logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 3 paski LED na schodach: włącznik schodowy + czujnik ruchu na 1 pasek

krzysiekwankowski 20 Maj 2025 18:03 204 4
REKLAMA
  • #1 21555020
    krzysiekwankowski
    Poziom 3  
    Panowie, jestem na etapie modyfikacji elektryki w domu.
    Planuję podłączyć paski LED, które będą oświetlały schody. Będą to 3 paski po ok. 3 m każdy, podłączone do zasilacza równolegle.
    I teraz tak.
    Chciałbym, żeby włącznik schodowy uruchamiał wszystkie 3 paski, a czujnik ruchu umieszczony na schodach uruchamiał tylko jeden z nich w nocy.
    Pytanie – jak to podłączyć, tak żeby to zadziałało?
  • REKLAMA
  • #2 21555048
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Do tego właśnie paska potrzebujesz dodatkowy przekaźnik. Na jakie napięcie są paski LED?
  • REKLAMA
  • #3 21555066
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    Sądzę że również oddzielny zasilacz, chyba że sterowanie będzie po stronie niskiego napięcia, ale wówczas zasilacz będzie cały czas pracował.
  • REKLAMA
  • #4 21555136
    krzysiekwankowski
    Poziom 3  
    Paski LED 12 V.
    Dodatkowy zasilacz to nie problem, chciałbym, żeby ktoś mi to rozrysował.
    Na chłopski rozum pomyślałem, że jednego końca paska, który miałby reagować na czujnik, podłączam zasilanie po włączniku, a do drugiego końca zasilacz pod czujnikiem. Tylko czy takie rozwiązanie nie spowoduje spalenia czegoś? No bo co w przypadku, kiedy na włączone już diody LED popłynie dodatkowe 12 V z drugiego końca uruchomione przez czujnik?
  • #5 21564748
    krzysiekwankowski
    Poziom 3  
    To ma ktoś pomysł, jak to podłączyć? Jakiś dodatkowy przekaźnik?
REKLAMA