logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVR-8CH-5MP HiLook i kamery BCS-EA45VRR4-G(H2) nagrywa ciagle po ustawiemu na ruch

Budda25 20 Maj 2025 12:00 315 8
  • #1 21554637
    Budda25
    Poziom 8  
    Witam wszystkich, mam problem z konfiguracją rejestratora HiLook model DVR-8CH-5MP HiLook, który chciał, żeby współpracował z kamerami BCS-EA45VRR4-G(H2). Zestaw działa, problem mam z harmonogramem, chciałbym, żeby rejestrowany był obraz, jak będzie jakiś ruch, natomiast po tym ustawieniu nagrywa ciągle. Czułość nastawiłem już na 20 (taka wartość można było włączyć najmniejszą). Poniżej możliwość wyboru w harmonogramie.
    Ekran harmonogramu nagrywania w rejestratorze HiLook z opcjami ustawień i wybraną detekcją ruchu.
  • #2 21555422
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 636
    Wg tego co wstawiłeś to masz odznaczone, aby wybrany kanał nagrywał...
    A po za tym, nie masz naniesionych na osi czasu zakresów w jakich rejestrowany ma być obraz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21561116
    Budda25
    Poziom 8  
    Kurcze, nie to zdjęcie miałem dodać. Teraz jest aktualne. Przy tych ustawieniach, rejestrator nagrywa cały czas. Nie wiem, co w ustawieniach rejestratora zmienić, aby nagrywał tylko ruch. W nocy zauważyłem, że od czasu do czasu pojawi się jakiś owad. Natomiast w ciągu dnia nie wiem, co powoduje, że nagrywa cały czas.
    Zrzut ekranu panelu ustawień harmonogramu nagrywania rejestratora wideo, z tygodniowym grafikiem nagrywania ustawionym na tryb „Przełącznik automatyczny” przez całą dobę.
  • #4 21561134
    dawidedziu
    Masz wybrany przełącznik automatyczny(z tego co pamiętam to jest właśnie jako ciągle tzn dawniej było tak opisane na pierwszej pozycji), a wg harmonogramu jest zaznaczone jako ruch.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21561146
    Budda25
    Poziom 8  
    Czyli mam nastawić na ruch?
    Zrzut ekranu z harmonogramu kamery, na którym wybrana jest opcja Ruch oraz widoczne są zielone paski zaznaczające godziny działania.

Dodano po 5 [minutach]:

Chyba kolor zielony oznacza ruch na harmonogramie, bo zmienię na ruch, zapiszę, wyjdę z harmonogramu, wejdę raz jeszcze i jest przełącznik automatyczny z powrotem. Nigdzie nie umiem znaleźć instrukcji obsługi, z nowym rejestratorem nie było nawet linka do manuala, na stronie producenta też nie znalazłem.
  • #6 21561155
    dawidedziu
    Dokładnie tak - niebieski to nagrywanie ciągle, a zielony to ruch.
    I chyba w INTELIGENTNYCH znajdziesz ustawienie od włączenia detekcji oraz siatkę od narysowania pola wykrywania ruchu na wybranym kanale numer 1.
    Spróbuj uruchomić na nowo rejestrator, a jeśli to nie pomoże to pozostaje przywrócić rejestrator do ustawień fabrycznych i skonfigurowanie go od nowa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21561162
    Budda25
    Poziom 8  
    A kolor fioletowy oznacza inteligentny, więc może zamiast ruchu, to może tryb inteligentny, nie wiem, co to oznacza i co daje.
  • #8 21561205
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    Budda25 napisał:
    więc moze zamiast ruchu, to moze tryb inteligentny, nie wiem co to oznacza i co daje.

Przede wszystkim kamera musi obsługiwać ten tryb, co do samego trybu inteligentnego to:

"Ustawienie inteligentne w kamerze to proces konfiguracji, który pozwala kamerze na rozpoznawanie i analizę obrazu w sposób bardziej zaawansowany niż tylko wykrywanie ruchu. Dzięki temu kamera może identyfikować określone obiekty, np. osoby, pojazdy, zwierzęta, oraz reagować na konkretne zdarzenia, np. włamanie, szwendanie się, przekroczenie linii."
  • #9 21561220
    Budda25
    Poziom 8  
    No właśnie, te kamery, które mam w ustawieniach, za bardzo nie mają takich opcji.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfiguracji rejestratora HiLook DVR-8CH-5MP współpracującego z kamerami BCS-EA45VRR4-G(H2), gdzie po ustawieniu nagrywania na detekcję ruchu urządzenie nagrywa ciągle. Użytkownik ustawił czułość detekcji ruchu na minimalną wartość 20. W dyskusji wskazano, że w harmonogramie nagrywania należy poprawnie zaznaczyć zakresy czasowe oraz wybrać tryb nagrywania „ruch” zamiast „automatyczny” lub „ciągły”. Kolory w harmonogramie oznaczają: niebieski – nagrywanie ciągłe, zielony – nagrywanie na ruch, fioletowy – tryb inteligentny. Tryb inteligentny wymaga wsparcia ze strony kamery i pozwala na zaawansowaną analizę obrazu, np. rozpoznawanie osób czy pojazdów, co w przypadku posiadanych kamer jest ograniczone. Zalecane jest także skonfigurowanie siatki detekcji ruchu w ustawieniach inteligentnych oraz ewentualne przywrócenie rejestratora do ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja, jeśli problem będzie się utrzymywał.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA