logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HiLook - Jak ustawić nagrywanie tylko realnego ruchu i czy warto włączyć H.265+?

ku34 06 Sie 2024 10:00 1728 7
  • #1 21181599
    ku34
    Poziom 5  
    Ocena: 9
    Spiąłem ostatnio mały monitoring oparty na HiLook, ale chciałbym dopytać o kilka rzeczy, szczególnie chodzi mi o nagrywanie tylko ruchu.

Ustawiłem w harmonogramie, dla każdej z 4 kamer nagrywanie "Ruch". W kamerach domyślnie też jest to włączone.

Problem jest taki, że tych nagrań jest baaardzo dużo. Są przerwy, ale one są krótkie, maks po kilka minut. A potrafi nagrywać po 4-5 h bez przerwy.
    Jest "czułość" do ustawienia (domyślnie 60), ale nie mogę tego suwaka przestawić. Chciałbym, żeby to nagrywało tylko taki "realny" ruch, człowieka, auta, itp. A nie każdy przelot komara, zacienie, błysk, itp.
    Bo teraz w większości tych nagrań ciężko nawet dostrzec dlaczego się nagrało.

Kiedyś też można było chyba ustawić nagrywanie krótszego czasu po zdarzeniu (5-10 sekund), teraz jest tylko 30 sekund?

Dodatkowe pytanie, czy warto włączać "H.265+"?
  • #2 21181745
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15526
    ku34 napisał:
    mały monitoring oparty na HiLook

No a cóż to wchodzi w jego skład?
    ku34 napisał:

Lepsza kompresja - nagrania zajmują mniej miejsca.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21181783
    ku34
    Poziom 5  
    sosarek napisał:
    ku34 napisał:
    mały monitoring oparty na HiLook

No a cóż to wchodzi w jego skład?
    ku34 napisał:

Lepsza kompresja - nagrania zajmują mniej miejsca.

Ad. 2
    Czyli warto włączyć H.265+.

Ad. 1
    IPCAM-B4 i IPCAM-T4 + NVR PoE HiLook NVR-8CH-H/8P, biały.
  • #4 21187300
    @GUTEK@
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    Jeśli kamera nie ma wykrywania ludzi/samochodów to będzie reagowała na każdy ruch. Możesz zalogować się do kamery i zmniejszyć czułość np. do 20, wtedy dużo fałszywych alarmów też zniknie. Przy 60 to będzie reagowała na byle owada.
    Możesz też wykluczyć z obszaru wykrywania fragmenty jakichś krzaków, drzew gdzie jest duży ruch od samego wiatru to dodatkowo ograniczy fałszywe wykrycia.
  • #5 21188265
    ku34
    Poziom 5  
    Kamera chyba ma wykrywanie ludzi samochodów, bo podczas konfiguracji widać na obrazie podpisy "human_xxx" czy "vehicle_yyy". Ale nie wiem jak to zrobić.

Zmiana czułości z 60 na 40 niewiele dała. Wcześniej nie mogłem zmienić, bo chciałem o dziesięć, a okazuje się, że można tylko o 20.
    W nocy nagrywa praktycznie cały czas. W dzień są drobne przerwy. Obniżając na 20 może być poprawa?

Czy nagrywanie ludzi i aut jakoś specjalnie się uruchamia?
  • #6 21216573
    ku34
    Poziom 5  
    Więc tak, dzisiaj przeszedłem cały konfig bezpośrednio z poziomu rejestratora (moniotr i myszka podłaczona do urządzenia).

Faktycznie, jedynie z poziomu rejestratora jest dostępna opcja zaznacznia (przy zdarzeniu) cel - "osoba" i "samochód". Więc dla każdej kamery jakgdyby "nadpisałem" ustawienia z zaznaczonymi tymi tickami. Przy czułości domyślnej (40), klikając przycisk "Dalej".

Niestety nie przyniosło to rezultatu. Dalej przewy w nagrywaniu są minimalne i nagrywa prawie ciągle. Mimo, że jedna kamera jest wewnątz odcięta praktycznie nawet od okien, w któych auto mogłoby się pojawić.

Pytanie teraz, czy trzeba jakoś zresetować do domyślnych i ustawić od nowa (z pozimou rejestratora), żeby to jakoś działało, czy to po prostu lepiej nie będzie i nie działa zbyt dobrze?
  • #7 21414289
    hardq
    Poziom 2  
    Czy rozwiązałeś ten problem? Mam podobnie... Nagrywanie leci non stop z krótkimi przerwami, zaznacza aby miejsca, gdzie została wykryta osoba lub samochód.
  • #8 21454176
    ku34
    Poziom 5  
    Niestety nie, nagrywanie jest prawie ciągłe. Przeszedłem chyba już wszystkie ustawienia. Tam wygląda dobrze. A nagrywa prawie cały czas, nawet w nocy, wewnątrz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji systemu monitoringu HiLook z nagrywaniem wyzwalanym ruchem. Użytkownik ustawił nagrywanie na detekcję ruchu dla czterech kamer, jednak system rejestruje zbyt dużo nagrań, często bez wyraźnej przyczyny (np. ruch owadów, cienie). Próby zmniejszenia czułości detekcji z poziomu kamery były ograniczone, a zmiana z 60 na 40 nie przyniosła znaczącej poprawy. Kamery posiadają funkcję wykrywania ludzi i pojazdów (oznaczenia "human_xxx" i "vehicle_yyy"), jednak aktywacja tych opcji z poziomu rejestratora nie ograniczyła nadmiernego nagrywania. Użytkownik wykluczył obszary z dużym ruchem roślinności, ale problem ciągłego nagrywania, zwłaszcza w nocy, pozostał. Pojawiła się też kwestia ustawienia długości nagrania po zdarzeniu, obecnie minimalny czas to 30 sekund. Wątpliwości budzi także opłacalność włączenia kodeka H.265+, który oferuje lepszą kompresję i zmniejsza zajętość miejsca na dysku. Podsumowując, system HiLook z detekcją ruchu i funkcją wykrywania ludzi/pojazdów nie spełnia oczekiwań w zakresie ograniczenia fałszywych alarmów i nadmiernego nagrywania, a zmiany ustawień czułości i obszarów detekcji nie przynoszą znaczącej poprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA