logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto położyć dodatkowy kabel YKY 5x1,5mm² do oświetlenia w garażu obok 5x6mm²?

krzysztof91s 19 Maj 2025 17:46 261 2
REKLAMA
  • #1 21553888
    krzysztof91s
    Poziom 2  
    Witam, niedługo będę kładł kabel miedziany do garażu ziemny YKY 5x6 mm², około 20 metrów i zastanawiam się, czy położyć drugi kabel ziemią obok do oświetlenia 5x1,5, bo mam nowy z budowy, mi został. W garażu będę miał 5 lamp, a obciążenie na gniazda to tak jak u każdego: jakiś kompresor, spawarka może pod siłę i inne elektronarzędzia.
    AI: Czy instalacja w garażu będzie jednofazowa czy trójfazowa?
    trójfazowa
    AI: Czy w rozdzielni garażowej planujesz osobne zabezpieczenia (np. osobny wyłącznik nadprądowy) dla oświetlenia i dla gniazd?
    Tak
  • REKLAMA
  • #2 21553926
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1356
    Witaj... Nie warto bo do samego oświetlenia garażu to Ci także wystarczy ten drugi 5x6mm2, niezależnie co będziesz nim zasilał.. No chyba, że go wykorzystasz także do sygnalizacji włamania do garażu itd itp... To w takim i podobnym celu położyłbym również kabel zasilający czy obsługujący np. kamerę i skrętkę aby nie kopać ponownie w zależności co sobie w przyszłości wymyślisz, na przykład stanowisko z obsługą komputera i internetu itd itp.?
  • #3 21554380
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    Jeśli zastanawiasz się, czy warto coś dodatkowo wykonać, bo może się okazać w przyszłości potrzebne, to ja mówię, że bezwzględnie warto.
REKLAMA