logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja silnika elektrycznego – tabliczka znamionowa, masa ok. 30-40 kg

Tahaczan 23 Maj 2025 13:55 399 9
REKLAMA
  • #1 21557940
    Tahaczan
    Poziom 3  
    Witam, potrzebuję informacji, co to za silnik, jaka ma moc. Noszę się z zamiarem sprzedaży, a szkoda było by wystawić za grosze. Ciężki, chyba 30–40 kg, ma tabliczkę znamionową, ale wydaje mi się, że od przełącznika (nie znam się). Zdjęcia w załączniku.
    Tabliczka znamionowa na starej, metalowej obudowie silnika elektrycznego, częściowo skorodowana i zabrudzona.
    Stary silnik elektryczny z żebrowaniem chłodzącym i metalową obudową na tle drewnianej podłogi.
  • REKLAMA
  • #2 21557941
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2582
    Silnik produkcji Tamel, seria chyba SZJe.
    Zdjęcie dotyczy tabliczki łącznika, tabliczka silnika powinna być akurat na niewidocznej na zdjęciu jego stronie.
    Postaw go na łapach, zmierz wysokość od podstawy do środka wału, średnicę wału, długość stojana/korpusu bez pokryw.
    Może któryś z tych
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3866171.html#19841719
    V.
  • REKLAMA
  • #3 21557953
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 863
    Naprawde trzeba bylo zdjecie tabliczki do gory nogami zrobic?
    Szanuj innych.
    Wymiary silnika podaj.
    Tabliczka jest od przelacznika. Zdejmij mu klapke, moze tam cos znajdziesz.
  • #4 21557975
    Tahaczan
    Poziom 3  
    Szukałem już plakietki i nie znalazłem, od spodu też nie ma, ale nie wrzucam foty. Wymiary na zdjęciach. Dzięki za pomoc
    Stary przemysłowy silnik elektryczny leżący na drewnianej podłodze, z widocznym przewodem i elementami obudowy.
    Stary, zardzewiały silnik elektryczny lub przekładnia położona na drewnianym blacie.
    Zbliżenie na zakurzoną metalową skrzynkę elektryczną z kablami wychodzącymi z gniazd.
    Stary silnik elektryczny zamontowany pod drewnianą powierzchnią, widoczny z boku.
    Widok zbliżony na metalową obudowę silnika elektrycznego z wentylacyjnymi otworami.
    Obudowa metalowa urządzenia z kratką wentylacyjną, na której leży miarka wskazująca średnicę około 20 cm.
    Zdjęcie pokazuje silnik elektryczny mierzony taśmą mierniczą po długości.
  • REKLAMA
  • #5 21557978
    vorlog
    Poziom 40  
    Na zdjęciach widać silnik i kawałek taśmy zwijanej/metrówki...
    Nie uczyli w szkole jak się mierzy i podaje wartości zmierzone?
    Widziałeś rysunek w podlinkowanej tabelce i wymiary definiujące konstrukcję silnika?
    V.
  • #6 21557988
    Tahaczan
    Poziom 3  
    Zapomniałem, że tutaj do każdej odpowiedzi musi być co najmniej jedna kpiąca uwaga. Wiecie, panowie, chyba widać, że napisałem, że się nie znam. Nie każdy jest po, ekhm, WSRH elektryki, gdzie mierzy się to, ale ile już ubyło z butelki. Dzięki za wasze wymagające użycia całych szarych komórek odpowiedzi, moja jest dopasowana do waszego poziomu.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• REKLAMA
  • #7 21557991
    vorlog
    Poziom 40  
    Tahaczan napisał:
    chyba widać ze napisałem ze się nie znam

Na czym się nie znasz? Na pomiarach linijką z zakresu podstawówki? Bo co masz zmierzyć to napisałem.
    Twoja odpowiedź świadczy wyłącznie o Twoim poziomie.
    EOT
  • #8 21557998
    Tahaczan
    Poziom 3  
    Jak już wyraźnie zaznaczyłem w swojej poprzedniej wiadomości, poziom starałem się dostosować do was. Jak już podbudowaliście sobie ego, to z całego serca się cieszę. Nie zamierzam tutaj toczyć dyskusji, więc to moja ostatnia wiadomość na ten temat. A za informacje podane oczywiście dziękuję.
  • #9 21558009
    Tahaczan
    Poziom 3  
    Otrzymałem odp
  • #10 21558042
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Brak wartości merytorycznej , dużo ironii i złośliwości autora tematu w stosunku do podpowiadających.
    Jeśli na czymś się nie znam to staram się podać szczegóły o które proszą próbujący pomóc a jeśli nie za bardzo wiem jak to zrobić to proszę o podpowiedź a nie odpowiadam złośliwie.
    Temat zostaje by czytający i szukający pomocy wiedzieli jak odpowiadać by uzyskać pomoc.
    P.S.
    Post#9 autora tematu wyraźnie świadczy że nie rozumie idei forum .
    Na forum nawet gdy nie uzyskam trafnej wypowiedzi to zamieszczam rozwiązanie by inni mogli z niego skorzystać lub przemyśleć dane rozwiązanie .
    Jeśli kol. zmieni zdanie i zechce podać rozwiązanie temat na prośbę kol. zostanie odblokowany.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji silnika elektrycznego o masie około 30–40 kg, którego tabliczka znamionowa nie jest widoczna lub jest mylnie zidentyfikowana jako tabliczka przełącznika. Silnik prawdopodobnie pochodzi z produkcji firmy Tamel, seria SZJe. Użytkownik został poproszony o podanie wymiarów silnika, takich jak wysokość od podstawy do środka wału, średnica wału oraz długość stojana/korpusu bez pokryw, co jest standardową metodą identyfikacji silnika na podstawie wymiarów konstrukcyjnych. Wskazano również na konieczność zdjęcia klapki przełącznika, aby znaleźć właściwą tabliczkę znamionową silnika. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące sposobu pomiarów i komunikacji, jednak nie uzyskano pełnej identyfikacji mocy silnika z powodu braku widocznej tabliczki znamionowej. Podano link do tabeli wymiarów silników Tamel, co może pomóc w dalszej identyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA