logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups ekspres EA89 – podczas czyszczenia woda wraca do zbiornika zamiast przez dyszę kawy

pawel330k 22 Maj 2025 20:26 423 1
REKLAMA
  • #1 21557325
    pawel330k
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Szukam, co może być przyczyną, że w ekspresie Krups kawa i para działają prawidłowo, ale w trybie czyszczenia (ten długi, 13-minutowy z tabletką) woda zamiast być podawana przez dyszę kawy odpływa do zbiornika. Przez to omija kociołek i go nie czyści. Później, przy płukaniu, leci woda normalnie przez dysze kawy. Stało się to już dawno po wymianie kotła w autoryzowanym serwisie. Ale to dawno już było i teraz zauważyłem, że jest coś nie tak, jak się ekspres zatkał. Analizuję schemat i nie za bardzo widzę możliwość, żeby było coś źle podłączone, ale jednak coś nie działa tak, jak powinno.

Patrzyłem na schematy z tego wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3928618.html
    No więc skoro kawa się robi, później woda odpływa do zbiorniczka, to znaczy, że zawór trójdrożny działa.
    Nie jest to zawór dwubarowy, bo odpływa woda wężykiem od tego ostatniego, co spuszcza normalnie wodę z kociołka.
    Zastanawiam się, czy nie brakuje jakiegoś mikrostyku, może po serwisie, ale ze schematu elektrycznego wynika mi, że są tylko dwa przy tych zaworach, jeden nad drugim, więc raczej nie.

Może ktoś miał taki problem i rozwiązał, bo inaczej to nie mam pomysłu.
    AI: Czy podczas cyklu czyszczenia słychać normalną pracę pompy, pojawiają się jakieś nietypowe dźwięki albo komunikaty na wyświetlaczu?
    Pompa działa i ekspres nie widzi błędu. Cykl normalnie się wykonuje. Jedynie woda ucieka do tacki zamiast do podstawionego naczynia.
    AI: Czy próbowałeś uruchomić cykl czyszczenia z inną tabletką lub bez niej, i czy problem występuje za każdym razem, czy tylko czasami?
    Tak. Uruchamiałem nawet przy rozkręconym ekspresie, żeby zobaczyć, którędy ucieka woda. Jest to wężyk od węża, przez który odpływa woda z zaparzacza po zrobieniu kawy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21557706
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 734
    Cytat:
    Nie jest to zawór dwubarowy

Na 90% jest. Zacznij od wymiany uszczelek przy tym zaworze. Zestawy są na Allegro.
REKLAMA