logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd ID67 w falowniku Sofar HYD 20KTL-3PH w trybie off-grid po zachodzie słońca

ArkadiuszBrzeg 07 Kwi 2025 17:44 471 4
REKLAMA
  • #1 21510684
    ArkadiuszBrzeg
    Poziom 10  
    Dzień dobry wszystkim. Mam problem z moim falownikiem hybrydowym Sofar HYD 20KTL-3PH. Podczas jego pracy w trybie off-gridowym (sieć energetyczna odłączona na stałe) po około dwóch dniach stabilnej pracy wyskakuje mi błąd ID67 i falownik na około minutę się wyłącza, po czym wznawia pracę. I tak się dzieje co kilka godzin. Ale dzieje się to tylko po zachodzie słońca, kiedy produkcji z PV już nie ma. Nie wiem, co z tym począć? Czy jest tutaj na forum ktoś, kto rozwiązał już u siebie ten sam problem? A może ktoś by mi wskazał dobrego fachowca od falowników hybrydowych Sofara? Mieszkam pod Wrocławiem i oczywiście z chęcią zapłaciłbym za taką usługę osobie, która podjęłaby się rozwiązania tego problemu u mnie w domu. Z góry dziękuję za pomoc - Arek
    AI: Czy mógłbyś podać więcej szczegółów na temat ustawień falownika, gdy pojawia się błąd ID67? Czy są jakieś specyficzne warunki, które mogą wpływać na jego działanie?
    Ustawienia standardowe
    AI: Czy próbowałeś już jakichś kroków w celu rozwiązania tego problemu? Jeśli tak, to jakie były wyniki tych prób?
    Próbowałem zmienić tryb działania magazynu energii na tryb Off-grid, ale nic to nie pomogło
  • REKLAMA
  • #2 21510796
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 885
    Masz infolinię Sofara czy sprzedawcy/serwisu to się tam zgłoś po poradę.

To może być coś nie w porządku z napięciem, pewnie spadło poniżej 200-210V.
  • REKLAMA
  • #3 21510909
    ArkadiuszBrzeg
    Poziom 10  
    >>21510796 Dzwoniłem na infolinię Sofara i jedyne, co mi podpowiedzieli, to abym zmienił tryb magazynowania energii z autokonsumpcji na tryb off-grid. Tak też zrobiłem i nic to nie dało - nadal po zmierzchu błąd ID67 i restart falownika. A napięcie nie miało jak spaść poniżej 200 V, jak sugerujesz, ponieważ jak zaznaczyłem na wstępie: napięcie sieci wynosiło dokładnie 0 V - sieć była odłączona i falownik pracował w trybie off-gridowym.
  • REKLAMA
  • #4 21510918
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 885
    Napięcie magazynu .
  • #5 21510960
    ArkadiuszBrzeg
    Poziom 10  
    >>21510918 Napięcie magazynu nigdy nie spada mi poniżej 510 V, a więc to nie to. Mówimy tutaj o błędzie ID67 w chwili, kiedy magazyn jest prawie pełny - czyli jego napięcie jest w okolicach 525 - 530 V.
REKLAMA