaja, że coś jest nie tak i odcina Grida? - to by tłumaczyło spadek do External Power do zera - ten zółty przebieg, ale z kolei Shelly dalej mierzy jakąś moc.
    Skąd te wyłączenia Grida? ( z przebiegów napięć raczej nie wynika, aby średnie napięcie z 10 minut przekraczało 260V)

Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21553446
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1609
    Sprawdzałeś na niższych napięciach około 253V i 255V?
  • REKLAMA
  • #3 21553516
    mm00007
    Poziom 3  
    253 średnie i 265 max miałem wcześniej i to samo

Dodano po 2 [minuty]:

tak wygląda prąd w L1 na Shelly i na Internal CT1 Current
    Internal CT1 Current pokazuje spadki do zera (CT2 i CT3 to samo), a przecież w domu wszystko działa
    Jest to wersja Chint 80A, która nie wymaga zawnętrznych CT, więc i żadnej kalibracji raczej też nie.

Wykres porównujący prąd mierzony na kanale A Shelly3EM i czujnikiem Internal CT1, przedstawiający odczyty w amperach w czasie.

Tu napięcia
    Wykresy pokazujące dane z monitoringu energii Shelly EM: moc całkowita, moc zewnętrzna, moc PV oraz napięcia trzech faz w domu.

Wykres liniowy przedstawiający status „włączono” dla urządzenia Grid przez kilka dni tygodnia z wyraźnym podziałem na dni.
    Tak Grid wyglądał od środy. Od soboty zacząłem dopiero rozładowywać magazyn i jakby wtedy się popsuło. Na początku tylko naładowałem magazyn i tak stał przez jakieś 2 dni. Potem dopiero ustawiłem rozładowywanie.

Dodano po 6 [godziny] 11 [minuty]:

Reset ustawień do fabrycznych, oraz ustawienie wszystkiego na nowo pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 21554546
    mm00007
    Poziom 3  
    Witam,

Po wczorajszym resecie wszystko wyglądało ok.
    Aż do momentu kiedy falownik zaczyna ładować magazyn.

Do godziny 8 rano magazyn był w trybie rozładowywania. Od 8 ładowanie.
    Wtedy też falownik zaczyna "szaleć" z napięciami w sieci (przekraczając nieraz nastawione limity napięcia z 10minut, czy też napięcia maksymalnego) i bardzo często wyłącza GRID.

Kolejny reset (zrobiony zdalnie przez aplikacje "Factory Reset - ENABLE" )
    przywrócił wszystko do normy - napięcia wyglądają dobrze.

Wygląda na to, że jak magazyny jest powoli rozładowywany - pomiędzy 22, a 6, to napięcia "szaleją", od 6 sprzedawał do sieci szybciej - wtedy napięcia były ok, od 8 - ładowanie i znów sieczka napięciowa.
    Wykresy parametrów falownika: moc, poziom naładowania baterii i napięcia fazowe sieci na osi czasu.
    Zrzut ekranu z wykresami monitorującymi pracę falownika, magazynu energii oraz napięć w sieci elektrycznej na przestrzeni doby.

Gdzie w apliakacji znajdę wersję oprogramowania?
    Jak mógłbym zaktualizować oprogramowanie nie będąc instalatorem?

Dzięki.

Zrzut ekranu przedstawiający sekcję „Version Information” z danymi o wersjach oprogramowania i firmware’u systemu, w tym protokół, HMI, wersję ogniw litowych oraz wersje językowe.
  • #5 21554595
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 487
    Sprawdź wszystkie ustawienia dotyczące ładowani/rozładowania magazynu.

Magazyn powinien być ładowany tylko z paneli PV.
    Rozładowywany jedynie po zmierzchu w czasie najkorzystniejszych cen jeśli w ogóle chcesz oddawać tą energię do sieci.
    Najlepiej wykorzystać ją do auto konsumpcji.

Jeśli masz w ustawieniach rozładowanie magazynu po naładowaniu 100% to będzie wysyłał do sieci nawet jak świeci słońce łącznie z nadwyżką z PV.

Ustawienia maksymalnego eksportu do sieci.
  • #6 21554603
    mm00007
    Poziom 3  
    Laduje do 17. Po 17 rozladowuje.
    Laduje/rozladowuje pradem 100A (3x sg..5.1 pro).
    Co bym nie ustawil, to nie powinien on tak szalec z napieciami.

Jest to nowy falownik z oprogramowaniem wgranym przez producenta. Wydaje mi sie, ze to jakis blad oprogramowania.

Dodano po 23 [minuty]:

po resecie - godzina 10:20 napięcia już wyglądają normalnie, a magazyn dalej się ładuje.
    Wykresy przedstawiające moc, poziom naładowania baterii i napięcia trzech faz z monitoringu falownika.
  • REKLAMA
  • #7 21554650
    techlock
    Poziom 33  
    Masz łącznie 15kWh energii w magazynie.
    Taki magazyn przy 100A naładujesz w 3 godz. Zakładam, że PV ma moc 10kWp. W piku widać ponad 8kWp.
    Zakładając wzrost nasłonecznienia od rana od 8:00, ładujesz do 100A
    51,2V x 100A = 5,12kW max
    O 8:00 magazyn naładowany w 35%, czyli masz około 9kWh do doładowania.
    Jak ładujesz magazyn to nic nie wysyła do sieci, bo wszystko tłoczy w magazyn.
    Na wykresie widać, że około 9:50 zaczyna wysyłać do sieci więcej energii ponad to co ładuje do magazynu, stąd rośnie napięcie w sieci. Czyli przed 10:00 magazyn jest już naładowany prawie do pełna, prąd ładowania się zimniejsza.
    Zauważ, że napięcie w sieci na niebieskiej fazie od 6:00 już jest wysokie, blisko 250V, na czerwonej jest niższe, nierówne obciążenie sieci 3F.
    Wychodzi na to, że do 17 to tylko doładowujesz magazyn jak napięcie sumaryczne magazynu spadnie, a resztę pcha w sieć.

Popytaj sąsiadów, czy u nich napięcie w sieci jest też wysokie, ewentualnie zmierz. Zgłoś do OSD zbyt wysokie napięcie w sieci.

Sprawdź prądy ładowania magazynu, to dziwne, że po resecie napięcia w sieci też są inne niż przed.
  • #8 21554673
    mm00007
    Poziom 3  
    Dzieki bardzo za zainteresowanie.

Jednak Twoja analiza chyba nie jest poprawna?
    Teraz jest 12:30 a ja mam 75% w magazynie.

Te napiecia - zaszumione, sa wynikiem dziwnej pracy falownika. Jak go wylacze lub zresetuje, to wtedy wygladaja normalnie. Problem jest w falowniku.

To zaszumienie napiec jest wynikiem dziwnej pracy falownika.

Dodano po 5 [minuty]:

Pomiedzy 6 a 7:10 ustawiona mial sprzedaz do sieci z pelna moca. Wtedy napiecia wygladaly ok - a gdyby w tym momencie siec/sasiedzi juz podnosili napiecie, to byloby duzo gorzej. A bylo lepiej :). Falownik ma jakis blad.
  • #9 21554686
    techlock
    Poziom 33  
    Może w Home Assistantem coś źle odczytuje i ewentualnie wysyła jakieś błędne dane do falownika.
    Nie sprecyzowałeś co znaczy
    mm00007 napisał:
    Falownik jest zintegrowany z Home Assistantem.

Sprawdź fizycznie napięcia w sieci i to co pokazuje sam falownik. Ewentualnie odłącz HA na próbę, żeby tylko sam falownik zarządzał procesem.
  • #10 21554699
    mm00007
    Poziom 3  
    Falownika ma logger wifi. HA ma integracje i wszystko zczytuje.
    Na falowniku zaswieca sie i gasnie ta ikonka od OFF-GRID w tycha samych momentach co HA pokazuje, ze grid jest off.

Poza tym, na wejsciu do domu mam licznik Shelly3EM i pokazuje to samo. Wiec HA dobrze wszystko czyta.

Napiecia z Shelly vs z falownika/HA:

(Sa podobne)

Wykres porównujący napięcia trzech faz z licznika Shelly3EM oraz z trzech linii sieci energetycznej odczytywanych przez falownik/HA w czasie.
  • #11 21554736
    techlock
    Poziom 33  
    Przydałby się porównać z jaką mocą aktualnie ładuje magazyn w stosunku do wytwarzanej energii przez PV
    To że jest 75% naładowania nie znaczy, że ładuje prądem 100A, a powinien jeśli jest wystarczająco en. z PV.
    Z tego co piszesz wynika, że falownik powoduje wzrost napięć w sieci, przynajmniej na odcinku pomiaru przy falowniku.
  • #12 21554742
    mm00007
    Poziom 3  
    Ladowal malym pradem bo bylo pochmurnie.

Pisalem o tych 75% bo to sie nie zgadzalo z Twoja analiza.

Postaram sie zaktualizowac oprogramowanie pozniej. Moze pomoze.

Dodano po 4 [godziny] 43 [minuty]:

Po aktualizacji wszystko wygląda OK.
    Zobaczymy jak będzie przez noc.

Zrzut ekranu z panelu monitorowania instalacji fotowoltaicznej z wykresami PV, mocy, baterii, prądu i napięcia.
  • #13 21556005
    mm00007
    Poziom 3  
    A więc :)

Deye Hybrid ikona OFF-GRID – częste wyłączenia, spadki External Power, analizajpg3.jpg (596.19 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Po aktualizacji oprogramowania falownika dalej mam "szumy" w napięciu, ale JEST TO CAŁKOWICIE NORMALNE (a przynajmniej tak mi się wydaje).
    Wczoraj wieczorem sobie uświadomiłem o co chodzi:

Patrząc na wykres, od lewej...:
    1. Mając naładowany magazyn (15kWh), około godziny 21:30 uświadomiłem sobie, że mam wybrany tryb ZERO EXPORT TO LOAD, a chce mieć ZERO EXPORT TO CT, więc zmieniłem na ZERO EXPORT TO CT i wtedy zaczynają się "szumy" - co jest naturalne w tym trybie. Falownik stara się utrzymać na wyjściu z domu (na liczniku) moc równą parametrowi ZERO EXPORT POWER ( u mnie w okolicach 20W), więc na każdą zmianę obciążenia w domu musi on dynamicznie reagować i stąd te gwałtowne zmiany napięcia.
    (niektórzy maja problem ze zbyt wysokim napięciem w sieci nawet w nocy - to już wiemy dlaczego - bo jakiś sąsiad ma magazyn).
    Magazyn wraz z falownikiem w trybie ZERO EXPORT TO CT, dzielnie pilnowali tego, abym nie pobierał zbyt wiele z sieci przez całą noc, robiąc szum w napięciach, no ale taki mamy klimat.

2. O godzinie 07:00 Home Assistant zmienił tryb na EXPORT FIRST (na zielono na wykresie - u góry) i sprzedał wszystko do sieci - robiąc miejsce na nową energię podczas całego nadchodzącego dnia.
    I tu widać, że napięcia się uspokoiły - falownik pchał ile wlezie do sieci.

3. O godzinie 7:13 magazyn doszedł do progu BATTERY LOW SOC = 35% i przestał się dalej rozładowywać (pomimo wybranego poziomu 20% z tabelki TIME OF USE, tu mój błąd), automatyzacja HA zmieniła tryb znów na ZERO EXPORT TO CT i znów "szumy".

4. Po godzinie 8, zmienił się SYSTEM WORK MODE-2 na 100% baterii (ten zakres czasowy z TIME OF USE) - czyli brak dalszego rozładowywania magazynu. Po 8 bawiłem się trybami ZERO EXPORT TO LOAD, EXPORT FIRST oraz BATTERY FIRST i LOAD FIRST, co widać na przebiegach.

Reasumując, ZERO EXPOPRT TO CT będzie wprowadzało "szum" i okresowe wyłączanie się falownika - OFF-GRID, bo będzie on przekraczał limity GRID SETTING-IP PROTECTION.
    Jeśli ktoś ma podłączone coś do LOAD (backup load), to domyślam się, że w trybie ZERO EXPORT TO LOAD również będą "szumy".

Jeśli komuś chciało się to przeczytać i ma jakieś uwagi, spostrzeżenia, to będzie mi miło je przeczytać.

Tu mam ustawienia TIME OF USE:

Zrzut ekranu ustawień System Work Mode-2, pokazujący przedziały czasowe ładowania/rozładowania, moce i poziomy baterii dla magazynu energii.
    Deye Hybrid ikona OFF-GRID – częste wyłączenia, spadki External Power, analizajpg2.jpg (154.34 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

A teraz moje pytania:
    (trochę off topic - sorry)

1. Czy jest możliwe ustawienie falownika (bez Home Assistanta, bo z nim można wszystko ustawić i jest to potężne narzędzie), w ten sposób aby:

za dnia ładować magazyn z PV,
    jak magazyn naładowany, to sprzedawać do sieci,
    o godzinie 17, przejść do trybu ZERO EXPORT TO CT (nie sprzedawać energii, tylko wykorzystywać magazyn tak, żeby był około zerowy pobór energii z sieci),
    rozładowywać w ten sposób magazyn do godziny 7 rano i wtedy
    przejść tryb ładowania magazynu?

2. W związku z tym, że wymieniłem stary falownik (bez magazynu) na nowy+magazyn, muszę to zgłosić do TAURONA.
    Czy najpierw zgłaszam MODERNIZACJĘ MIKROINSTALACJI, a potem dodanie magazynu, czy najpierw dodanie magazynu, a potem modernizację, czy w MODERNIZACJI mam od razu opcję dodania magazynu?

3. W OŚWIADCZENIU INSTALATORA jest punkt 5.
    "W zakresie regulacji mocy biernej uruchomiono sterowanie mocą bierną w funkcji napięcia na zaciskach generatora (tryb Q(U))", czy ten falownik ma takie coś?
    Tak wygląda menu ustawień:

Lista opcji menu ustawień falownika z wyróżnioną sekcją Grid Setting-(V(W)V(Q)).

4. Jakie macie ustawienia magazynu (mówimy o magazynie z BMS LiFePO4) jeśli chodzi o :
    a. shutdown
    b. low bat
    c. restart

5. Czy mogę sprzedawać energię z magazynu w dowolnych godzinach? (TAURON, stara metoda rozliczania.... sprzedaję 100%, odbieram 80%, chyba coś takiego)

6. Czy instalator musi mieć wszystkie 3 uprawnienia? czy jedno wystarczy? (skoro jest możliwość zaznaczenia minimum jednego, to chyba jedno wystarczy?)

Wyciąg z formularza z trzema polami do zaznaczenia odnośnie uprawnień do instalowania mikroinstalacji, z miejscami na wpisanie numerów dokumentów.

Dzięki.
    Załączniki:
    • Deye Hybrid ikona OFF-GRID – częste wyłączenia, spadki External Power, analiza jpg.jpg (522.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana falownika Sofar na Deye SUN-10K-SG04LP3-EU z magazynem energii Deye SG 5.1 Pro (3 sztuki) spowodowała częste pojawianie się czerwonej ikony OFF-GRID oraz spadki wartości External Power do zera, mimo poprawnej pracy instalacji i komunikacji z miernikiem Chint DTSU666. Ustawienia napięć w Grid Setting/IP Protection wynosiły 260V (średnie 10 min) i 265V (maksymalne chwilowe). Po resetach do ustawień fabrycznych problem częściowo ustępował, jednak podczas ładowania magazynu energii falownik generował niestabilności napięciowe, przekraczając limity i wyłączając GRID. Analiza wykazała, że napięcia w sieci były nierówne i wysokie, co mogło wynikać z pracy falownika i magazynu, a nie z zewnętrznych warunków sieciowych. Zalecano sprawdzenie ustawień ładowania i rozładowania magazynu, aby magazyn był ładowany tylko z paneli PV i rozładowywany głównie po zmierzchu, z ograniczeniem eksportu do sieci. Po aktualizacji oprogramowania falownika problem z napięciami uległ poprawie, choć pojawiły się „szumy” napięciowe, które okazały się normalne w trybie ZERO EXPORT TO CT, gdzie falownik dynamicznie reguluje moc wyjściową, aby utrzymać zadany poziom eksportu energii. Integracja z Home Assistantem i pomiary z licznika Shelly3EM potwierdziły prawidłowość odczytów i synchronizację stanu OFF-GRID z falownikiem. Ostatecznie problem wynikał z charakterystyki pracy falownika w określonych trybach zarządzania energią i ustawieniach magazynu, a nie z błędu sprzętowego czy komunikacyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA