logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

REALME Note 60 6 – jak wyłączyć alerty RCB? Czy da się zablokować alerty RCB?

Zed1979 23 Maj 2025 16:18 549 9
REKLAMA
  • #1 21558037
    Zed1979
    Poziom 2  
    Witam, chciałem się zapytać, jak skutecznie zablokować/wyłączyć przychodzenie alertów RCB na modelu smartfon Note 60 6. Czytałem, że nie za bardzo się da, a może jednak?
    AI: Jaka wersja systemu Android jest zainstalowana na Twoim REALME Note 60 6?
    14
    AI: Czy telefon był kupiony w Polsce i z jakiej sieci komórkowej obecnie korzystasz?
    tak, Play
  • REKLAMA
  • #2 21558051
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    Wystarczy jak w każdym przypadku przy otwartej wiadomości kliknąć kropki u góry po prawo a ukaże się
    Zrzut ekranu z aplikacji wiadomości, na którym rozwinięto menu opcji z zaznaczoną pozycją „Zablokuj i zgłoś spam”.
    Kliknąć na Zablokuj i zgłoś spam a następnie zaznaczyć kwadracik oraz potwierdzić wg poniższego obrazka.
    Okno dialogowe w aplikacji wiadomości z pytaniem o zablokowanie numeru ALERT RCB oraz opcją zgłoszenia spamu.
  • REKLAMA
  • #3 21558546
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    Z moich doświadczeń wynika, że nie można zablokować alertów RCB. Dodawanie do spamu czy też inne formy blokowania nie działają.
  • #4 21558549
    DiZMar
    Poziom 43  
    tino2003 napisał:
    Z moich doświadczeń wynika, że nie można zablokować alertów RCB

Mi udało się zablokować chociaż nie wiem czy rzeczywiście przestanę otrzymywać alerty.
    Zrzut ekranu wiadomości SMS z systemu ALERT RCB o zaginionej dziewczynce, z widoczną blokadą nadawcy.
    Ja mam ciekawą sytuację. Mam 2 karty SIM w jednym smartfonie (komórkową i stacjonarną). Dostaję w pewnym odstępie czasu 2 takie same wiadomości. Na nr stacjonarny i na nr komórkowy. Jeżeli dalej będę otrzymywał 2 razy to blokada będzie nieaktywna. Jeżeli otrzymam tylko na nr komórkowy to blokada okaże się skuteczna. Blokowałem jak widać na numerze stacjonarnym. Napiszę o efektach po kolejnym Alercie RCB.
  • REKLAMA
  • #5 21560516
    Zed1979
    Poziom 2  
    I jak to wygląda? Czyli nie za bardzo idzie zablokować te alerty, tak?

Jak z innymi tego typu? Da radę blokować wszelkiego rodzaju reklamy etc.?
  • REKLAMA
  • #6 21560596
    DiZMar
    Poziom 43  
    Zed1979 napisał:
    Da radę blokować wszelkiego rodzaju reklamy etc.?

Wszystkich blokować nie widzę możliwości ale danego nadawcę (dany numer) po pierwszym spamie jak napisałem już tak.
  • #7 21573862
    DiZMar
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    Mi udało się zablokować chociaż nie wiem czy rzeczywiście przestanę otrzymywać alerty.

Alerty RCB przestały przychodzić. Nie otrzymałem Alertu RCB na żaden nr. Czyli telefon blokuje nadawcę niezależnie od włożonej karty SIM.
    Zed1979 napisał:
    Czyli nie za bardzo idzie zablokować te alerty, tak?

Powyższe zablokowanie działa skutecznie.
    Teraz odblokowałem. Zobaczymy czy zaczną przychodzić.
  • #8 21573990
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    DiZMar napisał:
    Czyli telefon blokuje nadawcę niezależnie od włożonej karty SIM.

To może podasz model telefonu który to robi lub jaką aplikacją obsługujesz smsy, może komuś się przyda gdyż to rzadko spotykane bo nawet po dodaniu do spamu, Alerty RCB i tak przychodzą zazwyczaj.
  • #9 21574125
    DiZMar
    Poziom 43  
    tino2003 napisał:
    To może podasz model telefonu który to robi lub jaką aplikacją obsługujesz sms

Mój telefon to dokładnie Xiaomi Redmi Note 8T M1908C3XG. Aplikacja Wiadomości ta co była fabrycznie.
    Ekran główny smartfona Xiaomi Redmi Note 8T z zaznaczoną aplikacją Wiadomości strzałką i napisem. Ekran ustawień telefonu Xiaomi Redmi Note 8T z informacjami o wersji MIUI, Androida i pamięci.
    DiZMar napisał:
    Teraz odblokowałem. Zobaczymy czy zaczną przychodzić.

Zaczęły przychodzić SMS-y z RCB

Podsumowanie tematu

✨ Na smartfonie REALME Note 60 6 użytkownicy pytają o możliwość wyłączenia lub zablokowania alertów RCB (Rządowego Centrum Bezpieczeństwa). Dyskusja wskazuje, że standardowe metody blokowania SMS-ów, takie jak oznaczanie wiadomości jako spam czy blokowanie nadawcy, zazwyczaj nie skutkują w przypadku alertów RCB. Jeden z użytkowników opisuje próbę blokady alertów na telefonie z dwoma kartami SIM, gdzie alerty przychodziły na oba numery, co utrudniało skuteczne zablokowanie. Inny użytkownik potwierdza, że na niektórych modelach, np. Xiaomi Redmi Note 8T, alerty RCB nadal przychodzą mimo dodania do spamu. Jednakże pojawiła się informacja, że na niektórych urządzeniach możliwe jest zablokowanie nadawcy alertów, co skutkuje zaprzestaniem ich otrzymywania niezależnie od karty SIM. Wskazano również, że nie ma uniwersalnej metody blokowania wszystkich alertów RCB, a skuteczność zależy od modelu telefonu i aplikacji do obsługi SMS-ów. Dyskusja zawiera linki do instrukcji blokowania nadawcy w aplikacji Wiadomości oraz odniesienia do wcześniejszych wątków na forum.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA