logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego w ekspresie Krups EA9010 nie odchodzi cała woda?

nydro 23 Paź 2022 21:53 3552 9
REKLAMA
  • #1 20249944
    nydro
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.

Szukam porady bo już nie mam pomysłu. Ekspres Krups EA9010, przebieg 6 tyś kaw. Kupiłem używany, były wycieki. Rozebrałem, wyczyściłem, wymieniłem wszystkie uszczelki (na tłoku dociskowym, tłoku górnym, uszczelka baristy i zaworu dwubarowego). Złożyłem i problem jest że czasami przy płukaniu nie schodzi od razu cała woda i gotuje się w kotle. Rozebrałem i sprawdziłem dystrybutor wody- wszystko było ok. Kupiłem nawet nowy zawór dwubarowy- dalej to samo. Podczas auto testu z menu serwisowego zawsze zostaje woda w kotle. Podczas płukania kilka razy spłynie, a za którymś razem znowu zostaje. Ekspres odkamieniłem poprzez wielokrotne płukanie (woda z kwaskiem). Ale nic to nie dało.

Ma ktoś jakiś pomysł? Wszystko wskazuje że nie zawsze otwiera się zawór dwubarowy, lub otwiera się za mało. Ale sprawdzałem go wielokrotnie i tak jak pisałem - nawet kupiłem nowy. Uszczelki oczywiście posmarowane specjalnym smarem. Porównywałem z ea82 którego mam i tam woda ładnie spływa- praktycznie od razu po otwarciu dwubarowego. A w tym ea9010 długo spływa i często zostaje w kotle. Już się zastanawiam czy kocioł nie ma jakiejś wady fabrycznej (jakieś małe prześwity)? Ale dmuchałem w dwubarowy i raczej wszystko jest dobrze.
  • REKLAMA
  • #2 20250293
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1484
    Dlaczego w ekspresie Krups EA9010 nie odchodzi cała woda? Dlaczego w ekspresie Krups EA9010 nie odchodzi cała woda? Dlaczego w ekspresie Krups EA9010 nie odchodzi cała woda?
    Miałem taki sam przypadek do rozgryzienia. Wydaje mi się, że w końcowej fazie płukania w kotle jest zbyt niska temperatura i woda nie może znacząco zwiększyć objętości aby wydostać się w postaci pary przez zawór 2 barowy.

Woda z komory zaparzania może uciec tylko przez fusy do kubka, w czasie gdy pompa ciśnieniowa podaje nowe porcje wody.
    Gdy pompa przestaje podawać nową wodę, zawór 2 barowy przestawia się za pomocą siły sprężyny w jego wnętrzu i otwiera drugą drogę ucieczki wody, do tacki ociekowej. Z kotła woda wydostaje się tym samym kanałem którym tam weszła, ale tym razem w postaci pary. Jeżeli się tam gotuje gdy tłok jest w górnym położeniu, to znaczy że za w mało jest podgrzana i nie "odparowała" wystarczająco szybko do taki ociekowej. Jeżeli zawór 2 barowy się w tym momencie zatnie to para pójdzie do kubka. Normalnym zjawiskiem powinien być obłok pary wydostający się po uniesieniu tłoka, tuż po zakończonym cyklu parzenia.
  • #3 20250465
    nydro
    Poziom 10  
    Dziękuję za sugestie. Wydaje mi się że dwubarowy wyeliminowałem.tak jak pisałem nawet zakupiłem nowy bo to było pierwsze przypuszczenie. Eksperymentowałem nawet z wielkościami uszczelek na dwu barowym. Raczej to nie jest to. Temperatura też dobra. Ustawiłem grzanie na 3 poziom i bez efektu, a woda gorąca. Dzisiaj spróbuję rozebrać ekspres i poszukać czy nie ma czasem jakiejś fizycznej blokady przepływu w kotle. Mi to trochę wygląda jakby kanał był zawężony/zablokowany i woda zbyt wolno odpływa. Spróbuję włożyć żyłkę od kosiarki czy przejdzie bez problemu. W ostateczności zamienić kocioł, ale mam wolny tylko od ea72 i chyba musiałbym dowiercić kilka dziur bo w ea90 jest więcej mocowań.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20250509
    mipix
    Poziom 38  
    nydro napisał:
    Temperatura też dobra. Ustawiłem grzanie na 3 poziom i bez efektu, a woda gorąca

Zmieniłeś temperaturę wody wylatującej do kubka. Ta nie ma wpływu na to co się dzieje w końcowym cyklu, po procesie parzenia. Tam trzeba doprowadzić resztki wody w fusach do szybkiego wrzenia i odparowania. Czyli grubo ponad 100 st.
    Przyglądnij się czujnikowi temperatury na kotle.
  • #5 20250525
    nydro
    Poziom 10  
    mipix napisał:
    nydro napisał:
    Temperatura też dobra. Ustawiłem grzanie na 3 poziom i bez efektu, a woda gorąca

Zmieniłeś temperaturę wody wylatującej do kubka. Ta nie ma wpływu na to co się dzieje w końcowym cyklu, po procesie parzenia. Tam trzeba doprowadzić resztki wody w fusach do szybkiego wrzenia i odparowania. Czyli grubo ponad 100 st.
    Przyglądnij się czujnikowi temperatury na kotle.

Ok. Jak miałem wcześniej rozebrany to rzucałem okiem na czujnik NTC i miałem wrażenie że jest dobrze. Ale zdemontuje kocioł, gumę i sprawdzę. Ustawiłem grzanie ntc w menu serwisowym na 3 i woda która zostaje w kotle przy płukaniu wrze. Jak się robi kawę to wychodzi dość dobrze- fusy w miarę suche. Skupiam się tylko na opcji "płukanie" oraz autotest (którym się zajmę potem bo on wygląda jakby silnik na dystrybutorze wody nie obracał do pozycji uwolnienia dwubarowego). Ale autotest pomińmy i chciałbym się skupić tylko na płukaniu.
    Generalnie cały proces po wciśnięciu płukania wygląda tak:
    1. obrót silnika dystrybutora
    2. woda obniża górny tłok
    3. obrót silnika dystrybutora
    4. leci woda przez zawór dwubarowy do kotła. Do szklanki trafia 40ml. I teraz najważniejsze- między górnym tłokiem a sitkiem zaparzacza jest przerwa (bo tłok nie schodzi na sam dół) i tam znajduje się 25ml wody. Po skończonym procesie płukania, czyli kiedy do szklanki trafi 40ml wody od razu dystrybutor wody przekręca się i otwiera zawór dwubarowy. Teraz jest dokładnie 23sekundy czasu, żeby te 25ml wody spłynęło przez zawór dwubarowy, który cofnęła sprężyna. Mam też Krupsa ea829 i zauważyłem, że te 25ml. wody które zostaje w kotle potrafi spłynąć w ciągu ok 10sek. Potem przez kolejne sekundy resztki wody w kotle są podgrzewane i odparowują po podniesieniu tłoka- w kotle jest suchutko.
    W moim ea9010 ta woda nie zdąża spłynąć w ciągu tych 23sek. i pozostaje w kotle. Potem też nie od razu schodzi, tylko bardzo powoli-myślę, że mija ok 30sek. Czasami nawet opada i się podnosi i tak aż całkiem zejdzie. Myślę, że tutaj nawet temperatura nie gra roli, Bo gdyby kocioł nie grzał to po otwarciu zaworu dwubarowego te 25ml. wody i tak powinno spłynąć i tyle. Więc trop z czujnikiem NTC chyba nie jest do końca trafny.
    Najbardziej prawdopodobne jest zacięcie zaworu dwubarowego. Ale chyba nie miałbym aż takiego pecha, żeby po wymianie na nowy, efekt był taki sam? Nawet zakładałem mniejsze oringi + smar, żeby był pewnym na 100%, że zaworek wraca i bez rezultatu.
    Zrobiłem taki krótki test na kotle z serii ea80- zatkałem palcem zawór baristy, nalałem do kotła do pełna wody i woda zleciała przez zawór dwubarowy w kilka sek. (zimna woda). Więc skoro w feralnym ea90 zawór dwubarowy działa (bo tak już zakładam po wymianie oraz testach z oringami) to obstawiam aktualnie niedrożność spirali, która jest w kotle i przez którą leci woda. Wydaje mi się, że albo jest jakaś wada fabryczna (zwężenie), albo jakieś ciało stałe (może kawałek starej uszczelki), który tam utknął i sprawia, że woda nie potrafi płynnie i szybko spłynąć. Problem, że ciężko to sprawdzić. Tak jak wspominałem spróbuję wsunąć żyłkę od kosiarki i wyczuć czy nie ma jakiejś blokady. Robiłem odkamienianie, więc kamienia nie powinno być.
  • Pomocny post
    #6 20250734
    mipix
    Poziom 38  
    To co opisałem powyżej to moje spostrzeżenia na podstawie obserwacji pracy maszyny. Skoro idziesz tym tropem, to może zrób płukanie spirali w kotle. Tam po potrafi dostać się zmielona kawa. Może coś się tam nazbierało, przypaliło i teraz zawadza. Nie wiem czy kompresor byłby w stanie przepchnąć ewentualny zator.
  • REKLAMA
  • #7 20251081
    nydro
    Poziom 10  
    Dostałem się do kotła i konektory od czujnika ntc słabo się trzymały - na tyle że po zdjęciu gumy odpadły. Więc je przylutowalem. I tu pojawił się problem ponieważ teraz po nagrzaniu kotła wyłącza się ekspres. Czyli albo czujnik był zepsuty i teraz są prawidłowe odczyty które wyłączają ekspres, albo podczas lutowania coś się zepsuło.
    Wydaje mi się że ntc był zepsuty i za bardzo grzał się kocioł - w efekcie woda nie spływała bo się w nim po prostu gotowała.
    Teraz pytanie, na jaki termistor to wymienić i czym przykleić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20251097
    mipix
    Poziom 38  
    100k o ile dobrze pamiętam
  • #9 20251920
    nydro
    Poziom 10  
    Zamówiłem termistor NTC 100kohm oraz 22kohm. Wyczytałem na forum dwie wartości: 100kohmn oraz 120kohm. Dzisiaj rano zrobiłem jeszcze odczyt ze starego kotła z ea72 i przy temp. ok 20st był opór123kohm, czyli wychodziłoby, że jest to termistor 100kohm (zgodnie z tabelą specyfikacji). Nie wiem tylko czy w serii ea90 są te same termistory. Ten, który mierzyłem był jakby szkalny, wlutowany. W serii ea90 wygląda jak wtopiony proszek w płytce ceramicznej. Przypuszczam, że jutro przyjdą te termistory, które zamówiłem więc dam znać jak wyszło.
  • #10 20254686
    nydro
    Poziom 10  
    Zamykam temat- ekspres chodzi jak marzenie:) Podzielę się moimi spostrzeżeniami, bo długo trwała walka zanim wszystko się udało.
    A więc główna wina była w czujniku ntc (chociaż ekspres nie wyrzucał żadnego błędu). W ustawieniach temperatury w menu serwisowym są dwie wartości:
    1. Temperatura ntc- wg mnie jest to temperatura podgrzewania po zrobionu kawy (wtedy rośnie temperatura żeby reszta wody odparowała i fusy były suche)
    2. Temperatura kawy

U mnie kawa była ok, tylko był problem, że po skończonym cyklu płukania woda się gotowała, ponieważ ntc za mocno podgrzewał. Wymiana na czujnik 100kohm za 1zł naprawiła problem.
    Temperaturę ntc w menu serwisowym ustawiłem na 3- po podniesieniu tłoka jest lekki obłoczek pary, a w kotle suchutko.

Co ciekawe dużo lepszy efekt uzyskałem odpowiednio układając wężyk od dwubarowego. Nie wiem jak było oryginalnie bo nie zrobiłem zdjęcia, ale ułożyłem go w ten sposób że pętla idzie do góry.
    Dziękuję koledze, który naprowadził mnie na trafny trop!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z ekspresem Krups EA9010, w którym nie schodzi cała woda podczas płukania, co prowadzi do gotowania się wody w kotle. Po wymianie uszczelek i zaworu dwubarowego oraz odkamienieniu, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że zawór dwubarowy nie otwiera się wystarczająco lub występuje blokada przepływu wody. Po dalszych badaniach okazało się, że problem leżał w uszkodzonym czujniku NTC, który powodował nadmierne podgrzewanie wody. Wymiana czujnika na nowy (100kΩ) rozwiązała problem, a odpowiednie ułożenie wężyka od zaworu dwubarowego poprawiło efektywność działania ekspresu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA