logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] SSD Silicon Power A55 1TB niewidoczny w Windows 11, widoczny w EaseUS jako SSV8

m7i7k7i 21 Maj 2025 22:14 573 13
REKLAMA
  • #1 21556415
    m7i7k7i
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Dysk SSD Silicon Power A55 1 TB - po zainstalowaniu w komputerze Windows 11 nie widzi dysku.
    Program EaseUS Partition Master widzi dysk jako model: SSV8 bez partycji. Utworzyłem partycję - poprawnie.
    Aktualnie jest rozpoznawany jak na obrazku
    Zrzut ekranu programu SP Toolbox pokazujący dysk SSD SSV8 o pojemności 953,87 GB, z informacjami o zajętej i dostępnej przestrzeni.

Pierwszy raz mam taki przypadek, aktualnie dysk działa, ale jest to dziwne i denerwujące. Proszę o opinię/diagnozę, co z tym dyskiem dalej.
    AI: Jaka jest pełna specyfikacja Twojego komputera (model płyty głównej, sposób podłączenia dysku – SATA czy M.2, czy masz inne dyski w systemie)?
    Płyta MSI B560M PRO, dysk systemowy M.2, w komputerze jeszcze 3 dyski HDD.
  • REKLAMA
  • #2 21556462
    SLAWCJO
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    A w zarządzaniu dyskami też go nie widzi? (Win + X)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21556652
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    m7i7k7i napisał:
    po zainstalowaniu w komputerze Windows 11 nie widzi dysku

Dysk jest nowy czy już w jakimś sprzęcie był?
  • #4 21556914
    m7i7k7i
    Poziom 8  
    >>21556652 Dysk jest nowy, wyjęty z opakowania i zamontowany w kompie.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21556462 W zarządzaniu dyskami nie patrzyłem, gdyż używam "EaseUS Partition Master". Ale skoro "Partition Master" widział dysk tak, jak opisałem wyżej, to pewnie zarządzanie też by tak widziało.
  • REKLAMA
  • #5 21557122
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 336
    m7i7k7i napisał:
    W zarządzaniu dyskami nie patrzyłem, gdyż używam "EaseUS Partition Master"

Pokaż jak to wygląda w zarządzeniu dyskami.
  • REKLAMA
  • #6 21557510
    m7i7k7i
    Poziom 8  
    >>21557122
    Zrzut ekranu z narzędzia Zarządzanie dyskami w systemie Windows, prezentujący strukturę partycji pięciu dysków, gdzie „Dysk 2” to SP A55 o pojemności 953,87 GB, cały dostępny jako jedna partycja podstawowa NTFS.

Dysk 2 to SP A55.
  • Pomocny post
    #7 21557522
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Pokaż jeszcze zrzut z programu Crystal Disk Info, powyższy zrzut nie jest do niczego przydatny.
  • #8 21557535
    SLAWCJO
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    To ja trochę nie rozumiem. Tytuł wątku wskazuje, że Windows 11 nie widzi dysku, a w załączonym screenie z zarządzania dyskami dysk 2 ma przypisaną literę E i sformatowany w NTFS. Co dokładniej masz na myśli, że Windows 11 nie widzi tego dysku? W Eksploratorze plików, jakimś konkretnym programie czy gdzie?
  • Pomocny post
    #9 21557539
    badboy84
    Poziom 43  
    Nie zwracaj uwagi na tytuł generowany przez "cudowne" EjAj ...

Dysk jest widoczny, ma się dobrze i działa a autora zastanawia tylko identyfikowanie dysku jako SSV8 dlatego zasugerowałem wrzucenie zrzutu z CDI.
  • #10 21557698
    m7i7k7i
    Poziom 8  
    >>21557539 Dokładnie tak. Przegooglałem cały internet i nigdzie nie ma SSV8 w skojarzeniu z Silicon Power i to jest dziwne. Kilkaset dysków SSD przeszło przez moje rączki i tu kolejne zdziwienie – wszystkie one były od nowości gotowe do eksploatacji po zainstalowaniu... czyli była sformatowana partycja. A SSV8, jak pisałem w pierwszym poście, był "goły".

Zrzut ekranu programu CrystalDiskInfo pokazujący szczegóły techniczne oraz stan zdrowia dysku SSD o pojemności 1024,2 GB, identyfikowanego jako SSV8.
  • Pomocny post
    #11 21557799
    badboy84
    Poziom 43  
    Tak w sumie mi się przypomniało że też kiedyś kupiłem dysk tej firmy A55 ale na złącze M.2 SATA. Dysk był oryginalnie zapakowany w blister którego nie sposób otworzyć żeby nie uszkodzić, z resztą sprzedającym była firma więc nie podejrzewam tutaj kombinacji. Co się okazało dysk miał przepracowane 5 godzin, nabite 300-400GB zapisu i około 700GB odczytu (tak orientacyjnie bo nie pamiętam już dokładnych wartości). Napisałem o tym do sprzedającego i razem stwierdziliśmy że dysk może nie został wyzerowany po testach w fabryce. Od momentu wyjęcia z paczkomatu do napisania wiadomości minęła godzina więc nie mogłem go używać przez 5 godzin i tutaj sprzedający przyznał mi rację. Zasugerował zwrot/wymianę ale ostatecznie machnąłem na to ręką i dysk działa dobrze do dzisiaj. Pisałem nawet o tym w jednym z tematów ale nie mogę teraz go znaleźć. Dysk kupiłem w styczniu 2023.

Możliwe że też trafiłeś na jakiś testowy egzemplarz, nic innego nie przychodzi mi do głowy bo dysk powinien się identyfikować jako SPCC.
  • Pomocny post
    #12 21557802
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    badboy84 napisał:
    Co się okazało dysk miał przepracowane 5 godzin, nabite 300-400GB zapisu i około 700GB odczytu (tak orientacyjnie bo nie pamiętam już dokładnych wartości). Napisałem o tym do sprzedającego i razem stwierdziliśmy że dysk może nie został wyzerowany po testach w fabryce.

Podobny przypadek miałem z dyskiem Lexara 1TB. Działa do dzisiaj bez problemu.

Tu też może ktoś zapomniał mu dać normalny firmware i dlatego nazwę ma jaką ma...
  • #13 21557923
    m7i7k7i
    Poziom 8  
    >>21557802 Dzięki za info. Też tak myślałem, ale co trzy głowy, to nie jedna. Dysk będzie "obszarem roboczym" dla uporządkowania moich archiwów z kanapy.
    Jeszcze raz dziękuję
  • #14 21557927
    m7i7k7i
    Poziom 8  
    Kupiłem ten dysk, aby odmienić monotonię... Tylko CX400 lub Samsung i się udało.
    Dysk pracuje poprawnie, a ja jestem bogatszy o kolejne doświadczenie.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk SSD Silicon Power A55 1TB po instalacji w komputerze z Windows 11 jest widoczny w programie EaseUS Partition Master jako model SSV8 bez partycji, co budzi wątpliwości co do jego prawidłowej identyfikacji. W zarządzaniu dyskami Windows dysk jest widoczny, sformatowany i ma przypisaną literę, jednak nazwa modelu różni się od oczekiwanej. Dysk jest nowy, podłączony do płyty MSI B560M PRO na złączu M.2, a w systemie znajdują się dodatkowo trzy dyski HDD. Użytkownicy sugerują, że dysk może być egzemplarzem testowym lub posiadać niestandardowy firmware, co tłumaczy nietypową identyfikację jako SSV8. Podobne przypadki z innymi markami wskazują na możliwość braku normalnego firmware lub niezerowania dysku po testach fabrycznych. Dysk działa poprawnie, mimo nietypowej identyfikacji, i jest wykorzystywany do archiwizacji danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA