logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki czytnik do karty SmartMedia 2 MB 3,3 V? Kupiony Hama 35 in 1 nie widzi karty.

auto_joker 20 Maj 2025 15:04 417 4
REKLAMA
  • #1 21554827
    auto_joker
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam.

Posiadam starą kartę pamięci SmartMedia 2 MB 3,3 V.

Karta działa w starym aparacie cyfrowym (Samsung DigiMax 800K). Podczas robienia zdjęć widać, że karta pracuje, zwiększa się licznik zdjęć. Podczas kasowania licznik zdjęć się zmniejsza. Aparat nie ma możliwości podglądu fotek.

Kupiłem czytnik kart Hama USB 2.0 CardReader 35 in 1,5 V max, 500 mA wyposażony między innymi w slot do kart SmartMedia. Niestety czytnik nie chce czytać karty SM (inne rodzaje kart czyta). Po podłączeniu czytnika z kartą SM do USB komputera zapala się zielona dioda (bez karty dioda nie świeci). Na moment uruchamia się antywirus (sekunda, może mniej) podejmując próbę skanowania karty, by po chwili się zamknąć (pewnie chodzi o małą pojemność). Na komputerze czasem jest info o próbie otwarcia dysku "A:" "dysk A:\ jest niedostępny". Próby odczytu realizowałem na komputerach z Win: XP, 7, 10.

Czy karta może być uszkodzona, czy to raczej brak kompatybilności z czytnikiem?

Jaki ewentualnie czytnik kupić?

Będę wdzięczny za pomoc. :-)
  • REKLAMA
  • #2 21554860
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Hoooo, hooo, ponad ćwierć wieku i 2 MB...

Toż najstarsi Indianie nie wiedzą, jaki format tej karty, może jakieś FAT12, od wieków nie implementowany w oprogramowaniu.

Nawet gdyby mniemać o sprawności czysto elektronicznej.
  • REKLAMA
  • #3 21555021
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2322
    Sprawdź, czy tę kartę zobaczy DMDE FAT12 nie taki straszny.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #4 21555597
    auto_joker
    Poziom 12  
    Sprawdzę, dam znać, dzięki :-)

Aparat to model z 1999 roku. Z komputerem łączy się przez RS-232 za pomocą dedykowanego temu modelowi kabelka. Kabel do dostania na Ebay. Trochę drogo wychodzi. Też może nie działać. Chociaż pod Windows 98 lub 2000 pewnie by poszło po zainstalowaniu sterowników do aparatu.

Zrobiłem remanent w kolecji i znalazłem Polaroid PDC 3030. Jest na kartę SanDisk CSSM-128MB. Karta wygląda identycznie jak ta SmarMedia 2MB. Polaroid niestety karty od Samsunga nie wykrył. W manualu znalazłem informacje, że czyta tylko karty SMD.
  • #5 21564735
    auto_joker
    Poziom 12  
    Może ktoś z szanownych elektroników wytypowałby czytnik do tej karty. Nie bardzo mogę sobie poradzić.
    Ta karta to SMFV002.

Specyfikacja - link

Wszystko tam jest pod "Datasheet". Tabelki, schematy etc... :-)
REKLAMA